Игри от детството

ЦАРЮ ЧЕСТИТИ......

Това е игра за отмора и обикновено се играе вечер, когато се стъмва. Избира се Цар, по някакъв традиционен начин.Smile Сяда царствено на определено място .Всяка улица си има място за сядане, около което всички са насядали по земята, а ”Тарторът ”на улицата сяда на това място.Там обикновено се разправят филми или случки силно украсени,а може и измислици.След това се избира ”търговец”, двама за ”крадци”, от които се избира без да знае търговецът един от тях за крадец и ”топчия”-изпълнител желанията на Царя. Търговецът застанал чинно пред Царя докладва: Царю честити откраднаха ми торбите с парите .

Царя: Колко бяха?

Тарговецът: 3 /отговорът е от 1 до 5 това определя видовете наказания, които трябва да изтърпи виновният/.

Царят: Видя ли крадеца?

Тарговецът: Да /ако каже ”не” ляга да изтърпи наказанието, защото отнема ценното време на Царя/.

Царят: Кой от тези двамата ?

Търговецът: Този!/посочва един от двамата крадци/

Ако познае, нароченият крадец ляга, навежда се и навира главата си в скута на Царя.Топчията изпълнява заповедите на Царя. Колко вида наказания е определено от търговеца, когато е посочил цифрата на торбите.Царят определя от кой вид и колко броя да бъде. Видовете бяха около 10, някой от тях бяха:

Камбанка-удар с лакатя и долната част на юмрука, последователно, по гърба/разбира се не силно, но някой имаха тежка ръка и тежко му на този отдолу/.

Запалка/люспа/-показалеца и средния пръс събрани и опънати останалите прибрани, ръката със замах закача едва,едва бузите на дупето.Много боли,сериозно ви казвам,макар че на глед e безобидно.

Двойна камбанка- като камбанката ,но с двете ръце едновремено.

Ритник-няма нужда от обяснение.

Естествено, най за предпочитане е да си Цар, след това-топчия, никак не е за завиждане да си крадец, също и търговец, защото ако не познаеш кой е крадеца
ти лягаш за изпълнение на присъдата и то каквато си  я определил.Embarassed

Казанлък 40-50-те