Ден на толерантността

Днес е Международният ден посветен на толерантността. Признавам си, че в началото на този хубав, слънчев ден не знаех това. Напоследък толкова често става дума за това да бъдем толерантни към различните от нас, към тези, които изразяват различно мнение или имат различни възгледи. Дори и тук в BGLog все по-често се случва да се призоваваме един друг към толерантност, макар че първоначалното ми впечатление за общността беше за едно от най-толерантните места на земята. :)

Но какво всъщност означава да бъдеш толерантен? Да проявяваш уважение към различното от това, което на теб ти се струва правилно, и да зачиташ правото на другия да вярва в него? Но значи ли това, че като проявяваме прекалена толерантност, не изпадаме в ситуация, в който някой, който не е достатъчно толерантен, възползвайки се от твоята толерантност, може да си позволи да злоупотреби с теб?

Понеже не бих могла да го кажа по-добре, ще цитирам няколко пасажа от Декларацията на ООН за толерантността, която е приета точно на днешната дата:

"1.1 Толерантност означава уважение, приемане и разбиране на богатото многообразие от култури в нашия свят, на нашите форми на самоизява и способите за проява на човешката индивидуалност. Нея я подпомагат знанията, откритостта, общуването и свободата на мисълта, съвестта и убежденията. Толерантност - това е
хармония в многообразието. Това не е само морален дълг, но и политическа и правна потребност. Толерантност - това е добродетел, която прави възможно достигането на мира и способствува за замяната на културата на войната с културата на мира.
 
1.2 Толерантност - това не е отстъпка, снизхождение или примиряване. Толерантност това е преди всичко активно отношение, формиращо се на базата на признаването на универсални права и основни свободи на човека. При никакви обстоятелства толерантността не може да служи като оправдание на посегателството към тези основни ценности, толерантност са длъжни да проявяват отделните хора, групи и държави.
 
1.3 Толерантност - това е задължение да се способствува утвърждаването на правата на човека, плурализма (в това число културния плурализъм), демокрацията и спазването на законите.
Толерантност - това е понятие, означаващо отказване от догматизма, от абсолютизацията на истината и утвърждаващо норми, установени в международните правни актове в областта на правата на човека.
 
1.4 Проявата на толерантност, която е съзвучна с уважението към правата на човека, не означава търпимо отношение към социалната несправедливост, отказване от своите или отстъпване пред чуждите убеждения. Това означава, че всеки е свободен да се придържа към своите убеждения и да признае същото право по отношение на другите. Това означава признаване на факта, че хората по своята си природа се различават по външен вид, положение, реч, поведение и ценности и имат право да живеят в този свят, съхранявайки своята индивидуалност. Това също означава, че възгледите на един човек не могат да бъдат наложени на друг. "

Цялата декларация можете да прочетете тук. Мисля си, че има над какво да работим всички, но поне имаме едно добро начало.