Бойко Борисов - президент

Той е каратист, пожарникар -инженер, проспериращ бизнесмен собственик на могъщата охранителна фирма Ипон, има докторска степен от полицейската академия и беше най-популярния главен секретар на МВР в нейната история. Може да бъде видян почти всеки ден по телевизията и светски събития. Той заряза бизнеса и службата в МВР и влезе с летящ старт в политиката, което се заричаше често да не прави и спечели две изборни кампании. Той е прототип на герой от анимационната реклама на продукта "Якомляко", всенароден любимец e, за него народа пее песни и пише стихитворения .Неговото име е Бойко Борисов, по известтен като Генерала или Бате Бойко и отскоро е кмет на София и "Политик на България за 2005-агодина" избран с 6965 гласа.

С Бате Бойко имам среща
и до него щом застана,
знам от силата гореща
родолюбец аз ще стана
и родината прекрасна
ще обичам с много вяра.
С него ли сме, става ясно
има бъдеще България

Това стихотворение беше изрецитирано на градския площад в Садово от едно 10-ина годишно момиченце на 2 юни 2006-а година. Тогава генералът-кмет беше все още водач на кандидат-депутатската листа на НДСВ за  Пловдив-област. Никой садовчанин не се осмели да признае, чие творение е стихотворението. Казаха, че текстът бил народен. Същия ден в първомайска детска градина друго детенце също рецитира стихче за генерала. И там госпожите вдигаха рамена, попитани кой е поета. Бойко Борисов е роден на 13 юни 1959 година.

Първите си стъпки в лидерството започва като секретар на комсомолската организация в училището в Банкя. През 77-а кандидатства във Висшата специална школа на МВР в Симеоново във факултет "Държавна сигурност", но  го пренасочват във факултет"Противопожарна охрана". Известен е като най-активния борец за признаването на породата "Българско овчарско куче".  Борисов е личен бодигард на Тодор Живков след1989 година. От май 1996-а Борисов охранява Симеон Сакскобургготски и семейството му при посещението му в България. От септември 2001-а е назначен за главен секретар на МВР и получава чин полковник. До 2004-а стига до  генерал-лейтенант. На 12-и април е издигнат за водач на кандидат депутатските листи на НДСВ в Пловдив-област и Благоевград, впоследствие се отказва от депутатските си места,  като дори не полага клетва в парламента,  с което създаде юридичекси казус.

В началото на кампанията си Бойко каза, че водачеството му на листите единствено е жест на уважение към личността на Симеон. Тогава, той отричаше, че има желание да се занимава с политика.  Какво,  като съм водач на листа, това не ме прави политик, заяви Борисoв тогава. Но каза също, че е искал благословия от царя да създаде своя партия.  Кампанията му в Пловдив-област беше белязана с малки или големи сблъсъци с бившите депутати от НДСВ.  Тяхното присъствие оставаше винаги в неговата сянка. Появяването му селата в региона предизвикваше  неистови прояви на внимание от децата и тийнеджърите. Те го посрещаха като филмова звезда и го обграждаха за автографи, понякога с часове не можеше да се стигне до официалните речи и проваляше сценариите грижливо подготвени от месеци от пиарите на НДСВ.  Генерала беше сниман как дава автографи върху девически коремчета, на деца в инвалидни колички,  дори и на църковен требник на поп в цървата в Крумово. Борисов навсякъде избягваше официалните речи и изявления с думите: Нека да говорят политиците. После прегръщаше някое дете и разговаряше свойски с баби, дядовци и млади майки или работнички в цехове. Дори повози едно момченце в черния си мерцедес. Според специалистите по политически мениджмънт именно това е тайния PR на Борисов - да се показва.

За петте години публична дейност Генерала си изгради имидж на човек на делата, а не на приказките въпреки ежедневните му изявления по всякакви въпроси и присъствието му на ревюта,  кампании и светски събития неприсъщи на дейността на МВР. Вътрешният министър Петканов дори нахока Борисов и го призова да ограничи публичните си изяви. Като се направи анализ на периода в който Борисов ръководеше МВР се вижда, че въпреки няколкото големи акции срещу наркомафията, всичките сучастието на чужди служби, имаше бум на поръчковите убийства.

За 17 години преход политическото говорене и провалените обещания за бързо светло бъдеще създадоха изключително отрицателен ореол напрофесията политик. Точно тук е силата на Борисов. С изявленията си срещу политиците той си създаде имиджа на неполитик. На човек от народа. Разочарован от НДСВ, по неговите думи , генералът се яви на кметските избори в София неподкрепян от никоя партия и печели. Неговият образ е събирателен за днешното българско общество. Той
окачествява мечтите и стремежите на всички. 

 

Облечен е винаги в черно с "фанелка с мускули" и мъжкарска брадичка от което коленете на нежната част омекват. Със жестовете близки до Дон Корлеоне от филма "Кръстникът" прилича на мафиот, но е винаги на мястото на  залавянето на поредния бандит. Успял бизнесмен и бивш комсомолски секретар. Говори с лек жаргон, а една от любимите му песни е  "Батальонът се строява", както стана ясно от шоуто "ФайвСтарс",  където беше гост. След като на народа му писна от обещания и понятия като инфлация,  дефицит и криза, той можеше да бъде съблазнен единствено със зрелища. А кой политик е по зрелищен от генерал Борисов?

Догодина се задават президентски избори. Като, че ли не се забелязва политическа фигура достойна да обедини разпокъсаните електорални гласове. А дали Борисов не гледа точно натам?