Развитие на езиковите умения на децата - изследване

Във връзка с една изследователска програма:
http://artificial-mind.blogspot.com/2007/11/research-directions.html

Търся специалисти по предучилищна и начална училищна педагогика,  които имат познания по развитието на детската реч и развитието на уменията им да пишат.

Разглеждал съм ръководства за учители, в които е разписано какво се изисква от децата в еди-кой си (начален) клас, за еди-кой си урок.
Например: да пише сложно съставно изречение с подчинителна връзка, да пише разказ по картинка от няколко изречения,  да ползва минало преразказно време и т.н.

Тези стандартни могат да се използват за обективно измерване на интелигентността на машини:  Faults in Turing Test and Lovelace Test. Introduction of Educational Test. и могат да бъдат опора за изследванията.

В момента най-активните направления от програмата са насочени към цел  "Компютърно творчество" - системи, способни да пишат кратки литературни форми от различни жанрове.

Един от подходите, които смятам да приложа за създаване на "компютърно въображение", включва изследване и моделиране на развитието на уменията на децата да използват езика и да творят с него. В частност, търся съчинения на деца от различни възрасти: съчинения по картина, "Как прекарах лятната ваканция", описния на интересни случки, разкази, стихове...

Още по-полезни са материали, които са писани:
- от едни и същи деца върху една и съща картинка или тема
-  от едни и същи деца през различни периоди по една и съща тема, или поне в един жанр
- през максимално кратки периоди, така че да се засекат и малките промени
- от деца на сходна възраст с различно развити умения да пишат

Много са интересни първите опити за творческо писане на разкази от будни деца, които са все още в детската градина или в първи-втори клас. Ще се радвам, ако някой сподели такива разказчета. :)


Куини
, спомням си, че преди време беше публикувала откъси от работи на твои ученици? Пазиш ли си архив?

Някой водил ли си е аудио дневник на говора на детето си?

Засега ще използвам собствените текстове и ще потърся от приятели. Разбира се, ще опитам да се свържа и със специалистите по детска реч. Трябва да прегледам и "преслушам" и един корпус - CHILDES (Child Language Data Exchange System)  - http://childes.psy.cmu.edu/