Образованието като начин на мастурбация и провал на личността

Честит 15 септември (в аванс)!

Тази есен ще е първата, която няма да прекарам в обятията на образователната система, откакто мога сам да си бърша Д-то. Реших да й отдам заслуженото.

Завърших гимназия в един клас с хора, които обичаха личната свобода. Обичаха личния интерес.

Завърших университета в един курс с хора, които обичаха дерегулирания пазар и капитализма. Даже с един почитател на висшата раса (и враг на нисшите раси).

"Дай да препиша!" "Имаш ли отговорите?" "Какво си писал на трети въпрос?" Безбройни като небесните звезди са случаите, в които съм чувал тия фрази от пресъхналите от притеснение любители на личната свобода и дерегулирания пазар. Всеки един от мракобесните моменти, в които знанията се проверяваха водеше до пълна амнезия на мантрите за здравословния егоизъм. Младите капиталисти с ударна скорост изграждаха комуна на  безсрамни преписвачи за обмен на недоразбрана научна информация (почитателят на висшата раса беше винаги пръв комунар).

"А ти какво ще ми дадеш?" "Защо да ти дам отговорите?" "А какво печеля, ако ти кажа?" Безбройни са и случаите, в които съм отвръщал с това на шмекерските постъпления на седящите около мен припотени преписвачи. Мълниеносно първичната комуна се превръщаше в един завършен, 100-процентов, ефективен сталински социализъм. Гадината, кулакът, читанката, отличникът - тоя, който има, не ще да даде на нас, многото, слабите, бедните - тия, които нямаме. И то защото си било негово! Той заслужава заклеймяване, порицаване, присъда, най-суровите мерки, за да научи, че така не може. Да научи, че неговото е наше!

Много хора плюят по образователната система за това колко й бил некачествен продукта. Аз пък искам да поплюя малко по самия продукт. По младите професионалисти, бъдещето на България.

Скъпи млади професионалисти,

Вие преписахте. Подсказаха ви. Оцеляхте. Преминахте по-нагоре в системата. Получихте дипломите си и шестиците в тях. И за какво са ви сега? За какво са ви шестиците по Произход и развитие на модерното общество, История на Европа в 20 век, Теория на игрите и Нова институционална икономика? За да работите на рецепцията на "Гранд Мадър Факър Хотел Инкорпорейтид" или да превеждате фирмената кореспонденция на ЕТ "Акация - Пръдлю Манафов", разбира се.

Защо ви беше да хвърляте знамената на свободния пазар и личния интерес в пепелта и да градите сталинистката си преписваческа диктатура? Когато четохте книжки за капитализма, не разбрахте ли в неговия истински вариант преписване няма. Че в него не може 15 човека да се съберете да работите за един. Капитализмът, с целия си кръвосмукачески блясък, иска знаенето и моженето за едно работно място да се знае и може от един човек. Затова и маломощното ви трудолюбие и квалификация ви стига само за да чегъртате шляката от канавката на свободния пазар, който ви изглеждаше така симпатичен от книжките.

Единствената ви полза от преминаването през образователната система остава самодоволството от завъртените шестички в книжката, които показахте на мама и тате. Самодоволството. Самозадоволяването чрез посещаване на образователни институции и получаване на високи оценки. Както всяко друго, преминало през 3 основни фази: приятна възбуда (очакване на деня на изпита); усилие (преписване); климакс (вписване на  шестица).

И така, хабенето на мамини и татюви пари и държавна субсидия се свежда до една най-обикновена, проста и човешка мастурбация. И удоволствието от нея е единственото, което имате, след като завършите. Останалото е просто похабен човешки материал.