Семнадцать мгновений болгарской весны....

В подкрепа на постинга на  Istinata Pobejdava изрових от Интернет следните данни, с които искам да ви запозная:

1. България е на първо място в Европа по брой на загинали при пътно-транспортни произшествия - това отчете Националната конференция на преподавателите по авто-мото подготовка, провела се на Старозагорските минерални бани (27.07.2008 г.).

2. България се изкачи на първо място сред страните с най-бърз растеж на цените на жилищата, пише днес румънският вестник "Евениментул зилей" (10.12.2007 г.) В класация на компанията Knight Frank Global за първата половина на 2007 г. на първо място по растеж на цените на жилищата се нареждаха балтийските държави. В третото тримесечие обаче България изпреварва Латвия и заема първо място, посочва вестникът. Годишният темп на растеж на цените на жилищата в България е 30 процента. В това отношение България е следвана от Сингапур, където цените са скочили с 27,6 на сто, отбелязва изданието.

3. България е на първо място сред страните членки на ЕС по разхищение на електроенергия. Това заяви в Поморие министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров (12.07.2008 г.).

4. България е на първо място в Европа по натоварване с Йод-131 при децата (в-к Атака 10.04.2006 г.).

5) 7 млн. 640 000 души е населението на България през 2007 г. и ще продължи да намалява. 70 на сто от българите живеят в градовете, а гъстотата е 68 души на кв.км. Демографската прогноза на Националния статистически институт (НСИ) през 2008 г. показва, че населението на страната ни през 2020 г. ще бъде около 6 млн. 953 хиляди души, а в края на прогнозния период през 2060 г. българите ще бъдат 5 млн. 138 хиляди души. Жените ще са повече от мъжете у нас - средно със 150 000. Броят на младежите под трудоспособна възраст до 2020 г. ще се увеличи и техният относителен дял ще бъде около 15%, след което ще започне да намалява. По-голямо ще бъде намалението на хората в трудоспособна възраст. От 63 на сто след две години, до 50% през 2060 г. Съвсем логично е броят на пенсионерите да се увеличи от 23% през 2010 г. до 37% през 2060 г. От 1990 г. насам у нас има отрицателен естествен прираст, т.е. починалите са повече от новородените. За м.г. разликата в тези две цифри е 37 655. Броят на разводите е 16 347 и е повече от половината на сключените бракове през 2007 г., които са били 29 640.

През изминалата година у нас са починали 113 004 души, като 59 823 от тях са мъже, а 53 181 жени. Смъртността при силния пол намалява, а при дамите се увеличава. Основните причини за кончината на толкова българи през 2007 г. са болестите на органите на кръвообращението. На тях се дължат 65,8% от смъртните случаи.

Най-чести са мозъчно-съдовите болести, които са били основна причина за смъртта на 10 635 мъже и на 12 470 жени. На второ място в тази черна класация е исхемичната болест на сърцето, довела до смъртта на 8 604 мъже и 6 718 българки. В тази група е и острият инфаркт на миокарда, при който броят на починалите мъже - 4 174 - е 1,7 пъти по-висок от този на жените. Най-ранната възраст на смъртни случаи по тази причина при мъжете е в групата на 20-24 годишните.

На второ място като причини за смърт сред цялото население са раковите новообразувания, на които се дължат 15,9% от всички умирания - 10 466 мъже и 7 526 жени. Около една трета от представителите на силния пол у нас са починали от злокачествени тумори на ларинкс, трахея, бронхи и бял дроб, както и на простатата. При дамите най-често фаталният край настъпва заради рак на млечната жлеза и на женските полови органи.

На трето място като причини за смърт сред населението са болестите на дихателната система (4%). Тук се включват хронични болести на долните дихателни пътища и пневмонии. Смъртността при мъжете от тях е 1,8 пъти по-висока от тази при жените.

През 2007 г. поради външни причини, несвързани със заболявания, са починали 3 797 души, от които 2 859 са мъже. Във външните причини за смърт се включват случаи, които са породени или свързани с начина на живот, фактори на околната среда и инфраструктурата. Най-голям е броят и делът на починалите вследствие на злополуки - 1 928 мъже и 610 жени. Сред тях катастрофите с моторни превозни средства са отнели живота на 1 070 българи, което е само с 8 души по-малко от 2006 г. Така за година е изчезнал град като Мелник, Маджарово или Китен вследствие на транспортни злополуки.

През 2007 г. са починали 690 деца до 1-годишна възраст, а детската смъртност е най-ниската отчетена от 1900 г. досега - 9,2 на 1000 новородени. Основни причини за това са някои състояния, възникващи през перинаталния период, вродените аномалии и болестите на дихателната система при бебетата.

Международни сравнения на смъртността по причини за страните-членки на Европейския съюз показват, че България е на първо място по смъртност поради болести на органите на кръвообращението (инфаркти и инсулти), сред останалите държави от Евросъюза, като у нас от тези заболявания умират почти два пъти и половина повече хора, отколкото при жителите на Стария континент. Не е така обаче по отношение на смъртността от злокачествени новообразувания, която у нас е по-ниска от средната за ЕС. По-висока е и смъртността сред българите поради травми и отравяния. По отношение на транспортните злополуки се оказва, че 12 страни-членки имат по-висока смъртност, в сравнение с нашата страна, заключава докладът на НСИ.

6. България е на предпоследно място по отношение търговски площи на глава от населението от 25 европейски държави, включени в доклад на консултантската компания Jones Lang LaSalle.

В момента страната ни е с по-малко от 20 кв. м брутна отдаваема площ на 1000 души население. Единственият пазар след нас в класацията е Украйна с приблизително същата площ на 1000 души. За сравнение, средното ниво за Европа е 200 кв. м.

България се намира малко по-напред в подреждането по отношение запланувани търговски обекти. Страната ни е на 19-то място сред 25-те пазара с около 250 хил. кв. м площи, които се очаква да бъдат завършени тази и следващата година. България е следвана от Белгия, Унгария, Люксембург, Латвия и Естония. Изключително динамично е развитието на целия пазар в Източна Европа, където миналата година са завършени над 6 млн. кв. м търговски площи, спрямо 5 млн. кв. м през 2006 г. Фокусът за развитие през 2007 г. са били новите пазари в Източна Европа, но Централна Европа остава една от най-предпочитаните дестинации, а Южна Европа е малко след нея.

7. Годишно в България се правят 50 000 аборта, като 40% от тях са от момичета на възраст от 15-19г. (bTV новините – 6.02.2008 г.)

8. Годишно 50-60 деца слагат край на живота си, сочат данни, оповестени от МОН
08.11.2006 г. България е на първо място в света по самоубийства на момчета до 14 години. В тази цифра не са включени опитите за самоубийства на деца, които също бележат висок ръст.

9. България е най-бедната страна в Европейския съюз по брутен вътрешен продукт на глава от населението, съобщиха от Европейската статистическа служба. От Евростат посочиха, че Люксембург е най-богатата държава по този показател, като изпреварва следващата я Ирландия почти два пъти, съобщи БГНЕС. Според покупателната способност БВП на глава от населението в Люксембург през миналата година е надхвърлил 3 пъти средния показател за ЕС. Покупателната способност е изкуствен критерий, който премахва влиянието на разликите в цените между отделните държави. Показателят за Люксембург е изкуствено увеличен заради големия брой работници-чужденци, които работят в държавата-джудже и увеличават нейния БВП, без обаче да живеят там. Това намалява броя на хората, върху които се разпределя БВП на страната, съобщават от Евростат.
Ирландия, която е максимално облагодетелствана от фондовете на ЕС, е на второ място. България, която се присъедини към съюза през миналата година заедно с Румъния, има най-ниския БВП, изпреварвана със съвсем малка разлика от Румъния. (dir.bg – 10.06.2008)

10. Европейската комисия публикува доклад, според който броят на тийнейджърите с ниска грамотност в Европейския съюз се увеличава, пише EU Observer. През 2006 г. почти една четвърт от учениците на 15-годишна възраст (24.1%) са имали "слаби резултати при четене", като момчетата са се представили почти два пъти по-зле (30.4%) от момичетата (17.6%). На последно място в класацията са Румъния и България, където над половината от 15-годишните са се представили слабо при четене и разбиране на написан текст. Следват Гърция, Италия и Испания, където такива проблеми имат около една четвърт от децата. Това е реален проблем, защото грамотността е едно от основните изисквания за обучението през целия живот, подчертава комисарят по образованието Ян Фигел. Брюксел настоява националните правителства бързо да предприемат мерки за подобряване на резултатите. Лидерите на Съюза се договориха, че до 2010 г. най-малко 85% от 22-годишните трябва да са завършили средно образование. През 2007 г. средната цифра за ЕС е била малко над 78%, като най-добре са се представили Полша, Чехия и Словения, а най-зле - Малта и Португалия (aktualno.com – 3.08.2008).

11. България е на последно място по брой ваксинирани против грип на година спрямо останалите държави от Европейския съюз (ЕС). Това заяви Ангел Кунчев, началник на отдел "Противоепидемичен" в Министерство на здравеопазването, цитиран от агенция Фокус (17.11.2007 г.).

12. Само 16% от предприятията в България развиват иновационна дейност, като по този показател страната ни се нарежда на последно място от страните членки на Европейския съюз. За сравнение в Европа 40 на сто от предприятията инвестират в иновациите. Това съобщи председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев, пише вестник Дума. Като дял в брутния вътрешен продукт (БВП) инвестициите в иновации в България имат спадаща тенденция. През 2000 година процентът е бил 0,52 на сто, а през миналата 0,48 процента от БВП. България има най-ниския брутен вътрешен продукт (БВП) на глава от населението в Европейския съюз и най-ниският дял на инвестиции в иновации, съобщи още Божидар Данев и допълни, че в Швеция делът е 3,82 на сто, а в Германия - 2,51%. Според Данев друг голям проблем е, че няма кадри, които да развиват иновационни дейности. Делът на учените и инженерите на пазара на труда в България е 3 на сто от човешкия ресурс в страната ни. Този дял в Белгия е 7,9 процента, каза той. Според Бальо Динев - председател на Центъра за дигитални иновации в индустрията, българските фирми се конкурират по предлагане на продукция на ниска цена, а не по иновации, което е бавна смърт за тях (Икономически портал на Стара Загора – 17.06.2008).

13. България е на последно място сред държавите от Европейския съюз по ползване на компютри на работното място. В страната едва 20 на сто от заетите, или всеки пети, има в офиса си такава техника. Средният процент за страните членки на съюза е 50. Това се посочва в изследване на БИТКОМ - федералното сдружение за информатика. телекомуникации и медии, публикувано на 3.01.2008 г. На първо място е Финландия, където 70 на сто от работещите имат компютър. Следват шведите с 64 на сто. Германия е на трето място с 61 на сто.

14. Бедните в България са повече от 80%, а страната ни е на последно място в Европа по доходи и предстои да обеднеем с още 40%. Това обявиха от Конфедерацията на труда Подкрепа на пресконференция днес – 20.06.2008 г. Според председателя на КТ Подкрепа проф. Константин Тренчев общата тенденция на развитие на страната е катастрофална.

15. Ценовото равнище в България в края на 2006 г. е на 38% от средното за всички 27 членки на Европейския съюз, показват предварителните данни на Националния статистически институт. По този показател България е на последно място в Европа, като дори в Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина и Албания са регистрирани по-високи индекси на относителни равнища на цени. За сравнение - в края на 2006 г. цените в Румъния са изравнени на близо 50% със средните в ЕС, тези в Турция - на 59%, а в Хърватия - на 64%. Исландия, Норвегия, Швейцария и Дания са с най-високи равнища на цени в Европа.
България е на последно място в ЕС и по брутен вътрешен продукт на човек от населението, измерен по стандарт на покупателна способност. Показателят за 2007 г. в България възлиза на 9500 евро, или 38% от нивата за ЕС. За 27-те членки на Евросъюза средното ниво на БВП в стандарт на покупателна способност възлиза на 24.7 хил. евро. Показателят в Румъния за миналата година е 10 хил. евро, показват прогнозните още данни на НСИ.
Фактът, че България е на еднакви нива от 38% от европейските по развитието на доходите и цените, се оценява положително от специалистите. През последните години конвергенцията на доходите и на цените се развиват едновременно, няма резки изменения и сериозни разминавания, което показва, че страната се развива стабилно и устойчиво, смятат анализаторите.
От 1999 г. до края на 2006 г. БВП на човек от населението в стандарт на покупателна способност се е увеличил с над 79%, докато ръстът за ЕС е от 33%. Най-сериозен ръст по този показател от 1999 г. до края на 2006 г. бележат Естония - 115%, Латвия - 98%, и Литва - 91%.
Според данните на НСИ брутният вътрешен продукт на човек от населението в България за 2006 г. възлиза на 3800 евро при 5500 евро в Румъния, 4800 в Турция и 8400 в Хърватия. България реализира и един от най-високите ръстове по този показател, като от 1999 г. до края на 2006 г. той се покачва със 120%.
Източник: в. Дневник

16. Люксембург е най-богатата страна в ЕС, следвана от Ирландия, а България е най-бедната, съобщи европейската статистическа служба Евростат, цитирана от Ройтерс. Спрямо 2006 г. големите европейски икономики - Франция, Германия и Италия, са намалили съвсем леко своите показатели. През миналата година брутният вътрешен продукт на глава от населението в Люксембург е бил три пъти по-голям от средния в ЕС. България е на последно място по този показател, а Румъния е предпоследна. Турция, която се надява да стане член на ЕС, е с по-добри показатели от тези две държави, се посочва в изследването. (netinfo – 24.06.2008)

17. http://www.socialniprava.info/article1751.html 

Българите са на едно от последните места по интензивност на свършеното. „Според "Евробарометър": Нещастни, по-нещастни, българи“, информира Дневник. „Българите - най-нещастни в Европа”.

Кой ли е предполагал, че европейската пролет на България ще се окаже такава?!