Време за равносметка

Почти година вече работим по проекта за регионално партньорство „С внимание към всеки учител, с грижа за всеки ученик“

Все още си спомням времето, когато се зароди идеята за проект и споделях първите щрихи на дейностите с Лили Кошарска и Вася Арсениева. Идеята бе да се сподели най-доброто от работещи практики в българското начално образование, в частност – случващото се в София-град.

Когато бе открито и училището-партньор се появи Мариана Закова, с която конкретно заговорихме за дейностите по проекта. Активен наш сътрудник стана и продължава да бъде Нели Георгиева, а от желание да допринесе за успешността на проекта гореше Павлина Рангелова.

Имахме съгласието на партньори, но ние избрахме гимназия Оствалд, в Рига, Латвия.

Около два месеца отне писането и окончателното оформяне на проектното съдържание. Последва няколко месечно очакване на оценката и резултата, за да се похвалим днес с две успешни работни визити.

В същото време към първоначалната група вече имахме нови сътрудници, които днес не бива да пропускам, защото трябва да им благодаря:

Велислава Николова – активен сътрудник в преводите на руски език на работната презентация за първата работна среща в Рига и работните материали, обслужващи втората работна среща. Нейният превод улесняваше гостите по време на престоя им в България. Велислава беше основен гид по време на пешеходната разходка из центъра на София. В част от пешеходния тур се включи и Зорка Нинова.

Мариана Ачева, Десислава Миленкова и Павлина Рангелова изнесоха авторски уроци по време на втората работна среща и демонстрираха три различни, но еднакво успешни подхода за начално образование.

Мариана Ачева и Десислава Миленкова описаха и публикуваха в блога по проекта своя подход за постигане на държавните образователни стандарти.

Елка Андреева и Валя Василева подготвиха традиционното българско „Добре дошли“ за гостите в училище. Мила изненада за гостите на майчиния им език бе баснята на Крилов, подготвена от Евгения Иванова  и учениците и.

Мая Тисовска и Еми Ушагелова осигуриха спокойствието на техния клас до началото на практическата част от семинара „Познавателната активност на учениците“.

Не мога да пропусна имената на нашите действащи лектори в семинара – проф. д-р Росица Велева и проф. д-р Георги Иванов. За направеното от тях говори желанието на участниците в отделните части на семинара за нови срещи.

Виктория Каранлъкова подпомогна за реда в училище заедно със своя Х-ти клас.

За европейския вид на залата, която спонтанно Станислава  Докторова нарече „Европа“, се погрижиха Емилия Ушагелова, Виолета Сотирова, Даниелина Антонова, Стефка Маноилова, Ваньо Янков.

Прекрасен битов кът подредиха Бойка Гюрнева и Зорка Нинова. Всъщност, за този кът и украсата помагаха и други.  До късно следобед в петъчния ден в училище творяха Гергана Крумова, Пламена Панайотова, Станислава Никифорова.

За озвучаването на събитието и техниката безапелационно помогнаха Ива Йорданова и Светла Гатева. Но преди това, комисия с координатор Ирена Зъздрова, организира процеса на подбор и закупуване на мултимедийна техника, обслужваща проекта.

За прекрасните обеди се погрижи Евтим Евтимов.

Но не бихме се справили с всичко това, ако нямахме логистичната подкрепа на Кристина Габровска и Алексей Димитров от РИО, София-град и Мариана Тафрова от СЦРД.

Споменах 36 имена, но много се опасявам, да не пропусна някого, защото всяка от брънките на организацията за изпълнението на проекта е важна, много важна. Получава се нещо като ефекта на търкаляща се снежна топка, която от само себе си се увеличава привличайки все повече и повече съмишленици…

Благодаря на всички, които до този момент помогнаха, заедно с учениците си, да представим повече от ценното в българското начално образование. Ако съм пропуснала някой сътрудник, то не е било защото е неоценен труда му, а просто съм се разсеяла, за което се извинявам…

Благодаря Ви,  колеги!

Росица Димова - координатор на проекта