Рила Пее и Рисува в събота в цялата страна

В събота, 15 март, от 13.00 ч. с пъстро присъствие и палитра от дейности граждани от Варна, Пазарджик, Пловдив, София, Шумен, Карлово, Казанлък, Стара Загора, Велико Търново и Силистра ще нарисуват своята Рила такава, каквато искат тя да остане – чиста и непокътната. Инициативата е по повод на продължаващото незаконно строителство на подготвителната инфраструктура за големия ски курорт „Супер Паничище” в северната част на Рила над гр. Сапарева баня. Според предварителна информация до дни с хеликоптер започва поставянето на пилони за лифта от хижа Пионерска до хижа Рилски езера. Лифтът навлиза на територията на национален парк „Рила” и се строи без разрешително за концесия.

В някои градове облечени в зелено, синьо, червено, жълто и шарено и хванати за ръце, гражданите ще изрисуват многоцветни живи картини от планината – дървета, езера, сърца, зелени поляни. В други градове присъстващите ще донесат цветя, растения и домашни любимци, за да покажат, че те са неделима част от Рила и ако проектите за ски курорти се осъществят, също ще бъдат непоправимо засегнати, а планината ще загуби потенциала си за устойчиво развитие в полза на всички. Всички заедно ще изпеят най-хубавите български песни – химна, „Хубава си моя горо”, „Високи сини планини”, „Питат ли ме дей зората” и още много други.

„Граждани за Рила” ще продължат и със събирането на подписката за Рила, която вече бе подкрепена от над 100 000 души. В края на март подписката ще бъде връчена в Комисията по петициите към Европейския парламент.

„Отново с настроение и положителни послания, но твърдо и непримиримо, ще покажем, че сме много, че Рила е на всички, извор на живот и вдъхновение. Планината не се продава и приватизира, там не се перат пари, не се разрушава и сече”, сподели Вера Петканчин от „Граждани за Рила”.

Днес във Варна група граждани от „Граждани за Рила” връчиха на министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров при влизането му в Община Варна проектозаповед, с чието подписване г-н Чакъров може да спре незаконното строителство на ски курорта „Паничище-Езерата-Кабул“, който навлиза в Национален Парк „Рила“. Като основание за заповедта се посочва чл. 19 от Закона за биологичното разнообразие, изпълнението на българското и европейско законодателство и зачитането на обществения интерес. На журналистическите въпроси, какво ще направи за Паничище, министърът отговори, че ще спази закона и няма да допусне незаконно строителство в планините. „Министерството вече 7 година позволява да се строи незаконно в ски зона Банско в Пирин и последствията се вибждат. Същото сега се повтаря в Рила сега! Незаконното строителство на Паничище продължава вече седми месец. За разлика от министъра, ние не говорим общи приказки, а боравим с документи и факти.“, коментира Цвета Христова от коалиция „За да остане природа в България“ и продължава: „Всеки може да се запознае с документите и кадрите от Паничище, които са качени на страницата ни в интернет – www.ForTheNature.org и сам да прецени дали се строителството се случва и дали е законно. “
„Наглото мълчание на институциите е непримливо. Въпреки всичките ни сигнали и опити за комуникация с отговорните институции, незаконното строителство продължава, затова в следващите седмици сме предвидили поредица от акции, с които ще удвоим усилията си за привличане на още по-широка обществена подкрепа за запазването на Рила”, обяви Елена Карайотова от „Граждани за Рила”.

Акциите ще започнат в 13.00 по градове, както следва:

Пазарджик – на Тортата
Варна – на „Операта” до фонтаните
София – езерото Ариана на входа на Борисовата градина
Шумен – пред Областна администрация
Пловдив – пред Общината на „Копчетата”
Казанлък – пред Общината
Карлово – предстои доуточняване
Велико Търново – пред Общината
Силистра – пред Общината
Стара Загора – предстои доуточняване