Важността на Защитната Стена!

        На някой хора първата им работа като се приберат на топло в дома си е да пуснат компютъра. Е, аз съм част от тази група индивиди, затова нека ви разкажа какво се случи при поредното влизане в апартамента след тежък и уморителен ден. С поглед потърсих ПЦто – беше си на мястото. Показалецът ми беше нетърпелив да се срещне с големия сив бутон за пускане. След няколко секундно чакане, приятният син екран за влизане в системата ме посрещна. Натискам си върху името, след това първата ми работа е пускането на VPN-a. До тук всичко е перфектно, но точно се отпуснах в стола и се приготвих за разтоварващо сърфиране из мрежата, когото firewall-ът ми стана непослушен. Брех, а престани бе! Какво само ми се показваш тука и ме алармираш, че някой се опитва да се добара до компютъра ми. Добре, разбрах! Ето, натискам deny! Но, защо се появяваш отново? Кой е този умник, който не разбира, че ти ще го превърнеш в печено пиленце, ако се опита да премине през теб? А, я чакай! Какво е това IP? Струва ми се познато! Ами да! Това е IPто на един приятел! Я, да го питам аз как така си позволява да си прави майтап с моето ПЦ:

- Здравей! Какво си правиш? – питам го аз.

- Нищо.

- Айде моля те не увъртай. Стана ми ясно, че се опитваш да ми влезеш в OSто.

- Моля – отговаря ми той, озадачен.

- Какво моля? Човек няма минутка спокойствие от хакери като вас!

- Чакай, чакай! Нищо не искам да ти правя, но ако ти кажа, че не знам какво става с моя компютър, няма да те излъжа!

Тук слушам учуден.

- Компютърчетата ми мигат като за световно! – обяснява ми той.

        Е, вече загрях, за какво иде реч. На човека му се лепнал вирус, който се опитва да зарази всички компютри в мрежата. Сигурно е имала добър успех гадината. Все пак много малко потребители са заинтересувани от своята сигурност в интернет. Много малко са чували за firewall, пък и за тях самата работа на този софтуер им се струва странна. Постоянно ги алармира за неща, които не разбират и в крайна сметка firewall-a бива залят с малко водица и изгасва – няма къде да ходи :)

        Ще ми се да си поговорим за важността на firewall-a. Това, което ви описах по-горе е действителен случай, с тази разлика, че не се чудих защо ме алармира. Беше ми ясно, че нещо или някой иска достъп до ПЦто ми. След като разбрах от къде идва проблема, се свързах с моя приятел, с помощта на подходяща антивирусна програма го изчистихме от вируси, сложих му firewall. Обясних му как да работи с него и до сега той не ми се е оплаквал. След като аз успях да се спася от този вирус, значи и вие можете! Не е нужно да прихващате всички гадини из мрежата по най-малоумният начин! Просто си сложете firewall, който да служи като първо звено за борба с настинки.

        Сега нека първо да ви обясня защо вашият компютър е полезен за разни субекти и програмки.

        Първо ще започна с кракерите. Знам, че всички ще кажете: „Кракери голяма работа! Какво пък ще искат от мен? Та аз нямам никаква важна информация!” Може и да е така, но ето някои от нещата заради, които тези субекти ще искат достъп до вашето PC.

1. Процесор и RAM памет ще са им от полза при кракването на пароли или за някои други задачи, които изискват интензивни изчисления.

2. Искат да съхранят копия от файлове, които ги уличават в престъпление, така че когато полицията ги уличи, да не разполга с много информация за деянията им.

3. Искат да атакуват други системи от вашият компютър, защото никой самоуважаващ се човек носещ титлата „Кракер” няма да извърши нападение от собственият си компютър.

4. Може да имате ОС, която е „привлекателна” поради своите недостатъци! Така „начинаещите ученици” (или пъпчивите тийнейджъри, както обичам да се изразявам) може да се упражняват на вашия компютър без вие да заподозрете съмнителна активност.

5. Но в повечето случаи, кракерите проникват в ОС, заради самото хакване. За тях това е показване на божествени умения за работа с компютър. Доставя им удоволствие да покажат, че го могат.

        Сега нека се върнем към вирусите. Представете си, че мрежата на компания „Х” се състои от 100PC имащи достъп до интернет от една единствена точка. Един от тези компютри се заразява с вирус, след секунди всички останали също настиват. Този вирус включва Automatic Updates на Windows и всичките компютри по едно и също време се втурват към сървъра на Microsoft за така необходимите им кръпки ?. Отлично! Компютрите ще бъдат снабдени с така необходимите им кръпки, но какво да кажем за скоростта към интернет.Ами много просто: 0,00000000001 kb/s?

        Да не говорим за програмките, които от само себе си се зареждат докато си сърфирате из интернет(така наречените шпиони) и след това изпращат тонове информация за поведението ви като потребител: Какви сайтове посещавате – къде щракате с мишката, колко време сте онлайн и тъй нататък. Благодарение на тези шпиони пак достигаме мижавата скорост от 0,0000000000001 kb/s.

        Но ако компютрите имаха инсталиран firewall, щеше да е много по-трудно да се заразят, а и от там вероятността за бавен интернет щеше да е по-малка. По какъв начин firewall-a защитава вашият компютър? По принцип всяка програма, за да се свърже с интернет използва определен порт. В Windows 98/ME/NT/XP* (да не говорим за по-стари версии) всички портове са отворени като рибарска мрежа. Това е все едно да отидете на екскурзия и да оставите вратата и прозорците на дома си отворени. Всеки, който има някакво желание може да ви посети ?.

Ето тук се намесве firewall-a. Той затваря достъпа до всички портове. Всяка програма, която иска да използва достъп до интернет си има определен номер(така да се каже) и следователно за нея се заделя определен порт. Например при отваряне на IE firewall-a ви пита дали желаете да му разрешите(на IE) достъп до интернет. След като го направите IE е с регистриран порт и никой друг няма право да го ползва. Ако някоя програма или човек се опита да влезе през този порт firewall-a ви веднаги би трябвало да ви предупреди, че това не е IE, а някой друг. След това вие решавате какво да правите. Дори и да не е резервиран за някоя програма всички портове се държат под ключ и докато вие не разрешите, ключовете няма да бъдат раздадени ?.

*В Service pack 2 за Windows XP има вграден firewall, който беше обявен от компютърните среди за доста спартански, но както гласи логото на любимата ми антивирусна програма: „Better secure, than sorry!” :) . ____________________________________________________________________         Ето списък на едни от най-добрите firewall програми.(подредени са в безпорядък, хах)

Sygate Personal Firewall Pro

Zone Alarm Pro

Outpost Firewall Pro

Kerio Personal Firewall 4

Surf Secret Personal Firewall

Norton Personal Firewall 2005

BlackIce PC Protection Net Barrier 2004

McAfee Personal Firewall Pro

П.П. Аз лично препоръчвам Kerio personal Firewall. Ако моето мнение не ви е достатъчно тогава посетете сайта на PCMag http://www.pcmag.com/article2/0,1759,1864604,00.asp За да прочетете, че в теста, който са провели Kerio е заел първо място.