Включване на детските заведения в страната в Националните програми за развитие на средното образование 2012 г.

Колеги, публикувам тук писмо-предложение за включване на ДГ в Националните програми за развитие на средното образование на наши колеги от Хасково, което получих по имейл. Нека то стане достояние до повече детски градини.

"Здравейте колеги,

Обръщаме се към Вас  желаейки да ни подкрепите в  начинанието - Предложение към министъра на МОМН да бъдем включени и детските градини от страната, в предстоящото утвърждаване на Националните програми за средното образование през 2012 година. Министъра трябва да представи до 15 април проекта за програмите за утвърждаване.

 Препратете го  на още директори, с които имате връзка. Подкрепено с подписите ви да изпратите до МОМН. Нека нашата инициатива достигне до него  от повече градове и села преди 1 март 2012, дори и по-рано.

С уважение и пожелание за спорна 2012 година.

                                                 Илияна Лесингерова

Хасково"

 

ДО   Г-Н  ИГНАТОВ

 

МИНИСТЪР  НА  МОМН

 

Гр. София

 

 

 

 

П Р Е Д Л О Ж Е Н И Е

 

 

         Относно: Включване на детските заведения в страната в

                          Националните програми за развитие на средното образование 2012 г.

 

 

         От  Директорите на Обединените детски заведения и Детските градини

в гр. Хасково

 

 

 

           УВАЖАЕМИ  ГОСПОДИН  МИНИСТЪР,

 

 

Във връзка с ПМС 367 от 29.12.2011 за изпълнение на Държавния бюджет на Република България за 2012 година в контекста на чл.40 от документа, правим предложение предучилищните детски заведения в страната прилагащи делегирани бюджети да бъдат включени в Националните програми за развитие на средното образование през 2012 г. Имаме доброто желание да бъдем част от този нов  работещ модел на финансиране и управление на финансовите ресурси в системата на образованието.

Детските заведения в град Хасково са на делигиран бюджет от 2010г.

Включването ни в някои от модулите на програмите ще облекчат общите ни бюджетните  разходи,  ще имаме възможност да планираме и извършваме текущи разходи за належащи ремонтни и други  приоритетни дейности през годината. От друга страна ще бъдат подпомогнати  усилията на общините за подобряване на материално-техническата база не само на училищата, а и на детските градини. Предучилищните заведения като първо стъпало от образователните институции имат своята роля и традиции за възпитанието и личностното развитие, за социализацията и интеграцията на децата, за приемственост с училищата. Нека имаме сходни  възможности и ресурси за модернизация на материалната база и създаването на конкурентна безопасна, привлекателна и  съвременна среда, за достигане на съвременните европейски стандарти  по отношение на сградния фонд.

 

С уважение

 

Директори на детските заведения

Гр. Хасково