дебати

Привет.

 

От вчера се двуумя за какво да пиша - за едни работи дето ми се случват точно в момента съвсем ненадейно (смяна на град, поприще и т.н.) - или да избера по-малко егоистичния вариант и да се пробвам да измисля нещо "в полза блогу".  И така .... ще е второто. Написах го вече. Като коментар започна, обаче го публикувам отделно, да не ми се сърди някой, че му разводнявам неговия блог. Надявам се да помогне и да има мир в крайна сметка:) Ето.


Куинка, душа! Разбирам притесненията ти, че по този начин се уронва авторитетът на учителите и действително ако би станало така, че децата вече не ги уважават, защото са се наслушали само на злепоставящи мнения, би било жалко и би било не особено продуктивно за възпитанието....

... сега .... Не знам дали това е, което се случва в крайна сметка като резултат. Всъщност даже не знам дали наистина е възможно това да се случи .... Просто защото всеки от нас знае и познава поне няколко учителя, които наистина са му повляли много и които той ще помни винаги. Дори Стоян даде примери за това в един от постингите си! ... Не знам дали това опасение не е от ония далечните плашещи притеснения, които реално няма как да се случат... Просто защото сред учителите винаги ще има готини хора, които просто заслужават веднага уважението си (и го получават) ... и ще има и слаби педагози. Или средни, по-добри, по-лоши.... Просто ми се струва, че дори и най-голямата клевета и лъжа няма начин действително да *заслепи* когото и да било чак до такава степен, дори и децата, които - между впрочем струва ми се - са често много по-съобразителни и будни, отколкото някой, който не се занимава с деца, би предположил.

Но да се върнем пак на тезата на Стоян, така наречената провокация или гражданска позиция. Той казва - ами учителите не протестират на площада, а правят подписки. Аз не знам как е, не съм била там. Да речем, че е отчасти прав - че няма масов учителски протестен парад пред министерството на образованието, че някаква част протестира, но не е съвсем масово. Ами какво от това? Нима други професии (като изключим може би таксиджиите и т.н.) протестират по-активно? Може би трябва - ако искат да постигнат исканията си - а може би не трябва? Има един куп обяснения защо може да е така. Например може да не сме свикнали да излизаме по площадите (което не се отнася за учителите, ами за всички).... или може точно пък учителите да са се напатили от народното недоволство преди броени месеци и да им е писнало вече...и най-вероятно причините са много.
сега ... не знам доколко НАИСТИНА те не правят нищо. Може и пък да правят! Все пак, можеше и подписки да не правят! Което (струва ми се) Стоян има предвид е просто да ги подкани да правят повече ... не, примерно, една по-малка част да застанат пред министерството, ами една *по-голяма* част. Масово..... да е по-активно ..... Това е неговото мнение по въпроса.

Реално погледнато от каквото, струва ми се, той се възмущава е отношението на властта именно към тях, учителите .... той е против това на първо място. Мисля, че тук всички са съгласни! (Стояне, като гледам май току що се самоназначих за твой адвокат! Колко ми е премията дотука?)

Друго: провокативно не е винаги лошо. Провокативно може да е градивно. Специално в случая ми се струва, че това е просто едно мнение - съвет - подкана, стимул...

Последно. Стояне... Като цяло много ми допада начинът ти на мислене и писане! Дори ако вземеш и самият ти изказ е един такъв .... личи си, че си образован и интелигентен. Обаче понякога честно казано прекаляваш - ама и ти не знам дали не си го знаеш! Просто се сещам за един-два случая, в които малко грубо се отнесе към някои потребители... (примерно котката или дениджейн). Изобщо не искам да те "поучавам" и нещо такова, просто ми се видя излишно и грубо. И от тая гледна точка не е чудно защо не един и двама са ти набрали. Дали е честно или не, не знам, ти пишеш понякога наистина много ценни неща, които аз лично чета с удоволствие и аз лично се се кефя на провокативни постинги .... но има разлика между провокативен стил (много як и ценен!) и издънка в стил "лична язвителна нападчица" или "лична драма".


И пак: оригинален си, ценен си, умен си, така че не се излагай прекалено, моля те :)

О божичко зави ми се свят от толкова писане! Прощайте за многословието, нещо не се справих вкратце!

П.П. какво друто исках да кажа? А да. Че дебатите са хубаво нещо. И горещите дебати даже! Мда.