Дигитален Сертификат

Днес се сдобих с подобно нещо.
Незнам за вас, но аз имам чувстовото, че съм маниак на тема сигурност. Не мога да си представя, че някой друг освен този, за когото са предназначени, може да ми чете писмата. Направо настръхвам - не че пиша нещо секретно или любовни обяснения :) видиш ли не - но просто при мисълта и се изприщвам. Все пак това, което съм си го мислил съм искал да го споделя с точно определен човек. Става ми гадно, даже като разбера, че точно този определен човек е споменал нещо от написаното на някой друг, но това са други работи.

Та да се върнем към сертификатите.
С малко търсене и помощ от страницата на майкрософт открих една фирма, която предлага безплатни сертификати за лично ползване.
http://www.comodo.com/products/certificate_services/email_certificate.html

Фирмата comodo освен, че сертификати предлагат имат даже и firewall (отново за безплатна употреба - може би ще трябва да го пробвам :))

Отворете страницата с интеренет експлорер защото се използва activeX, за да се инсталира сертификата. Пишете си имената, държавата, една парола, която ще ви е нужна при повторното правене на сертификата и next. Получавате e-mail отваряте го и сертификата ще се инсталира на компютъра.

То това хубаво, но за да ги ползвате тея сертификати ви трябва програма от сорта на Mozilla Thunderbird или Microsoft Outlook(аз лично съм фен на последния :)).

Цялата тая работа отнема около 10 минути. Въпроса е, че след това също няма големи шансове за криптиране. Потребителите на които пращате писмата трябва да ползват някоя e-mail програма(а по мои наблюдения доста заблудени люде си отварят пощата през браузърите).
Мисля си, че компаниите предлагащи E-mail акаунти трябва да помислят по въпроса, трябва да се вгради някакъв механизъм за криптиране на писмото и декриптирането му още в браузъра, но на мечти.

Ако някой има проблеми с инсталирането на сертификата от горната компания да пише коментар. Ще се опитам да помогна.