ЛАВИНАТА на БЕЗДУХОВНОСТТА

Привет, колеги! Очаквах интерес към предложената от мен картинна книга "Приказка за Добротата" заради чудесното й послание за милосърдие, толерантност и доброта! Останах изненадана от апатията и мълчаливото пренебрежение към темата; от реакциите на учителки, които измерват стойностите в изкуството на килограм, стотинка и сантиметър, както в отминалите отдавна соц-години. Предпочитанията са към така наречените "оцветявки" от магазин "Всичко по 1 лев" - препечатки на анонимни "издателства", пълни с типажи от анимационни филми, с които телевизията зомбира децата. Плашещо е, че за главно достойнство на една книга се  счита нейната ниска цена! А още по-необяснимо е - как без информация и преки впечатления от един художествен продукт могат да се раздават оценки за неговата полезност? Или абсурдните изказвания, че делегираните бюджети не позволяват закупуване на помагала? Не е ли обаче повече от тъжно да слушаш как родители, баби и дядовци убеждават децата, че сандвичът, кока- колата и балонът са за предпочитане пред книга? Какво потресаващо сеене на бездуховност; какъв нагледен пример за издигане в култ на КОНСУМИРАНЕТО!  На 1 юни, една майчица с категоричен тон отказа на дъщеричката си да й купи книжка заявявайки, че тя не обичала да чете! Унизено пред съученици и приятели, детето разплакано от обида заяви, че има грамота за четене! И си купи книжка!

И странно и болно е, че отново триците са по-скъпи от брашното! Дават се пари за скъпи, модерни, префърцунени и често - абсолютно неподходящи и нелепо избрани дрехи, играчки и всевъзможни дрънкалки; за "детски" списания, по страниците на които гъмжи от истории за насилие, а езикът им е нечленоразделен и изпъстрен с ругателства и цинизми, но за отказ от стойностната книга винаги с готовност изкача дежурното оправдание за "икономическата криза"...

 Да, има КРИЗА, но не - икономическа! Това е КРИЗА на БЕЗДУХОВНОСТТА! Една отприщена лавина, която може да помете децата, преди да успеят сами да сътворят своята житейска "Приказка за Добротата"!