Дискриминация на пазара на труда - има ли такава?

    За кой ли път неотдавна трябваше да доказвам моята невинност по обвинения, че съм сексист. Темата тръгна оттам, че на жените им било много трудно да си намерят работа в наши дни, нещо с което не само не съм съгласен, но дори твърдя обратното. От много време съм се отказал да споря по тия теми с жени, затова просто реших сам да проверя на практика, има ли диксриминация и в какво се изразява тя. Всички сме свикнали израза „полова диксриминация” да е в ущърб на жените, но поне моят да го наречем експеримент доказа за кой ли път мнението ми, че май нещата са се обърнали на 180 градуса. Ако сте разглеждали в скоро време предложения за работа, ще видите, че преди всичко се търси неквалифициран персонал, и поне в моя град преобладава търсенето на почти само една група служители  - търговски представители. Имаше момент в който работата ми не вървеше и бях решил и аз да се пробвам за подобна длъжност, но както и очаквах не получих дори една покана за интервю. В същото време познавам няколко души заемащи такава позиция и веднага ми направи впечетление общото помежду им. Всички са жени, възраст 22 – 28 години, до една руси (нека блондинките не се сърдят), интелект под средния, компютърни умения (споменавам го защото винаги се изисква) - изчерпващи се с ползване на Skype и Firefox, познания с елементарни функции на Exel (също обичайно условие) – нулеви. Единствената разлика беше в придобиването на шофьорската книжка (също задължително условие), само две открито си признават, че е струвала 50 лева, и никога преди това не шофирали активно. С една дума тия хора макар да се справят предполагам с работата си, никак не ми се виждаха подходящи поне за характеристиките които се изискват.
    Опитът беше доста прост, за една и съща длъжност кандидатсвах с биографии създадени специално за случая, на мъж с всички необходими качества и опит на подобна длъжност, и на момиче, нарочно описано като възможно най-неподходящия кандидат. Естествено към тази на момичето прибавих и подобаваща снимка (взета от чуждестранен сайт). Имам два телефона и във всеки посочих различния. Никак не беше голяма изненадата ми когато ми се обадиха на тоя които бях посочил в биографията на момичето. Спестих на работодателите моето мнение за тях, просто им казах, че грешат номера.  На другия не ме потърсиха, явно е имало достатъчно други кандидати.
    Какви изводи да си направим от това? Сигурно някой ще каже, че това може да е единичен случай, нещо в което не съм убеден поради факта, че много от тия длъжности се заемат от жени. Вярно е, че работата съвсем не изисква мъж да я изпълнява, но у нас не съм забелязал да има разлика във възнагражението според пола (или поне не е масово), така, че не вярвам това да е причината. Ще се въздържа да философствам по това каква би могла да е, нека я оставя на въображението на всеки, защото не искам да съм голословен.
    Живеем във време в което голяма част от работата е толкова механизирана и опростена, че физическата сила на мъжа не е никакво предимство за да я изпълнява. Както вече споменах не мисля, че жените се съгласяват да работят за по-ниско възнаграждение.  Но защо работодателите предпочитат жени? Може би някой от вас ще ми отговори на този въпрос защото аз нямам наблюдения отблизо върху него.