"Разпилени ноти" - книгата на Стинг

Обожавам да чета биографии на успели изпълнители, независимо каква музика правят. Имам доста такива книги вкъщи.

Миналото лято си купих 2 книги - едната беше на Боно, а втората на Стинг. По стечение на обстоятелствата започнах с тази на Боно и бях безкрайно отегчена. Търсех да прочета и да науча нещо за самия изпълнител, за това как е постигнал успеха си, но там беше пълно главно с информация за благотворителните проекти, в които е участвал. Та затова и бавно ми вървеше четенето...

След нея обаче започнах автобиографията на Стинг.

  http://photos1.blogger.com/blogger/6390/3601/1600/2noti.0.jpg

Изчетох я на един дъх. Беше толкова интересна, че на моменти забравях, че е автобиографична и че тези неща наистина са се случвали. Оказа се, че цялата книга е написана от самия Стинг. Бях учудена, защото стила и беше увлекателен, а знаех че в повечето случаи изпълнителите наемат някой, на когото разказват случки от живота си, а той после претворява всичко, за да се получи книгата.

Тази книга ме накара да почувствам Стинг по-близо като човек. Разбрах колко дълго е свирил и колко труд е положил, за да стане това име, което е днес в музиката. Това са над 10 години труд, без да имаш и най-малката надежда, че ще постигнеш тази слава.

От книгата лъха скромност и простота. Няма преструвки, характерни за една "звезда". А заглавието и звучи толкова простичко. Беше забавно да разбера от чии думи е взето :)

Замислих се и за това колко е важно да повярва някой в теб, за да повярваш и самия ти в себе си. И колко е важно да имаш подкрепата на някой много близък, както Стинг е имал тази на първата си съпруга. Тя е била с него в най-бедните и трудните му години. За съжаление обаче, по стеченение на обстоятелствата, после той се е оженил повторно за друга, споделила с него успеха и славата му...