Малкото е хубаво

Това е продължение на разговора, започнат в темата "Размисли за Новото образование" от юли 2011 г. Този мой коментар ще е на части. Ще го пиша бавно, но изчерпателно.

_________________________________________

Мария написа (тук):
...Половината от проблемите на България са предпоставени от нейната малкост в твърде голям и твърде либерален пазар (на стоки, услуги и капитали). Другата половина е в закърнелия капацитет на българите да функционират като общност (от микро-до макро нива)...

Не съм съгласен.
Малките размери на една общност или държава днес не са проблем там, където членовете/населенията им реагират адекватно на икономическите и социалните им... "дразнители" (Лихтенщайн и Словения са много по-малки от от България!). И още: на мен ми се струва, че втората от твоите "половини" от проблеми е косвено следствие от първата. Казано с други думи, "закърнелия капацитет на българите да функционират като общност", според мен, се дължи на неадекватните (но този път в смисъл на прекалено големи) размери на управляваната територия. Значи на изземването на управленските функции, на възможността да взема решение и да действа по изпълнението му, от местната общност и концентрирането им в 1 единствен деспотичен властови център*. В годините от 1944 до 1989 (повтарям се) на нас, българите, ни е било забранено да функционираме като общности от разумни човеци. Всички важни решения, независимо от това каква територия или сектор на икономиката са засягали, са се взимали единствено и само на централно ниво - от Партията с наставничеството и благословията на КГБ. От 1989 до днес са в действие други - "пазарни" и криминални, механизми за очуждение и допълнително разкъсване на социалната ни тъкан, т.е. за принуждаването ни да търсим спасение поединично. За щастие последната система (ти я наричаш "неолиберална") има много пробойни, които вещаят скорошния й крах.

___________

*За мен най-чудовищният пример за репресирането на всякакв вид местна самостоятелност е инструкцията на КГБ към полската му централа, която без съмнение е била прилагана и у нас, за унищожаване на локалните водни източници на територията на градовете с цел по-лесно потушаване на всеки евентуален бунт. (Виж 15, 16 и 17-та инструкции в този текст. Дори да не можем да сме 100% сигурни в автентичността му, действията на Партията изглежда следват и изпълняват дословно написаното.)