Детски градини и болести

Подтикнат от публикацията на Таничка,

За училищата в Колорадо и разликата с Варненските такива, ще понапиша какво става със здравето на детето ми във все по-малкото случаи, когато ходи на детска градина.

 

Още в началото на учебната година, питаме какви прегледи, ваксини, и други,свързани със здравето неща трябва да се свършат, за да запишем пак сина ни в градината. Очаквахме да ни кажат, че ще трябва да се направят пълни прегледи, кръв, урина, паразити, глисти, както беше и в началото на миналата година. Ами, нищо подобно - все едно че от началото на пролетта до есента (през което време не сме стъпили в градината, детето е стояло в стерилна среда. Отговора е "А, то вие си имате от миналата година, значи няма нужда, само вижте там се искат от ГП-то две листчета, те си знаят какви".

Брях, хайде да видим тия "листчета", да не би да са специфични формуляри, може пък в тях да се пишат някакви резултати, поне от важните изследвания, ако не всички.Изчакваме малката опашка, която даже ни направи път, като видя, че сме с дете на 3 год. и половина, и влизаме в кабинета. "Какво става, да не сте болни?" - пита сестрата. Обясняваме за листчетата. Дори не ни изслушва до края. "Аа, ясно. Еми, тя докторката е няма, но за това не е проблем". След минутка ни връчва две именно, буквално лисчета, формат А5, на които предварително има попълнени данни като "Клинично здрав","Няма паразити", "Няма оплаквания", и подобни текстове, като на ръка са нахвърляни данните на чедото ни. Подпис на сестрата и печат на лекарката. Единствените данни, за които е оставено празно място, и не са попълнени, са за ръст, тегло и гръдна обиколка. "Тия неща може и в къщи да си ги измерите, напишете ги там в празните полета" ...

...

И още малко ...

...

Както и да е, връчваме въпросните важни документи на сестрата в градината, с малко протести сина ми тръгва.

След няколко дни, още в началото забелязахме, че повечето присъстващи деца са сополиви. Естествено, в края на първата седмица бяхме с настинка.Хайде следващата седмица в къщи.

И така нататък - по следващата градина, а в момента - пак в къщи, този път с кашлица с неустановен произход.

И още, по правило, болни деца не се допускат в градината, но кой ли го спазва ...

И едно наблюдение - повечето родители не са заети през деня, но въпреки това си водят децата на детска ...

Обаче на първата "родителска среща" не пропуснаха да ни кажат колко не садобре финансово, и какви пари още трябва да се събират за всякакви неща (става дума за суми 3 до 5 ПЪТИ по-големи от таксата на месец, щото имам информация и от други градини), а за качеството само на гледането на децата ...

Някъде по мениджърските дебели книги пишеше, че ефективната работа на екип с лидер може да е в група, не повече от 8 човека. Това важи за почти всички сфери на живота, мисля си, включително и за градините. Е, групите там са от по 15-20-25 деца, на които има по една учителка и една "леличка". Та те, горките, едвам се справят само с гледането и контрола на дечицата, какво остава да ги обучат или научат на нещо полезно и свястно ... Добрее (или зле), че се учат едни от други.

Всъщност детските градини във вида, в който са днес, са последната отживелица от поотминалото тоталитарно време. Не че няма да ги има, но ще се преобразуват, ще намалеят, ще се оскъпят неколкократно, и ще има много повече частни ... Ще се види.

Самода имаше начин да се разберем с нашите родители, че да си гледатвнучето ... Има един лаф: "Никой друг не е длъжен да гледа внуците на бабите и дядовците" :). Имам много добри спомени от детството, когато основно са ме гледали баба и дядо ...

Ще приключвам, че много се отклоних от темата :)

Марио Асенов