Търси се: Game Boy


Битието определя съзнанието. Бих добавила: и желанията. Представи си, че си на шест години и като отидеш в детската градина, виждаш, че някои от малчуганите си играят с едни симпатични устройства, които наподобяват лаптопа на тате или мама. Обаче ревниво си ги пазят и ти дори не можеш да разбереш как точно се действа с тях. Най-вероятно ще бъдеш заинтригуван и ще пожелаеш да получиш точно такъв подарък за наближаващия рожден ден.

Започваш да атакуваш родителското тяло и да обясняваш колко много, ама много искаш да имаш Game Boy, и игровата конзола става предмет на ежедневни разговори. Тате и мама обаче се съпротивяват, изтъквайки редица причини да не купят тази “играчка”. Още си малък за компютърни игри, неоправдано скъпо е според тях, по-добре е да се занимаваш с нещо друго...

Общо взето, такава е ситуацията при нас в момента. С допълнението, че все пак проучихме пазара в София и установихме колко е беден. Game Boy Advance SP се предлага само от “Плесио” за 219 лв. (има вариант и за 259 лв.). На всичко отгоре търсенето е голямо и когато звъннахме в магазина, продавачът не беше сигурен дали единствената налична бройка може да бъде продадена, или е мостра. Ако са верни данните в този сайт, в Румъния и в Турция същият модел може да се купи четири пъти по-евтино! Някой може ли да ми каже на какво се дължи драстичната разлика в цените? И трябва ли да пътуваме зад граница, за да не даваме грешни пари?

Аз продължавам да съм резервирана по отношение на Game Boy, но все пак отчитам, че неговото притежание е не просто детски каприз, а елемент на социализация, на вписване в обществото. Искаме или не, децата ни отрано се “компютризират” и нещата, свързани с компютрите и игровите конзоли, са тема на техните разговори.