Вирусът на "Новото образование" се предава от човек на човек!


Скъпи приятели,


Докато бях в София по Великденските празници се видях за малко с някои от вас, съмишлениците четящи тези редове, и за повече с някои нови "поразени" от "Новото образование". На "новичките" разправях надълго и широко каква е визията ни за прииждащото ново и (ето това е тема, която до момента не сме засягали сериозно) как виждам/e прехода от сегашното към новото - кои са първите стъпки за реализцията му. Това бяха точните места за "въпроси и отговори", и имаше наистина много въпроси и много отговори, формулирани не (само) от мен, ами от всички участници в дебата. Ще ви ги пусна тук веднага щом ги подредя и вкарам в електронен формат, защото засега са само в главата ми (ако не броим онази  страничка в тефтера ).

Желая да ви споделя основните си впечатления от тези срещи. И те са:
  1.   искрен интерес и
  2.   много активно участие.

Искрен интерес към визията и намеренията ни, и работните версии на 2-та закона на Новото - важен конкретен елемент в платформата ни; и много активно участие на всички мои събеседници, в смисъл добавяне, доуточняване и прецизиране на визията за организацията (ще рече "организационни структури" + "работни механизми") на бъдещата Система образование.

Това не може да не ме радва, защото означава, че вирусът на "Новото образование" поразява все повече хора, някои от които са с много амбициозни политически планове. Означава, че набираме скорост и критична маса, необходими ни за предприемането на онези "първи стъпки", за които ще стане въпрос и в обещаното от мен резюме. Слагам "първи стъпки" в кавички, защото ние първите стъпки сме ги направили вече - с многобройните си дебати, публикации, провокации и спорове, но не ни ги броят /ClientFiles/d8b83c57-8627-4488-8f2f-4718347d8dbf/sm_rolleyes.gif. "Първи стъпки" били онези, които променяли системата окончателно и откъм страната на властта. Какво да им обяснявам, че и да споря?!... Затова уточнявам на вас тук, че става въпрос за "неща за вършене" от сега нататък както от властта, така и без участието на властта, т.е. от нас самите и съюзниците ни, разпознали се в същата наша визия.

Накрая, мога спокойно да твърдя, че е в ход онова обединяване около "характера и посоката на промяната", към което се опитвах пламенно да подтикна и други "добри герои" (в този дебат помните). Получава се спонтанно!