Гърция: Учителите не искат сливания на училища и обявиха 48-часова стачка

 

GRReporter: Учителите от началното и средното образование започват протест най-вече срещу сливанията и ниския бюджет отпуснат за образованието. Те обявиха 48-часова стачка на 22 и 23 февруари, а вчера някои се присъединиха към неколко часовата стачка на синдиката на държавните служители.

Основните искания на учителите са свързани като цяло с исканията на всички служители от държавния сектор. Те искат да не се намаляват заплатите, да им се заплатят загубите от заплатите за 2010 г., разходит за образованието да стигнат до 5% от брутния вътрешен продукт, а новоназначените учители да започват със заплата от 1400 евро. Едно от основните искания на бранша е да не се сливат училища според икономически критерии, да се назначат нови учители и да бъдат въведени уводни образователни уроци преди началото на часовете, както и да има програми за постоянното обучение на учителите.

В Солун родители и учители също протестираха срещу сливанията, които според тях ще се извършат без да се взимат предвид нуждите на хората в различните райони на страната. Според тях това ще понижи качеството на образованието, защото в класните стаи ще се събират повече ученици, децата ще се затрудняват с превоза. Засега дирекциите по образованието за Солун смятат, че 26 гимназии могат или да бъдат затворени или слети. Крайните педложения ще бъдат готови в края на мсец февруари и изпратени до компетентните служители в министерството на образованието.

Никитас е на 30 години и е учител по информатика от 2005 година. Досега е сменил 15 училища из цяла Гърция. Като се започне от остров Икария, мине се през Крит, Солун и Халкидики. В момента преподава в гимназия в Симандра с общо 155 деца. В Гърция образователната система началното училище се разделя на гимназиален курс и лицей. Никитас разказва, че училището, в което преподава е гимназия и има пет класове с общо 55 деца, които са от степента на лицейно образование. Стоте деца от гимназията според новия закон ще трябва да се преместят в друга гимназия и да се слеят с учениците там. Тогава Никитас може би пак ще си търси работа. Относно исканията за заплатите, той е на мнение, че ако „натиснеш” може и да си останеш със същото, което си имал предишния ден, но ако се оставиш – ще ти вземат и него. Самият той предпочита да пътува всекидневно от Солун до селото, където работи на 40 км. от Переа, вместо да вземе под наем къща или стая там, защото вече се е изморил да сменя жилище на всеки шест месеца или година.

Относно самата стачка на учителите и техните искания, накратко разговарях с Георгиос Галанис от Съюз на учителите в Пиреа, който участва в протеста на АДЕДИ.

Кои са исканията на учителите и защо ще стачкувате на 22 и 23 февруари?

Големият проблем, с който се е сблъскало образованието тази година е, че е под натиска на Международния валутен фонд и на „тройката”. Тази година финансирането за образованието е най-ниско в сравнение с предишните. Когато настоящата министърка на образованието Анна Диамандопулу отговаряше за образованието в ПАСОК, докато партията беше в опозиция, обеща публично, че парите за образованието ще стигнат до 5% от БВП. Вместо това тази година стигнахме до дъното и субсидиите паднаха под 3%. В тази връзка, за да спестят пари са решили да слеят или да затворят училища. Да затворят училища означава, че децата които са учили там ще ги разпръснат по други училища. Относно сливанията има много училища, които си делят общ двор например. Тези училища ще бъдат обединени в едно. Така ще се спести персонал – като се обединят класове. Големият проблем в този случай не е, че ще намалеят работните места за учителите. Въпросът е, че класовете ще наброяват поне 30 души в гимназиалния курс и поне 25 ученици в началното училище. В момента в повечето класове са около двадесет и няколко деца. Ние правим постоянно събрания с родителите, които са притеснени. Това за нас е най-важният въпрос до 23 февруари. Но най-лошото е, че ще бъдат орязани ресурси от образованието. Не е нещо ново – същото се случва и в здравеопазването, и в останалите сфери на държавния сектор.

Какво е вашето мнение за новата програма на министерството да се включи английски език и театър в програмата за първокласниците? Как върви прилагането на програмата?

Тя започна да тече от септември миналата година и се прилага пилотно в 800 училища. Това е един голям балон. Аз самият работя в едно такова училище. Идеята беше децата да си тръгват от училище и да са научили нещо. Това не е така, защото времето, което прекарват в училище е по-малко. В тези училища децата започват с английски език и информатика от първи клас, без никой да може да докаже, че трябва да учат чужд език преди да са се научили да пишат на родния си език. Децата още не могат да пишат на гръцки и искат да ги учат и на английски. Имат и часове по информатика без никакъв учебен план. Също така децата в тази възраст имат по-близка връзка учителя си, а сега първокласниците сменят шест учители. Цял ден е при различни учители – имат си учител по общообразователните предмети и освен него по един учител по физкултура, по английски език, по информатика, по театър, по музика, рисуване... Лошото е, че взеха един учител от гимназията, който да преподава на малките без да следва специална програма. Тази нова програма за образование в началните училища се спонсорира от Европейския съюз и докато има субсидии оттам – ще съществува, но когато спре да се финансира?

 GRReporter

http://www.doe.gr/