В търсене на квадратнияТ корен на неграмотните студенти

Преди някой и друг ден имах (не)щастието да пренощувам, слушайки програмата на нашето мило и свидно Българско национално радио (БНР) и по-точно - нощния Хоризонт.

Гост в предаването беше доц. д-р на филологическите науки (дфн) Панаьот Карагьозов, ръководител катедра "Славянска литература"  към С(ПТ)У "Св. Климент Охридски" и председател на някакъв неофициален пролетен фестивал по Българистика. Темата в предаването беше за студентите.

Направи ми впечатление възхищението на водещата г-жа/г-ца Еди-коя-си, като споменаваше титлата на човека, все едно ангел небесен гостуваше в предаването й. Направи ми впечатление начинът на изказване на т. нар. доц. дфн, който май хич не си поплюваше с употребата на пълните членове. Кратките такива се бяха изнесли от речта му на трудов лагер по сибирските степи и само тук таме някой успяваше да се задържи с кръв по ноктите, забодени по наклонената хлъзгава плоскост на филологическата титла на доцента. Но не това ме подразни в предаването. Подразниме наглостта, с която катедреното шефче "оплю" сегашните студенти заявявайки нещо от рода на "Сегашните студенти са доста по-неграмотни от предишните. И се наблюдава тенденция на намаляването на грамотността с всяка изминала година". Еми при такива преподаватели не се и учудвам, доц. Карагьозов.

Инспиратор: БНР, програма "Хоризонт", 25.04.2006 г., 01:00-02:00