Подходящо спално бельо за детско легло

Сънят е най- важното нещо за човешкото здраве. Без качествен и достатъчен сън, тялото страда. Това е особено валидно за децата, от новородени до една по- зряла възраст. Безспорен факт е, че качественият сън зависи от много неща, в това число удобството на леглото, час на заспиване, температура в помещението, удобство на дрехите за сън и не на последно място- спалното бельо. Всичко това е особено важно за най- малките, новородените, които прекарват в своите легла в бодърстване или сън понякога по над 20 часа в денонощие. Което поставя под въпрос важността на спалното бельо за кошарата и детското легло. И повдига един друг въпрос- какво точно спално бельо да се избере за бебето и детето?

Размер

Поради факта, че повечето матраци предлагани у нас за кощари и легла са със стандартни размери, най- лесният вариант за избор на размер на спалното бельо е да се зададе размерът на матрака. Силно препоръчително е да се избират чаршафи, които са една идея по- големи от необходимото, за да могат лесно да се подпъхват под матрака. Повечето малки деца се въртят на сън, което води до често измъкване, разместване и събиране на едно място на чаршафите. Много подходящи за такъв неспокоен сън са и чаршафите с ластик, които спестяват не малко грижи и тревоги на родителите, както и неудобство на бебетата и децата.

Материя

За децата най- подходящо е спалното бельо от висококачествен памук, поради естеството на тази материя. Мекотата на допир е от важно значение за деликатната детска кожа. Способността материята да диша, да е устойчива на третирания като пране на висока температура, да е влагоулавяща и влагоосвобождаваща, са немаловажни фаактори. Когато се закупува спално бельо за деца, за да се избегнат различни алергични и други реакции и да се осигури здравият и спокоен сън на бебето или детето, трябва да се търси бельо, което не е подлагано на висококачествена обработка за осигуряване на по- голяма издръжливост, незадържане на петна, редуциране на мачкането на плата или водоустойчивост. Тоест, трябва да се търсят нетретирани платове, с максимално чисто съдържание. На всички тези изисквания отговарят разновидностите на памучните платове. И съответно поради тази причина те се търсят и купуват най- много за спално бельо за деца.

Допълнителни елементи

Много родители си задават въпроса дали и каква възглавница е необходима на бебето и/ или детето. Повечето специалисти препоръчват използване на възглавница за бебето след навършване на 6 месеца, като изборът трябва да се спре на възглавница с височина съответстваща на извивката на врата на детето. Относно спалното бельо, което е подходящо за възглавницата, то трябва да е от дишаща, плътна и добре попиваща материя. По възможност трябва възглавницата да се облече в непромокаема калъфка, върху която може да се постави друга декоративна. Освен основната възглавница нерядко се използват и декоративни такива. Те са прекрасна алтернативи за игра и за създаване на уютен вид на детското легло. Другият важен въпрос, който възниква е необходимостта от обиколници. Красиви, пухкави и меки, те изглеждат чудесно допълнение към бебешката кошара, а и към детското легло. Обиколниците колкото са красиви, толкова са и практични от гледна точка, че предпазват вечно въртящите се в креватчето си деца от удари.

Спалното бельо за бебето и детето е сред нещата, на които трябва да се обърне особено внимание, ако родителят желае детето да спи спокойно и да му е комфортно.