avatar

Размисли за "Новото образование"

Чета разни работи за графичното изобразявана на бизнес процеси, с цел оптимизирането, подобряването им, демек. После едни други работи за образованието. Разхождам из редовните издания из интернет, чета статиите и коментарите им и, където ми се стори удачно, пускам свой за „зарибяване“ на читателите с идеите за „Малкото е хубаво“, за нуждата България да стане Федерация България. Федерация от 6 държави и федерални органи с ограничени до минимум, предимно представителни и координационни, правомощия. Не ме разбират. Мислят ме за луд. (Ако беше обратното, щеше да е странно.)

      Малкото е хубаво. Малкото е хубаво! Това е лайт мотивът, припевът, който се опитвам да вкарам в главите на хората, под статии за естонското образование, за бъдещия референдум в Латвия, за българските конституционни капани (откъдето произтичали проблемите в съдебната ни система и оттам навсякъде другаде) и на още 100 места. Засега са го харесали 2-3-ма. (А, преди седмица разбрах, че името ми, Павел, означавало малък. И това ако не е знак?!).

     Междувременно (и винаги всъщност) разсъждавам по Новото си образование. Получавам поздравления за „Визията“ и за приключването на превода ми на албертския закон (който ще стане основата на моя/нашия закон - алтернатива на министерския!), гарнирани с някой друг коментар; текстове на ятаци, писани по поръчка на разни институции, обаче отхвърлени заради „изместването на темата“, но в действителност заради несъответствието им с тяхната „тема”; съобщение за излизането на книга по тези въпроси; подсказвания от Харвард Бизнес Ривю за как да... преборя скептицизма, ръководя по-възрасни подчинени, изманипулирам шефа и още 10-15 хитринки. Викам си „Като тези от Харвард са толкова печени, и като сумати неща са вече  изписани по всяка възможна тема, защо светът върви към очевидна катастрофа и явна гибел. Защо?“ Защо, за Бога, хората продължават да се ядат един друг и да унищожават така безмилостно Майката Земя? Аз ли съм феноменален, та виждам фаталната тенденция, или съм откачен, та фантазирам повече отколкото трябва? Но питанките ми се оказват краткотрайни: „Абе, к'во се занимавам с другите, бе?! Я, да си гледам работата!“

     Ммммммм да, "да си гледам работата", моята си работа и моя път. Обаче там има и други хора, как да отсека така категорично, че другите не ме интересуват? Не мога. Трябва все пак с някой да общувам, някой да ми помага и критикува, иначе...

     Та мислите ми за Новото образование сега са на плоскостта "преборване със скептицизма". Визията си вече я съобщих (и всеки ден някой нов човек си я смъква, за да види какви ги мисля; голяма радост!), обаче хората си викат „Тоя е откачен“. Не всички де... повечето. Ето, аз ще работя с тези, за които не съм откачен, макар за тях да съм голям фантазьор. Как да им обясня, че освен фантазьор съм и този, който ще реализира всичко това? А нужно ли е изобщо да се обяснявам? Какви да са следващите ми конкретни стъпки, който да контрират масовия скептицизъм?

     Мислех си да организирам обсъждания на всяка една от по-големите теми, като започна с „Доколко е приложим в България чуждият опит“ и после „Възможно ли е добро образование сред зли хора“ - за влиянието на местната общност в училищните и образователните дела. Дали не е вярно, че като я има и като е сплотена местна общност, има и добро местно училище. Като няма, или по-добре да я няма, всеки се спасява поединично и се раждат само някакви тъжни острови на „благополучието“, потопени в отровните води на завистта. Това са те, изначалните теми.

     После ще последват разговори за Смисъла на живота и образованието (... обаче така, както съм я подкарал отдалече...??!) и постепенно за всеки елемент на Системата образование и отражението му в нашия закон. Примерно „Фигурата на училищния директор в Новото образование: подчинение, права и функции“ или „Решаването на конфликтите в Новото образование“, "Субсидиране на училището на Новото образование“. А, ето... Мислех си за една табелка, емблема, нещо като сертификат „Училище на Новото образование“ за училищата, които прилагат Новото на практика, които се движат по два коловоза – сегашния и този на Новото. Които са вписани в местни общности, които са заангажирани с темата, които са се разбрали, че ще формират обща каса за средствата, отпускани им от Министерството, и че ще решават конфликтите си според нашия закон, т.е. с арбитража на училищен борд и (нещо като) „Асоциация на учителите“. Това да е атестат за „излезлите от схемата“.

     Трябва ни университет, или поне училище, за добри учители - според мерките на Новото. Събираме се, учим заедно, каквото ни се учи, разискваме, стигаме до важни изводи и ги прилагаме в практиката. Без изпити, но с атестати. И скоро ще дойде време, когато човек с такъв атестат ще започне да се цени като злато... от хората пробудили се и прогледнали, разбрали важността на собствената си роля в образованието на децата си, и включили се дейно в организацията на Училище.