Практика с прихващане на видео под Уиндоус

Въведение:
Първоначално бях замислил този материал като кратко практическо ръководство (HowTo) по прехвърляне на видео записи от VHS носител (видео касети) на компютър и обработката им (компресирането) в размер до два компакт диска (2х650MB) със запазване на разумно качество. Конкретния повод бяха проблемите и решенията, които приложих, когато прехвърлях записа от сватбата на един приятел.
Само че бях забравил тотално за тази си идея, докато не попаднах случайно на един wedding.txt файл в видео папката wedding, в който се оказва, че предвидливо съм описал основните стъпки и настройки, както и избегнатите/решени проблеми. От тогава мина доста време, и не помня всички подробности; но се надявам сглобените и възстановени инструкции да помогнат на ентусиастите, разполагащи с видео касетофон, касетки, компютър и желание да постигнат цифровизация на остарелите ленти. И не на последно място, да спестят някой лев (между 30 и 50 в зависимост от продължителността на записа и конкретното студио), за да го вложат в ъпгрейд :).

Необходим хардуер и кабели:
Освен касета със запис, стандартен VHS видеокасетофон и компютър, трябват още: видео карта с вход (или capture-прихващаща друга карта, тунера не е задължителен); звукова карта с вход (Line in); подходящи кабели - тук разнообразието от формати на изхода на видеото е голям, затова е необходима внимателна ПРЕДВАРИТЕЛНА преценка какво ще трябва. Ако ще се осъществява компресиране на аудио и видео потоците в реално време (едновременно с прихващането им от видеото), е нужна сравнително мощна конфигурация. Като минимум смятам процесор на 1000 MHz, памет на 256 МВ, 20 GB твърд диск. Работех на по-мощна машина и нямах проблеми с изчислителната мощ, макар че почти през цялото време системата работеше с над 50 % от капацитета си. Става дума за процесор на 1670 MHz, 512 МВ памет, 60 GB твърд диск SATA. За вида на видеото всъщност нищо не пречи да се използва и по-малко разпространените BETAMAX видео носители, стига да е налично съответното възпроизвеждащо устройство.

Необходим софтуер:
Първоначално е необходима функционираща операционна система. Нататък ще става дума само за Уиндоус. Ако линукс потребител е успял да подкара capture хардуера си, няма смисъл да му се обясняват по-нататъшните действия. MAC потребителите си имат съответния софтуер … А останалите не мога да ги мисля :)
Та освен "прозорци" е важно да са коректно инсталирани драйверите на прихващащия хардуер. И тези на звуковата карта, и да е включен Line in от Уиндоус Миксер източника. Щом ще се прави компресия, са необходими инсталирани аудио и видео кодеци (енкодери)- почти всички популярни обикновено се разпространяват архивирани в самоинсталиращ се пакет, като klmcodec134.exe - 23 MB. Силно препоръчителна е и последната версия на DirectX. DirectX е необходим заради Direct Show. Крайно безмислено е да се използва Video for Windows API. И последна, но много важна, е използваната от мен универсална и страшно добра програма за самото прихващане и компресиране - Virtual Dub. Размерът и е под 1 МВ, стабилна е, бърза, качествена, и най-важното - лицензирана е под GNU GPL - тоест софтуер с отворен код, и безплатен.
Официалният адрес на Virtual Dub e:
http://www.virtualdub.org/
Важно уточнение - ако няма да се прави компресия в реално време, а се избере варианта за запис на материала на твърдият диск, е нужно много свободно пространство. За три часа некомпресирано видео - около 36 GB! И още по-важно - файловата система да не е FAT32/16, а NTFS. Защо ли - в моя случай на 20-тата минута от записа, когато бях нагласил, подкарал всичко и се помотвах, чакайки, компютърът ведро ме уведоми "Не мога да създам файл по-голям от 4 GB!" … И беше прав - това е ограничението на FAT32.

Процедури по свързването:
При мен най-добри резултати се получиха, като свързах видео сигнала от възпроизвеждащото устройство в композитния вход на прихващащата картна на компютъра, а аудиото го свързах в Line In на звуковата карта. Тук трябва да спомена, че разполагах с екзотичен прихващащ хардуер, на който с много труд и ровене успях да инсталирам работещи драйвери. Имаше и телевизионен тунер, с който не се преборих; но това не би трябвало да има значение, качеството на образа нямаше да е по-добро. Трябва да похваля испаноговорящият Eduardo Jose Tagle, поддържащ сайт и написал съвместими драйвери за Bt848 и Bt878, който ме спаси :). Адреса на сайта WDM Video Capture Driver for Bt848 / Bt849 / Bt878 & Bt879 Chipsets е:
http://btwincap.sourceforge.net/
Сега е моментът да се избере от Уиндоус миксер източник: Line In.
Настройки на Virtual Dub:
Наричам файла Wedding.avi;
Nа аудио избирам Уиндиус миксер - Line In;
Поставям на първото деление силата на звука;
Избирам "Радио" качество - PCM 22 kHz 8bit mono 22 kb/s (в случая по-високо качество няма смисъл);
От видео настройките - кодеци - избирам Divx pro 5.0.5 - home theater (опитал съм всички останали, налични тогава енкодери, и този ми предложи най-доброто съотношение качество/размер на файла);
На стоп условия въвеждам ограничение на размера на файла 649 MB;
При настройките на прихващането въвеждам честота на кадрите - 25 fp/s;
И заключвам видео потока към аудиото.
ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ НАСТРОЙКИ СЕ ОСТАВЯТ ПО ПОДРАЗБИРАНЕ!

До тук всичко е готово, идва моментът да се натисне бутона за възпроизвеждане на видеото, и бутонът ОК, после capture (или беше СТАРТ?) на Virtual Dub, и процесът започва. Е, след известно време продължителността на записа вероятно ще надхвърли зададеното ограничение на файла от 649 МВ, та ще се наложи ръчно да се търси къде е спрял записа, и да се нагласи видеото да започне втория файл от там, но това вече е лесно.

Остава само да се запишат получените файлове на CD носители, с което задачата е изпълнена.


Марио Асенов