КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ПО ОБРАЗОВАНИЕ - ПРАВИЛА

Колеги,
Явор Джонев ще внесе в МОМН проект на Правила за дейност на Косултативен съвет по образованието към МОМН. Той е съобразен с мнението на участниците в работната група. Надявам се да не се сбъдне опасението на Павел Лазаров и Ангел Грънчаров за предръщането му в поредната казионна структура към МОМН.
Райчо Радев



П  Р  А  В  И  Л  А

ЗА УСТРОЙСТВОТО И ДЕЙНОСТТА НА

КОНСУЛТАТИВНИЯ СЪВЕТ ПО ОБРАЗОВАНИЕ КЪМ МОМН

І. ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

1.            Тези правила уреждат функциите, състава и организацията на дейността на Консултативния съвет по образованието, младежта и науката (Консултативния съвет).

2.            Съветът е консултативен орган за диалог и сътрудничество между Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН) и обществото по въпроси на образованието през целия живот на човека и взаимовръзката му с всички социални, културни и икономически области на обществения живот за успешно развитие през XXI в.

3.            Съветът включва представители на МОМН и обществени представители.

4.            Обществените представители са представители на сдружения с нестопанска цел, работещи или представящи заинтересовани страни в сферите на предучилищното, училищното и висшето образование, младежките политики и науката.

5.            Обществените представители се могат да се организират в Обществен съвет по образованието (Обществен съвет), чиито правила и организация се определят от обществените представители.

6.            Консултативният съвет се ръководи равнопоставено от представители на МОМН и обществените представители.

 

7.            Консултативният съвет и обществените представители могат да формират работни групи по определени теми, съвместно други заинтересовани страни. Резултатите от работните групи се внасят в Консултативния съвет за разглеждане.

 

8.            Представените от обществените представители мнения, оценки и препоръки могат да съдържат алтернативни гледни точки и аргументи.

 

IІ. ОСНОВНИ ЦЕЛИ, ФУНКЦИИ И ТЕМИ

9.            Основните цели на Консултативния съвет:

 

а) да осъществява конструктивен диалог между различните заинтересовани страни на обществото (Обществения съвет) с изпълнителната власт (МОМН) по ключови въпроси, свързани с развитието на образованието;

 

б) да консултира МОМН в създаването на образователни политики и стратегии още от концептуалното им начало, да оценява тяхното изпълнение, ефективност, резултати и въздействие и да дава насоки и препоръки за тяхното подобряване;

 

в) да допринася за осигуряване на прозрачност и адекватна информираност на обществото за всички аспекти на образователната система и тяхната динамика;

 

г) да съдейства за организиране на широк обществен диалог за реформата на образователната система с оглед определяне на визия, ценности, цели, изисквания и показатели за изпълнение както и активно да сътрудничи за осъществяване на последващите фази на реформата.

10.          Основните функции/дейности на Консултативния съвет са:

a)            обсъжда и дава мнения по важни въпроси от обществена или административна значимост;

b)            обсъжда и дава мнения по проекти на нормативи актове и решения на МОМН при определянето и провеждането на публични политики;

c)            дава мнения по оценка на ефектите от нормативни и структурни промени;

d)            идентифицира и анализира проблеми и предлага възможни стратегически решения;

e)            изработва и предлага конкретни инициативи за развитие на публични политики, вкл. приема становища и дава препоръки;

f)             разработва насоки, стратегии и планове за развитие;

g)            наблюдава изпълнението на предприетите от МОМН действия, засягащи един или повече от един сектори за развитие на образователните политики, обсъжда постигнатите резултати и предлага мерки за оптимизирането на осъществяваните действия;

h)            подпомага комуникацията на различните заинтересовани страни в областта на образованието, младежките дейности и науката;

i)             предлага сътрудничество със сходни организации в страната и чужбина за осъществяване на обмен на добри практики и уроци.

11.          Основните вертикални направления на Съвета са:

a)            предучилищно, училищно и професионално образование;

b)            висше образование и наука;

c)            иновации и учене през целия живот.

12.          Основните хоризонтални теми на Консултативния съвет и работните групи се определят и актуализират регулярно.

 

ІІ. СЪСТАВ И УПРАВЛЕНИЕ НА КОНСУЛТАТИВНИЯ СЪВЕТ

 

12. Консултативния съвет се състои от двама съпредседатели, двама заместник-председатели, секретар и членове – представители на МОМН и обществени представители, както следва:

a)            единият съпредседател на Консултативния съвет е министърът на образованието, младежта и науката; другият съпредседател е обществен представител, които се избира от обществените представители в Консултативния съвет;

b)            единият заместник-председател е заместник-министър, определен от министъра на образованието, младежта и науката; другият зам. председател е обществен представител, който се избира от обществените представители в Консултативния съвет;

c)            секретар на Съвета е държавен служител, който се избира от съпредседателите.

a)            представителите на ключови дирекции на МОМН в Консултативния съвет се определят със заповед на министъра на образованието, младежта и науката поименно за срок от 2 години;

b)            обществените представители в Консултативния съвет първоначално се приемат съгласно Методика за ...................................., а впоследствие се определят от обществените представителите или Обществения съвет по образование.

13. Секретарят на Консултативния съвет:

a)            осигурява дейността на Консултативния съвет в информационно, аналитично, административно и техническо отношение;

b)            организира подготовката и провеждането на заседанията на Консултативния съвет;

c)            изготвя протоколите от заседанията на Консултативния съвет;

d)            води отчетност за становищата, анализите и препоръките на Консултативния съвет;

e)            организира и координира изпълнението на решенията на Консултативния съвет и необходимия обмен на информация между заинтересуваните страни;

f)             съхранява документацията на Консултативния съвет;

g)            изготвя и публикува резюметата от протоколите на заседанията на Консултативния съвет;

h)            организира и подпомага работните групи;

i)             подпомага съпредседателите на Съвета в тяхната работа.

 

IV. ОРГАНИЗАЦИЯ НА ДЕЙНОСТТА НА КОНСУЛТАТИВНИЯ СЪВЕТ

 

14. Съпредседателите свикват Консултативния съвет най-малко веднъж на два месеца, ръководят неговата дейност и внасят за разглеждане в МОМН материали, предложения и становища на Консултативния съвет и работните групи.

15. Писмени материали за заседание на Консултативния съвет се депозират десет дни предварително.

16. Членовете на Консултативния съвет се уведомяват писмено за мястото, деня, часа и дневния ред на заседанието най-малко 5 дни преди неговото провеждане. Поканата се придружава с всички материали по дневния ред.

17. (а) Заседанията се считат за редовни, ако на тях присъстват повече от половината от членовете на Консултативния съвет. (b) В случай на невъзможност на член на Консултативния съвет да участва в сесия на Консултативния съвет, в нея взема участие номинираният негов заместник.

18. При невъзможност да участва в заседание всеки член на Обществения съвет може да внесе писмено становище по всяка точка от дневния ред, което се огласява при обсъждането.

19. За всяко заседание на Консултативния съвет се води протокол, който съдържа:

а) датата на провеждане на заседанието;

б) имената на присъстващите и отсъстващите членове;

в) дневния ред;

г) предложените мнения, анализи и препоръки.

20. До 5 работни дни след провеждане на заседанието, Секретарят изготвя проект на протокол, който се изпраща на всички членове на Консултативния съвет. Окончателен вариант на протокола се изготвя до 2 седмици след провеждането на заседанието и се подписва от съпредседателите на Консултативния съвет и публикува на интернет-страницата на МОМН не по-късно от 3 седмици след провеждане на заседанието.

21. Оригиналните протоколи и материалите към тях се съхраняват от секретаря на Консултативния съвет.

22. По разглежданите въпроси Консултативния съвет приема решения за предложения до министъра на образованието, младежта и науката.

23. Консултативния съвет сформира или се присъединява към работни групи за изпълнение на определени задачи и разглеждане на въпроси, които включват представители на всички заинтересовани страни по съответната тема – представители и експерти от министерства и държавни организации; независими експерти, експерти от неправителствени организации, научни институти, дружества и др.; представители на граждански организации и общности, браншови организации, образователни институции, професионални сдружения и др.

24. Резултатите от дейността на работните групи се докладват на заседание на Консултативния съвет.

25. (a) Решенията и препоръките на Консултативния съвет се приемат с обикновено мнозинство от присъстващите. (b) Всеки член на Консултативния съвет има право на един глас. (c) Допускат се особени мнения и алтернативни предложения от всеки член на Консултативния съвет.

26. Извънредни заседания на Съвета могат да се провеждат по писмено предложение на 1/3 от членовете или по предложение на някой от съпредседателите.

27. Съветът изготвя годишен доклад за дейността си в срок не по-късно от 3 месеца от края на годината.

28. Участието в заседанията на Съвета е доброволно и безвъзмездно. МОМН осигурява подходящи условия за провеждането на заседанията.

29. МОМН осигурява финансиране на работните групи по определен годишен бюджет за разходи за експертни консултации и анализи, модератори на срещи и дискусии, зали за срещи, разходи за комуникация и пътувания.

 

V. КОНТРОЛ ВЪРХУ ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ПРЕПОРЪКИТЕ

 

30. (а) Всяко решение и препоръка на Съвета задължително включва отговорник за обратна връзка по изпълнение на препоръките и срок. Ако отговорник не е изрично посочен, за такива се приемат солидарно съпредседателите на Съвета.

(b) Отговорникът изготвя отчет до Съвета за обратна връзка по препоръките и реализирания напредък по изпълнение им.

31. Председателят включва в дневния ред на всяко редовно заседание кратък отчет по препоръките от предходни заседания.

32. При всеки случай на неприемане, несъгласие или неизпълнение на препоръки на Съвета, МОМН предоставя аргументирано обяснение.

33. В годишния доклад за дейността се включва задължително отчет на изпълнението/неизпълнението на препоръките на Съвета с аргументирано обяснение на причините.

VІ. ПУБЛИЧНОСТ НА РАБОТАТА

 

34. Консултативният съвет публикува в интернет страницата на МОМН всички документи и материали за дейността си, включително:

- Акт за създаване и правилник за дейността;

- Състав на Консултативния съвет;

- Предварителен график с индикативни дати за провеждане на редовните заседания;

- Резюме от протоколите от заседанията;

- Годишен доклад за дейността;

- Всички доклади, решения, препоръки и мнения, включително особените и алтернативните;

- Обратната връзка от МОМН за приемане/неприемане на препоръките със съответните аргументи;

- Статус на изпълнение на препоръките и/или алтернативните решения на МОМН.

31. Съветът поддържа архив, който е публичен при условията и по реда на Закона за достъп до обществената информация.

32. Работните групи поддържат собствени интернет пространства за сътрудничество, комуникация и публичност.

32. Тези правила се утвърждават на основание Заповед №РД ………………….. на министъра на образованието, младежта и науката.

 

УТВЪРЖДАВАМ:

ЧЛ.-КОР. НИКОЛАЙ МИЛОШЕВ

МИНИСТЪР НА ОБРАЗОВАНИЕТО,

МЛАДЕЖТА И НАУКАТА