Футболът в България - ни лук ял, ни данък помирисал...

Повод за тези ми размисли е размирисалата се неприятно едва тези дни далавера с укритите доходи на българските футболисти. 
Темата е благодатна за вестниците, които напоследък май само съобщават нещо но не се занимават с по-съществени за държавата неща – да проверят всъщност „къде е заровено кучето”.
С две думи „четвъртата власт” и в частност – вестниците са голям длъжник на читателите си. Разследващата журналистика в България не е приоритет за тях от години– къде по-лесно е да пратиш един репортер, който да запише дума по дума какво е казал тоя или оня министър на поредната пресконференция. Или да туриш на първа страница някоя кифла от фолк-средите, която си е сменила силикона или някой бизнесмен, който си е сменил манекенката.
А къде всъщност е заровено кучето в българския футбол?
Ето какво казва пред пресата шефа на НАП за надушените от данъчните укрити данъци в няколко клуба: "Хванахме нарушенията случайно, в специални анекси към договорите на състезателите. Тези анекси бяха открити в документацията на БФС, по-специално в арбитражната комисия".
От тези две изречения могат да се направят поне два извода:
Първият – че или в данъчната администрация работят пълни дебили, които могат да разкрият даверите с данъците и осигуровките само случайно, (което, напълно убедени сме не е така), или някой на най-високите ръководни нива в същата тая администрация напълно съзнателно и преднамерено години наред е лапал мухи (или не само мухи?) и не си е мърдал пръста да търси укрити доходи. Не само при футболистите, а навсякъде в държавата. 
И втория – че, ако не в ръководството на агенцията по приходите, то в ръководството на БФС са били напълно наясно за далаверата. И не са уведомили когото трябва, което ги прави … „съучастници” май беше думата.
И сега няколко въпроса за размисъл, които компетентните органи (които и да са те) в една нормална правова държава биха си задали са: 

- Случаен факт ли е, а и на никой друг ли освен на мене в тая държава не му прави впечатление, че в изпълкома на Българския футболен съюз /ако може да се вярва на официалният му сайт/ от доста време пребивават тези фактори в същата тая държава:

1.ЙОРДАН АТАНАСОВ ХРИСТОСКОВ - член
Април 2000 г. е избран от Народното събрание за управител на НОИ. 
Април 2005 г. е преизбран за нов 4-годишен мандат.
Б.А. Яяяяя, ама НОИ не събираха ли осигуровките преди НАП?!
От 2006 г. е член на УС на Националната агенция по приходите.
Б.А. Опааа, защо ли не е „светнал” Мургина, а после и Стефанов за укритите данъци и осигуровки на футболистите?

2. АНДРЕЙ ТОДОРОВ ИКОНОМОВ - член
От 2003 г. член на Висшия съдебен съвет
Б.А. Туй не беше ли светая светых на съдебната власт дето бди за законността?!
От 2004 г. и понастоящем председател на Пето отделение на Върховния административен съд.
Б.А. Това „Върховен” звучи доста авторитетно, не мислите ли?!

3. КАМЕН МИХОВ - член, прокурор
Завеждащ отдел "Международно правно сътрудничество" във Върховната касационна прокуратура.
Б.А. Само !!!
- От днес ли българските футболисти карат коли за по сто хиляди лева и нагоре и на никой ли не е направило впечатление какво пишат в данъчните си декларации?
- Ще има ли уволнени данъчни шефове и шефове в НОИ за това, че не са си вършили работата с години? 
И къде всъщност е заровено кучето - в Българския футболен съюз, при НОИ, при данъчните или някъде другаде?