Плагиатство, пиратство или псевдоавторство?

Често тук сме коментирали тази тема и като неюрист не мога да направя точната разлика мужду тези думички. Не съм и от най-продуктивните с материали в този блог, но нещата които предлагам, твърдя, че са мои (с изключение на картинките, които са от нета). Обидно ми е, че се теглят нашите материали от тук и се публикуват в други сайтове (без нашето съгласие), с което третите лица получават дивиденти.

   На какво се натъквам? Първо, преглътнах факта (споделен ми от наша съблогерка на срещата във В.Търново), че мой материал е изтеглен от тук, променено ми е името и е представен от "колежка" в Ботевград пред ученици и родители като нейн (Да е жива и здрава! Добре, че не е наш потребител). Но снощи ровейки се  из нета попаднах тук и тук (вече не са активни, вж. ТУК) два мои материала, качени без мое разрешение, за което не мога да си замълча. Единият съм качвала в този блог със заглавие "Как да си направим ефектна ПРОЛЕТНА КЛОНКА", а другият е "Числото 9 - план-конспект на урок" по математика за І клас.

   Презентацията ми за хартиените цветчета на пролетната клонка е качена в Pomagalo.cоm от 21-годишната Дияна Георгиева, студентка от Плевен в Педагогическия колеж към ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" (с ник: didity23). Въпросната Дияна ми е изтрила имената от слайдовете, променила е една снимка и е написала в титулния слайд (дори с правописна грешка): "Хатиени Цветя    Изготвил: Дияна". Направих скрийншот на слайдовете във вид на презентация, за да не би мнимата авторка да свали материала - Плагиатство на ppt.ppt.

  Другият ми материал - документ на WORD "План-конспект на урок по математика за І клас (Урок №40)" е качен също в Pomagalo.com от Стефка Николаева, окло 45-годишна, от Свищов или може би от София (с ник: chefi_n).

  Същите (didity23 и chefi_n) са качили материалите ми без моето разрешение (било то устно, писмено или "виртуално"), от което те получават безплатен абонамент за 60 дни да ползват ресурсите на Pomagalo.com (това е записано в общите условия на сайта). Но също е записано, че качените материали трябва да са авторски или законово да са уредени въпросите с автора. Аз съм регистрирана във въпросния сайт, но никога не съм качвала свои материали там. И за да изтегля някакъв материал, дори и собствения си труд качен от някой друг, аз трябва да заплащам чрез SMS, ePay или безплатно (само при условие че кача свой материал).

   За гореизложеното съм уведомила администраторите на сайта (чакам 7-дневен отговор) и съм писала коментари към качените материали. Затова, колежки, не се сърдете, че в последно време си заключвам презентациите тук (и ще продължа да го правя), защото има недобросъвестни люде...

П.П. Днес, 26.02.2013 г., откривам, че план-конспектът на урока за числото 9 отново е качен в Помагало от wefani без мое разрешение.