Учениците и студентите оценяват преподавателите си

Казвам се Красимир Гаджоков, главен инициатор и координатор в Българският Великден ( www.bgvelikden.org ) на проектите Моето Даскало ( www.moetodaskalo.com ) и Университета (www.universiteta.com).

Преди една година (22 април 2006) стартирахме първия, а на 8-ми декември 2006 - втория проект.

Там учениците могат да дадат оценка на учителите (от 8-ми клас нагоре) и студентите да оценят преподавателите си.

В Българският Великден ни е напълно ясно колко противоречиво се приемат тези проекти. Но не виждаме защо търябва да си заравяме главите в пясъка, след като подбни проекти отдавна същестуват в най-развитите страни.
И последните са най-развити вероятно И по тази причина - че подобни проекти се приемат там без особено вълнение.

Разбира се, отделните оценки на учениците са субективни (както са и много от оценките на учителите за учениците, безспорно). Но когато се наберат повече оценки за един преподавател (например повече от 15-20), безспорно обективността на средната оценка се покачва значително. Всички имена на учители и предмети се въвеждат само от учениците.

Направили сме максимално възможното да осигурим автентичност на оценките - да няма многократно оценяване от едни и същи ученици. Един ученик може да дава само една оценка за преподавател, и то само в училището, в което е посочил при регистрирането си на сайта, че учи.
Коментарите към оценките са модерирани - появяват се на сайта само след преглеждане от модераторите на проекта.

Идеални "системи" няма - има повече и по-малко смислени, и повече и по-малко достоверни такива. Разбира се, отворени сме а всяка разумна, смислена критика. Но тази наша българска черта - щом нещо не е 100% идеално, да го отхвърляме като решение - определено спъва развитието ни като нация. Така че с критики от този род просто не сме съгласни. Ако нещо е дотстатъчно положително спрямо недостатъците си, то трябва да го използваме ако ще подобри нещо в живота ни - било то в образованието или друга сфера.

Напълно сме съгласни, че учителите днес получават изключително мизерно заплащане (не само спрямо други страни, но и сравнено с други професии в България). Уважаваме учителите и искаме с тези проекти да помогнем за по-добро образвование, а не да унижаваме първите (както някои вече намехнаха).

Въпросните проекти са изцяло наша, на Българският Великден, идея, нямат нищо общо с никоя българска институция, организация, фирма, личност (освен нас самите - Българският Великден).
Всичко по тези проекти е направено доброволно и безвъзмездно, единствено и само от съмишленици на Българският Великден, в  личното ни (ценно и малко) свободно време.

И накрая - понеже продължава заблудата: днешния Български Великден няма почти нищо общо с оня, фанфарния, помпозния от 2000-2002 г. Хората са съвсем други, това което правим е друго, начините по които работим са други.

Надяваме се да сме полезни с тези два проекта.