За математическите дарби и политическия дебат

По радиото някой

шумно спори.

С кого?

Не знам.

А може би с народа.

Говори си и нека си говори,

нали затуй му плащат хората.

„Държава има,

има власт, която

неспирно бди

за ваште интереси.

Хвърлете лозунга!

Плаката на земята!

Народът е доволен,

сит

и весел.“

Във кафенето

някой се изсекна

и дълго трна

със здравите опинци,

игледа се и каза уж полека:

– Комай ни лъжат

тия синковци.

Ще умра от смях. Аз нищо, ама абсолютно нищо не разбирам от политика. Само помня-както помним синца от моите съграждани.

"Осемнайсет години ни правят на луди"-казва един мой стар любимец в рекламния  им политически клип. Така е-можеш  ли да го отречеш. "Защото властта е ненормална". И това е аксиома-браво на този мой стар любимец. Как  с две приказки казва много и то това, което чувстваме синца.

"Не е нормално да ни управляват така"-казва една ексманекенка, политичка от неговата партия в същия клип . Брех, хем умна, хем смела, хем глаголи, сякаш Той говори от нейните страсти устни. Ще се оправи тази страна.

Не е нормално да ни управляват  бивши ченгета, мутри и крадци-казва тя

Не е, зер. Аз това го говоря сто години-файда йок . Най сетне някой ни чу на високо ниво. Че и красиви, хубави хора!  Аллахкерим!

И тук едно мръсно змийче изписка. Аве тоя ли ще казва, че нещо е ненормално-дето беше с предните и накрая ги предаде. Дето се извъртя за 24 часа, когато можеше да  срути предното  продажно и многократно оплювано от него правителство. За когото има  достатъчно данни, че е комбина с най-ретроградните сили, че всичката му политическа дейност е била блъф, защото именно в критичните моменти се вижда кой –кой е, че е част от статуквото и просто играе за него….но млъкни, скрий се, гадна скептична змийо! Сус- разум , изтрийте се спомени-

нека да заболея от амнезия.  Сега! На думите да вярвам, не на спомените. Я виж как сладко глаголят!

Но чакайте, чакайте! Бивши ченгета, мутри..ми нали лидерът им в град  Х е точно хем бившо ченге, хем беше представител на трибуквена групировка!

Начи не е нормално да гласуваме за вас. Ми не е- и аз така казвам..

Ето това е размазваща политическа  откровеност-ето това е истината, ето живия  бг парадокс.

Още ли искате?

Аз съм националист-ме агитира един мъж на средна възраст. Значи ние сега ще подкрепим нашата листа и нашия кандидат-кмет, макар да е калпазанин и се издъни лани, а сетне ще подкрепим БСП.

Ама как ве-нали сте против статуквото. Ами статуквото е ГЕРБ. Моляяя? Та те са още партия на Мюнхаузен.  Кой е врагът, патриотино? Ми ГЕРБ. Ама нали сте против сегашната система от партийни олигарси,нали сте против властта, нали сте опозиция!?! Ма ти не знаеш-нашите хора и хората на БСП са едни  и същи-последните са заблудени, но врагът е ГЕРБ!?!

Аааа, не, че вашия човек бе купен от червените,  не, че ви е продал и маргинализирал, не че едни богати братя от едно село финансираха и вашите, и бесепарите и тяхното момче е кадър на донорите. Така  и Вождът дойде и наложи именно проваления червено-кафяв кандидат кмет, спазарил сега подкрепата на партията си за статуквото.

Ама ти, ако нямаш съюзници, ще си вечно опозиция-тряя да дойдем на власт
Браво бе-Риъл политик. Ми що не се спазарихте с комуниста още в началото. За листата. Ква листа ве-можеше толкова наши-толкова ваши.

Миииииии...

Покупко продажба на партии. Нормално: кефещо-плашещото е , обаче,  лекотата, с която обясняват продажбите си. И приемането й от фрустратите.

 Не е нормално да ни управляват  бивши ченгета, мутри и крадци-да си спомним ексманекенката

Ченгето от ГЕРБ говори срещу партията-която го сложи на това място, даде му големите пагони и го изкара от селото му чак до големите кабинети-първо в града, а тези години и  в София. Даде му четирицифрена заплата и огромна власт и двайсет заплати на изпроводяк, ръкувайки се  за довиждане с  Румен. А щеше ли изобщо да припари до системата, ако не беше лоялен на старата  и нова партия. Или щеше да маха на село с лопатата.

Само,  че ченгето е много право, когато каза

В последните години Общинския съвет се превърна в едно ООД, което защитава интересите не на хората, а на този и онзи.” Да го преведем "Няма ваши-няма наши, всичко е алъш –вериш и далавера. Колективна, с мотото на соца-аз на теб, ти на мен, ще се договорим."

И така няма значение, че червеното момче е с диплома 3.52. Има значение как е с другата, по-важната дисциплина. Математиката–за джоба и необходимите за материализирането й качества.