Няма да ги пощадя :)

Дълго време се чудих дали да напиша това. Знам, че хората, за които говоря няма да го прочетат, следователно няма да има ефект от написаното. Проблемът е че нямам желание да им го казвам поотделно. Твърде много труд ще си създам, а резултатът ще е също толкова нулев колкото и сега.
Нека ви кажа за какво, все пак, иде реч. Тази година завърших семестриално Компютърни Системи и Технологии и се залових да направя нещо като албум на курса. Все пак с тия хора сме учили заедно 3-4 години и е хубаво да имаме нещо такова, пък срамота щеше да е да дадем пари за нещо, което може да се направи лесно. По този случай кореспондирам много с тези хора, главно чрез електронна поща.
Разбира се, не е за учудване факта, че голяма част от писмата пристигат като "маймуняци", масата хора ползват онлайн пощи.
Всъщност това не е голям проблем, в повечето случаи писмото може да се прегледа (единственото изключение е ако го виждате като въпростителни, тогава забравете, няма спасение), само се сменя кодировката. Е предполагам, че повечето хора тук са опитни интернет потребители и ще се справят с тази елементарна задачка. :) Е не всички ще успеят, ама повечето хора, които ползват интернет от по-дълго време ще се справят, не са толкова далеч в миналото времената, когато много сайтове излизаха като маймуняци.
Каква беше изненадата ми когато получих няколко писма обратно, даже с копираните "маймуняци" вътре. Да си призная даже добих тренинг и мога да разпозная utf-8 от windows-1251 (за несведущите първото е универсално кодировка за всички езици, а второто - можеби най-често използваната кодировка за български език). Всъщност, бих си казал, случва се, може хората да не са пробвали всички кодировки или нещо да се е бъгясал браузъра. Но не е така, като част от подписа си в миспото съм сложил надпис каква е кодировката, която използвам (ползвам utf-8, но за всеки случай съм писал ако случайно не сработи да пробват windows-1251). Е разбира се случаят с бъг в браузъра е възможен, но винаги когто получавах такова писмо, отговарях кодировката е еди каква си и скоро имаше отговор на въпросите ми от първото писмо.
Е не знам за вас, но аз смятам, че е срамота, хора от такава специалност да не могат да си прочетат електронната поща (освен в случая с въпросителните тогава сървъра е омазал нещата непоправимо) независимо от начина, по който са написани те. Така че реших да не пощадя тези хора. Дано някой го видят и да си вземат бележка.