За цените в Абсурдистан, и как става така, че един Фиат Крома у нас струва колкото 2-3 супер автомобила в Щатите...!?!

Предлагам тема-разсейка от наболели злободневни проблеми. Не че това не е свързано директно със същите наболели проблеми.

От една новина вчера за новите автомобили, представени на Пловдивския панаир, разбрахме за новите модели европейски автомобили, дето ще са хит на пазара ни през 2008 г. - в частност, италианският Фиат Седичи. Решихме с Жорката да поразгледаме за отмора и посетихме сайта fiat.bg. Няма още информация за Седичи-то, но решаваме да видим как са ценово иначе малките им автомобилчета.

Сайтът е леко костелив орех откъм организация, но ние смело решаваме да "си сглобим" един Фиат Браво по наш избор. Като избрахме всички онези, според нас крайно необходими, екстри - колата достигне интересната сума от 67 140 лв. или 47 957 долара по курса на деня....

После ни засърбя да видим как е дереджето с по-големичката Крома - с нея какво би се получило? Изборът ни падна на модел FIAT CROMA 1,9 16V MULTIJET C.A. EMOTION, с базова цена 50490 лв (с ДДС). Уау, това е базова цена и половина (цели 36 064 щатски долара). Накичена с екстрите, повечето от които в Щатите влизат в стандартното оборудване (ама това е друга приказка - в Европа като цяло тая политика я няма) - хоп, достигнахме нова закачлива сума: 87500 лв (давам я кръгла, за по-лесно), което си е точно 62500 долара. Ужас и безумие!!!!

**********************

Какво може да си купят живущите  в Щатите с тая бала пари? Определено не италиански автомобил, защото тук италиански и френски коли нямат пазар - не издържат на климатичните условия и на интелекта на шофьорите....:))) Какво друго може да извадим чисто ново от магазин за тия пари?

1 вариант: три Нисана, обаче да са базови, инак с екстрите ще идем по-нагоре - но, споко!, базовите имат голяма част от онова, което в БГ минава за супер-екстри:

* един SUV Murano (модел S, и то AWD) за 28 500 долара
* една Altima за 20 500 долара
* един Sentra за 13 500 долара
Значи цялото семейство (родители + голямото дете) е оборудвано на цената на един Фиат Крома в БГ!

А като тръгнат да пускат новите модели ( в случая: за 2008 г.), месец септември става "май" - останалите в магазините модели от 2007 г. се пускат с по 3-4,000 по-малко, за да се разпродадат. Ама, хайде това няма да го коментираме, защото у нас за Коледа месото поскъпва, както и яйцата за Великден.....

*******************************

2 вариант: Не искаме да играме на бройка, искаме качество, удобство и лукс: отиваме на вариант Лексъс:

един Lexus RX (комфортно и красиво луксозно SUV, чиято базова цена е 38,000 долара) -  с екстри като навигация, CD changer и MP3,задна камера за удобно паркиране, люк, кожен салон, който е стандартно оборудване за Лексъс, и прочие почесвания за клиента: стигаме до накичената цена от 45,816 долара - т.е. почти колкото един Фиат Браво. Освен да кажа Браво, друго не ми остава....

Пак обаче ще ми остане една горница от 16,700 долара, която стига за всяка редова чисто нова Тойота Корола/Matix, Нисан Сентра, Хонда Civic, тоест още един член на семейство ще бъде възрадван с нов автомобил....

*******************************

За да не кажете, че обикалям само из цените на японските автомобили - ето и малко немски такива:

3 вариант: VW Passat sedan 2.0 TFSI - цена: 24,180 долара за един брой. Значи на цената на един Фиат Крома: два такива Пасата, озъбени от екстри..., ама оак остават едни 14,000 долара, дето няма какво да ги правите - пак ще взимате трета кола, уффф....

Иначе най-мощният Туарег е хубав избор, той е 68,000 долара, но това е 6,000 над цената на Кромата. Ако слезем на по-ниските му вариант, Touareg V8 FSI, цена 48,320 долара - значи или го спукваме от екстри за 14,000 или пак зацикляме в горния вариант с двата Пасата - ще ви останат пари за трета кола...

********************************

4 вариант: да преслушаме Ауди.  Новото SUV, Q7, с малкия двигател 3.6 започва от 48,350 долара. Голямото с двигател 4.2 пък почва от 58,600 долара, но ясно - за него сумата от 62,000 няма да стигне. Малкият двигател е доста спънат, пробвахме го на тест драйв, но ако не си много претенциозен, и все пак ще го сравняваш тъкмо с Фиат Крома, а не с истинска кола - значи става за сравнението тук.

И така: Audi Q7 3.6 Premium (Tiptronic automatic transmission, quattro® permanent all-wheel drive)- начална цена $48,350. Дали 14,000 няма да ни стигнат да го поукрасим съществено откъм гъдели, как мислите?

**********************

Ще спра дотук. Както добавим и само лек намек за разликата в стандартите на живот в двете страни - на какво отгоре са тия цени в БГ? И как така на всеки ъгъл минават чисто нови коли?

И защо коли, които по принцип струват 30,000 долара, в БГ се продават за 110, 000 лева? И как така редови автомобили, като да речем Субаро, което по света е кола за юркане, особено в зимни и планински условия, у нас се рекламира като "елитарна кола"? Как  и Тойота се издига до някаква "елитарна кола", като навсякъде по света е за масите, както и Фолксваген?!?

Не че тия констатации не си ги знаете. Обаче се вбесихме вчера с тия смешни Фиати. Но ги купуват хората, нали? Вносител да си.... в БГ.