А сега накъде?

Останах без работа. Без пукнат грош. Без смисъл на деня си. Без опора. Един-едничък Дух ми остана. Крепя го няколко седмици,  да не се прекърши. Но днес Ужасът ме парализира. Намери си причина да се вмъкне и яростно се развихри в мене. Излязох да си проветря мозъка, иначе – инфаркт. Седнах под слънцето в едно кафене. И изведнъж ме обзе лудо желание да давам бакшиши. Какво ми стана? Дали не е потребност да раздавам частици от себе си, онези частици, които не успявам да продам на пазара на труда?

Вадя лист, химикал. Сега ще начертая план и ще действам. Оставям обезнадеждението за някой по-следващ етап от живота си, да речем за след пенсиониране или по-добре за края на дните си, и се хващам здраво за рациото. Разумът, разумът само ще помогне. Всички чувства вън!

И така, мили ми Разумчо, сега сме само двамата с тебе. Хайде, помагай. Какво се свиваш и кършиш китки? Какво каза? Аха, кои са силните ми страни.Намерил си кого да питаш!Хем съм зодия везни (напред-назад, наляво-надясно, нагоре-надолу, вечно неустановени), хем съм стъпила здраво на никаквото място между две зодии, та мъглата по отношение на собствената ми личност да е по-плътна и от тая на Острова.

Аз пък какво се разбъбрих. Нали се разбрахме: здраво за Рациото! Знам си аз силните страни, даже по едно време си ги бях записвала. Мога…a, b, c …Но не мога да си променя ЕГН-то. А първо там гледат. И не ти се обаждат- да те видят поне, може и прилично да изглеждаш, даже и око да хващаш. Бих се справила с … d, e, f … Стоп! CV-то! Можело и да я свърша качествено работата, но съм нямала диплом за това, а младокът Х имал. Вярно, не може две приказки на кръст да върже, името си с три грешки пише, за работа не го търси, но!- има диплом! Бил завършил световно неизвестния филиал на Университета за…. в село Изчезващо, бил си копи-пействал курсовите работи от интернет или бил плащал на смотаняци като тебе да му ги пишат… Бил. Ама сега Е с Тапия. Била съм отговорна, лоялна, дисциплинирана, точна, лесно съм усвоявала новости … Нали работодателите плачат, че точно тези качества липсвали на служителите. Ето им ги сега накуп! О, дали съм човек на У? Не съм, не му знам и интерфейса даже, нито уебсайта. Какво търся тогава ли? Търся си моето достойно място под слънцето. Не грее ли слънцето еднакво за всички? А да не цитирам сега Константин-Кирил Философ.

Абе, що не взема да пропиша? Я колко изписах сега. Но кой ще ми плаща?