УЧИЛИЩЕТО > ЕКРАНИТЕ = ?

В края на май френската преса си направи удоволствието да даде отзвук на следното приключение:

В продължение на десет дена, започващи във вторник, 250-те ученици в едно училище на стасбургските предградия се лишават доброволно от телевизия, от интернет и от видео-игри и това се случва за първи път в Европа според инициаторите на проекта.

"Това ще бъде двубоя на цяло едно училище срещу враг, който разполага с огромни средства за съблазън, така че победата далеч не е предварителна", признава Гзавие Реми, директор на началното училище в Дзигелвасер, няколко дена преди началото на операцията "Изпитание: 10 дена, за да виждаме различно".

 Това упражнение, оформено първоначално от канадски изследователи, е организирано съвместно от учителския колектив на училището, намиращо се в една от т.нар. приоритетни образователни зони, страсбургския институт Еко-Съвет, специализиран в устойчиво развитие и въведение към активното гражданство, както и Камерата по консумацията на алзаската област. Родителите, които 'играят играта' с ентусиазъм, както и кварталните асоциации, са били силно мобилизирани, така че да предложат алтернативни занимания на бездействащите деца.

С цел да се подготвят да "виждат различно" и да станат по-малко пасивни пред телевизорite, малчуганите от 6 до 11 години са били въведени в продължение на няколко месеца да разчитат картините, да лющят рекламните клипове и даже да правят видео-филми.

Понеделник, всyaко edno от тях ще получи бордови дневник и тържествено ще се зарече "да направи всичко, което е по силите на човека, за да премине успешно това изпитание и да брои точките без кръшкане", които ще отбелязва през десетте дена на абстиненцията.

Ежедневно те ще нанасят в дневника si zanimaniyata през сутринта преди да отидат на училище, през обедната почивка и през вечерта, това, което са предпочели през този ден и това, което е било трудно. Индивидуално спечеленият брой точки срещу "врага" (пет максимално за дните с училище и седем за дните без) ще бъде събран на нивото на класа и после на нивото на училището.

"Максимумът за училището е 14.732 точки. Ще приемем, че сме спечелили мача, ако получим приблизително 70%", усмихва се директорът.

Инициативата е родена от констатацията, че децата прекарват 1.200 часа на година пред екраните си и само 800 в училище, както и че дете на 11 години вече е видяло 8.000 убийства по телевизията, обяснява Серж Ижен, отговарящ за проекта в Еко-Съвета. Проучванията, проведени в Квебек и в САЩ, касаещи подобни начинания, онаглеждат значително намаляване на словестните и физически насилия, без da se gleda подобряването на храненето и на здравето.

"Да не се заблуждаваме, нямаме претенцията, че ще променим света за десет дена без екран, но наистина вярваме в този проект", въодушевено обяснява директорът.

На края на операцията ще бъде извършена качествена оценка, която ще продължи и догодина в други две стасбургски училища, обогатена благодарение на участието на психолози и на социолози, пък уточнява Серж Ижен.

А дотогава малчуганите очакват с нетърпение всички морални подкрепления. Жителите на Страсбург ще бъдат държани в течение с обявления по градския транспорт, а поддръжниците могат да изпращат писмата и картичките си на следния адрес: Ecole du Ziegelwasser, Aux enfants de l'école, 3 rue de Bergerac - 67100 STRASBOURG - ФРАНЦИЯ .

 

Ето и едно канадско проучване за урок на малки и големи:
Les effets de la violence dans les médias sur les enfants
http://www.phac-aspc.gc.ca/ncfv-cnivf/violencefamiliale/html/nfntseffemedia_f.html
Dr. Jane E. Ledingham, C. Anne Ledingham
John E. Richardson
Ottawa, 1993

Статията е взета от Индимедия