ЗАВЪРШИ Големият Картофен Проект!

Вчера, 13 февруари, беше проведен последният от 26-те курса на Големия проект за обучение на учители Хот ПАТЕЙТОУС.

      Реализиран по КОМУНИКАЦИОННАТА СТРАТЕГИЯ за членство на България в ЕС на Министерски съвет - 2008 година.

 

      Близо 400 ЖЕЛАЕЩИ учители от всеки областен град на България, - Сливен, Кюстендил, Благоевград, Ямбол, Хасково, Кърджали, Смолян, Пловдив, Пазарджик, Габрово, Търново, Търговище, Шумен, Добрич, Силистра, Разград, Видин, Плевен, Перник, София - област, Ловеч, Монтана, плюс  допълнително пожелали: в село Айдемир (Директор Бисерка от блог ОБРАЗОВАНИЕ!), Новото училище в Ботевград (Директор Геновева от блог ОБРАЗОВАНИЕ) и Враца (главен експерт в РПЦ Пчеличката Мая)

бяха обучени да изработват свои авторски дигитални учебни помагала, базирани в Интернет - ребуси, тестове, игри, кръстословици.

      С помощта на тези нови помагала-картофки - LOs, Learning objects, или УМ-чета, Учебни модули -  смятаме да детронираме учебника като единствен източник на знания в българското училище и да заговорим с Учениците си на техния език.

      Пред старта е и първата онлайн базирана библиотека с интернет учебни помагала по Гражданско образование на български език, изготвени от обучените учители.

      Създадена е малка армия от заредени хора - Явни Революционни Комитети, с които съвсем скоро ще бием Невежеството.

   Ето и екипа на Хот Патейтоус, както и хората, помагали на проекта да се случи, на които искам да благодаря от цялото си сърце.

Те са много, нека изброя само няколко:

     Лилия Желязкова, председател на Асоциацията на преподавателите по философия, учител по философия в Немската гимназия в София - тя първа през 2006 година поръча - Ани, да ни обучиш на картофки! Ръководител на проекта Хот Патейтоус.

      Пламен СУРУДЖИЙСКИ - Директор на Националния Педагогически Център , който още в началото на проекта възкликна - Естествено, че ще ви подкрепим, това ни е работата - да обучаваме учители! Както и почти всичките му главни експерти и техните помощници в Регионалните педагогически центрове на 28-те области на България - сърцати и всеотдайни; една гъвкава, стегната армия от отдадени на образованието хора, които правят чудеса. Някои от тях - в Хасково, Смолян, Пазарджик, Търново, Плевен и Монтана - дори оставаха на курса, за да се обучат лично на Картофки!

По един-двама в област, те са основното работещо звено в момента за мобилно и навременно обучение на българските учители.

Без тях, любезните ни домакини във всеки град, които великодушно се справяха с всичките ни претенции - нищо не би се получило! Молим ги да ни извинят за многобройните претенции към детайлите на всеки курс... Но, така е - винаги ще важи вечното правило - за да стане нещо хубаво, трябва доста работа!

:-)

      Някои инспектори от РИО на МОН в съответните области, дошли лично на курса да видят за какво става дума: Сливен, Смолян, Пазарджик, Пловдив - благодаря ти, Тони, без помощта ти загивахме в Пловдив! - Търговище, Шумен, Силистра - инспекторката за начален курс дойде направо да се обучи в Айдемир!, Враца - също обучаващ се инспектор!, а в Ловеч пристигна нараво шеф инспектората - наместникът на министъра в града! Благодаря на всички за грижата към Учителя. Това са хора, на които реално може да се разчита. Днес.

      Константин Христов - синът ми, 23, отдавна самостоятелен, но сега неотлъчно до мен в почти всичките 5 турнета, опасали цяла България за два месеца - младши преподавател, ентусиазиран подстрекател на учителите във всеки курс - "Моля ви, участвайте в европейски проекти, променяйте лицето на България, защото в Лондон ни приемат като трета ръка хора!" ... Най-търпеливия, когото познавам - постоянно ме спира да не бързам с преподаването, че имало някоя госпожа със затруднения, на която помага ... Страстен оценител на всичко качествено и недотам в образователните структури, на които се натъквахме.

:-)

      Марин Павлов - логистичната осигуровка на проекта - човекът, който без да се замисля, просто подпали собствения си малък джип Дайхатсу Фероза, (скъпия Картофчо!) и измина 5000 километра за 60 дни без един път да наруши правило на пътя.

      Отличен, внимателен водач, прозорлив организатор, незаменим с мениджърските си предложения през целия този изключително сложен проект. Пламенен радетел и почитател на всеки отличник в образователните структури, на които попадахме.

      Екипът поставяше (без)пристрастна оценка на всеки град!

     Оценявахме по едно

     Училище;

     Хотел

    Магазин

    Фризьор

    във всеки областен град. И това всичко - в рамките на два месеца! Каква моментна снимка на България имаме! Готвим доклади на вниманието на 6 министерства и агенции - на Образованието, на Икономиката, на Децата, на Водите, на Земеделието и на Пътищата. След което ще проверим какво са чули.

            Поли Рангелова - нашата Куини - оценител на Картофките, постъпили в библиотеката за етап начален. Ентусиаст, който не жали труда си, направи дотук чудеса по редактиране и фризиране на картофките - само и само да станат прекрасни!

      Павлина Косева - оценител за Картофките в горен курс - Вдъхновен Учител по философия на испански език в 30 СОУ - София, страстен и смел Гражданин. Работохолик. :-)

      Валя и Симо Симеонови - рекламно-издателска къща ТЕРМИТ 97 - малка и трудолюбива като термит фирма; хората, които застанаха зад идеята на Библиотеката и правят всичко за нейното сигурно изграждане.

     Гого Пенков и Томата - нашите е-ангели, които изградиха платформата на сайта ЕВРОПА на КЛИК и го поддържат с много хъс.

      БЛАГОДАРЯ на всички от цялото си сърце!

      От името на прекрасния екип - за всеки, който чете тези редове -

      нашето послание:   

      Този забележителен проект - се появи за първи път като идея в блог ОБРАЗОВАНИЕ на бгЛог и е посветен на Новото образование на България, за което работят хиляди отдадени хора - учители, родители, граждани, експерти, ученици, чиновници - образователи.

   Да не подценяваме ничии усилия!

   Време е за действие от всички посоки.

   Ще променим Училището на България.

   Ще спрем войната в училищата.

   Ще заговорим с Децата си на общ език.

   Ще ги слушаме какво искат.

   И ще им го дадем по най-красивия и мил възможен начин.

   С ведрост и много обич.

   Заповядайте при нас! Правете го навсякъде. Всеки, който милее.

   Всеки може да даде от себе си.

   Всеки знае как, ако не - ще му покажем. Работа в образованието има - за целия китайския народ... Но те няма да дойдат, нито пък французи ще ни поръсят и пометат двора.

    Ние сме, скъпи хора!

    БЪЛГАРИН на санскрит значело МЪДЪР, УМЕН.

    Трябва да го докажем сега.

    Сега, приятели!

    Време е.

    Ани Ананиева, координатор. 

    .................

    Посвещавам целия проект Хот Патейтоус на паметта на татко - Коста АНАНИЕВ , който почина в края на проекта. През целия си живот той страстно желаеше и по свой начин се бореше за това всички хора да живеят по-добре.

Обещавам да го направим за България. Сега.

   Ани