Подобряване на образователната система

Младите хора днес имат големи желания, но не за нещо което потребителското общество, създадено от предишното поколение, може да им предложи. Те не желаят просто да живеят, за да ходят на работа всеки ден. Те имат много по-големи мечти, отколкото ние на тяхната възраст, и когато не виждат начин да ги осъществят, предпочитат да не правят нищо. Единственото, което може да ги накара да участват активно в обществото е да включим младите в решаването на най-големите световни проблеми и да им даваме напътствия как да постигнат пълния си потенциал.

Вместо да се опитваме да продължаваме да тъпчем децата с информация, която е била достатъчна за нашето поколение, трябва да дадем на следващото поколение глобален начин на мислене, което ще им даде поддръжка в „утрешното глобално село“. Сега повече от всякога е ясно, че когато нещо се случи в една част на света, то създава вълни по цялата планета. Младите по целия свят трябва да бъдат свързани, за да си сътрудничат в работата върху следващия етап на нашия живот. Те трябва да имат жизнено – важна роля в общество и да бъдат организирани по начин, който допринася за благосъстоянието на другите. Трябва да се занимават с истински световни проблеми, а не да се отнасяме към тях просто като към деца.

Необходимо е да осигурим глобална платформа за създаването на обществена глобална промяна. Образователната система трябва да има съвременни решения, които позволяват масово между- културно взаимодействие и ежедневно сътрудничество между деца от различни региони и страни. Връзката с техните връстници на други места и от други култури е това, което липсва днес в живота на младите и което е главната причина за растящото ниво на изключваните от училище деца.

Трябва да се изгради нова образователна среда, която в основата си имитира разкриващия се интегрален и взаимозависим свят. Заедно с обучени възпитатели, учениците ще участват в ролеви игри, дискусии на кръгла маса с връстници и много други дейности, които се случват в света на възрастните, което ще дава достатъчно място на учениците да се развиват като личности. Всички дейности ще бъдат заснемани, редактирани и обсъждани от самите ученици в края на всеки един ден, като това ще ги научи как да преодоляват страховете си, да виждат себе си и света около тях обективно и да осъзнаят своето място в света от ранна възраст.                                                                                                                           http://velchev.org