Смисълът от преписването и пазенето по изпити

През дългите години, които прекарах в ХТИ се нагледах на хиляди шашми за вземането на изпити. То не бяха преписваници, пищови, царски пищови, подставени лица и дори подкупи на преподаватели. За последното няма да пиша, защото ме отвращава твърде много и за момента няма смисъл да си тровим главичките с него.

Става въпрос за преписването и пазенето на изпити. Днес пак ми се случи. Заедно с мен на изпита се яви и едно момче. Беше си по негов си изпит, но начинът по който го взе, направо ме отврати. Вярно, бяхме сами в заличката и всичко "бе позволено", но все пак не мисля, че това е начинът за взимане на диплома. Аз, разбира се, също се е случвало да преписвам по време на студентските ми години, но никога не е било толкоз нагло и грозно. Чудя се, къде идва смисълът на цялото следване, ако най-важните изпити се взимат по такъв начин (този на това момче, беше доста важен)?!

Но тука идва втората част - иманно моята вина. Макар и малка и незначителна, все пак си е вина. Случвало ми се е веднъж да ми "поверят" студенти на изпит, да играя ролята на квестор. Съдбата ми е отредила, да следвам в катедра, където идват само четвъртокурсници и магистри. Толкова съм се нагледал на хора през всичките тези години, че мога да ви кажа, като видя един студент и веднага разбирам доколко е реален или имагинерен. Та за конкретното пазене. Все готини хорица. С някои от тях ходехме на кафенце дори. Та ми възложиха да ги пазя. А те културни - стоят и не пишат. Ами като не знаят, какво да пишат?! А стаята - 2 на 2. Просто няма начин да препишеш. И аз какво? - Ами знаете си Embarassed

Чудя се кое е сбъркано в цялата работа? Аз ли съм, системата ли е, младежта ли е?!?!?!? Абе, неам думи. Срам ме е от мене си, а в същото време и се разбирам.