Великият Боби Фишер

Хора, струва ми се редно в общност "Спорт" да почетем майстора на 64-те квадрата - великият Боби Фишер.
В тази връзка "пействам" едно негово култово интервю.

- Следите ли събитията в света на шаха?
- Не. Това изобщо не ми е интересно. Аз не играя вече шах и съвсем намразих тази игра.

- Кога го намразихте? Знаете ли поне, че вече близо 10 години в шахмата цари разкол, няма единен шампион?
- Как така няма? Какво си въобразявате? В момента разговаряте с последния велик шампион. Това, че през 1975 година бях лишен от титлата си е възмутително и незаконно. От 1975 година досега класическият шахмат умира.

- Какво представлява "шахматът на Фишер"?
- Моят собствен шахмат става много популярен. Играта му изисква висок интелект, а не пари или връзки, както класическия шахмат, който е под контрола на Международната шахматна федерация. Класическият шах, цялата шахматна политика не ме интересува. Впрочем има само едно нещо, което ме вълнува в класическия шахмат - смятам да докажа, че мачът между Карпов и Каспаров през 1984-1885 година бе инсцениран и предварително подготвен от КПСС и КГБ. И ще го докажа. Карпов и Каспаров са двама лъжци и търгаши.

- Каспаров ви уважава много и смята, че сте един от най-великите шахматисти в историята...
- Това въобще не е причина да си променям мнението за него. Всеки, който участва в предварително уговорени мачове е лъжец и търгаш. Аз наричам Каспаров просто престъпник. Знам, че сега този престъпник се занимава с политика, опитва се да бунтува народа срещу президента Путин. За мен самият факт, че Каспаров е срещу Путин, е достатъчен повод да смятам, че вашият президент заслужава пълната ми подкрепа. А престъпникът Каспаров е олицетворение на злото.

- С какво се занимавате в Исландия?
- Просто разпускам. Почивам си и се възстановявам от престоя в японския затвор, който бе само на 66 км от токийската атомна електроцентрала. Сигурен съм, че САЩ и Япония съвсем съзнателно ме тикнаха в пропита с радиация килия. Положението там е както в Чернобил. През 1999 година в същата тази централа е имало авария, при която са загинали 600 души.

- Но американското правителство ви обяви за международно издирване още през 1992 година, когато играхте със Спаски въпреки забраната...
- Американското правителство е съставено от криминални отрепки. Без съд и присъда, без никакви доказателства, тези типове тикват в затвора невинни хора по целия свят. В Югославия, Афганистан, Ирак...

- Как успяхте да се измъкнете от затвора?
- Бързо си дадох сметка, че Япония се управлява от марионетно правителство, което е готово винаги да направи това, което му наредят от САЩ. За начало ме тикнаха в затвор. Държаха ме там девет месеца без съд и присъда. Да се надявам на справедливостта и обективността на своите похитители беше глупаво, затова аз просто ги измамих. Разбира се, без помощта на приятелката ми Миоко Ватаи...

- Нима сватбата ви е била по време на затворничеството ви...
- Там е работата, че не. Всъщност сватбата ни с Миоко беше мистификация. С нея решихме да се възползваме от един член в японското законодателство, според който незаконен емигрант, какъвто бях аз след анулирането на американския ми паспорт, престава да бъде такъв, ако сключи някакви формални отношения с японски гражданин. Ние ги оформихме. Както виждате, с ум човек може да се измъкне дори от най-безнадеждна ситуация. Американците и техните японски слуги са тъпи свине. Оказаха се, по-прости от най-простия.

- А защо отидохте в Исландия? Може би защото смятате, че демокрацията в тази страна е най-истинска...
- Исландската демокрация няма нищо общо, също както и исландската шахматна федерация. Трябваше да се махна от японския затвор и затова се обадих на своя стар приятел Сами Полсон, който ми бе телохранител през 1972 година. Така получих исландски паспорт.

- Защо мразите Америка и американците?
- Защото повечето американци са тъпи и безмозъчни свине. Може би затова избраха за втори мандат за президент този клоун Джордж Буш.

- А какво мислите за президента Путин, вие вече казахте добри думи за него...
- Мисля, че това е човек на място. Предишният ви президент Борис Елцин бе истински престъпник. Работеше за САЩ, целенасочено рушеше страната. Путин невинаги е последователен, но като цяло взема нелоши решения. И постъпи абсолютно правилно, като изхвърли от страната Гусински и Березовски и тикна в затвора Ходорковски. Той е един крадлив евреин, ограбил милиарди долари от руския народ.

- Как виждате света след 10 или 100 години?
- Мисля си, че ще има ядрена война. Ще я започнат американците. В затвора прочетох, че САЩ и Япония са започнали съвместна ядрена програма. А в същото време се оплакват, че такава имат Иран, КНДР, Индия. САЩ е едно зло, една варварска държава, която трябва да бъде изтрита от лицето на света.

Източник: http://sportni.bg/?tid=40&oid=1152234