Тракийски златни съкровища

Макар изложбата да беше във Варна още от 20ти май, едва миналата седмица ми се удаде възможност да я посетя, и то съвсем ненадейно и непланирано. Най-забавното е, че точно този ден (6ти септември) имаше невероятна навалица и за първи път ми се наложи да чакам на опашка, за да вляза в музей. Но явно всички бяха решили, че трябва да използват почивния ден, за да посетят изложбата преди да си тръгне от Варна.
Определено смятам, че си заслужаваше да се видят на живо тези прекрасни предмети. Не толкова защото са златни или сребърни, а защото са изумителни произведения на изкуството, изпипани до последния детайл.  И не на последно място, много се радвам на факта, че видях неща като ето тази амфора, които бях виждала само на картинка:


Така че, ако имате път към Варна наскоро - възползвайте се от възможността да ги видите събрани заедно, защото иначе или са пръснати по различни музеи, или пътуват някъде по света. Изложбата ще продължи до 20ти септември, мястото е Археологическия музей във Варна.
За повече информация тук и естествено на много други места в интернет.
Снимки: http://www.archaeologicalmuseumplovdiv.org