Принцеса Мононоке

Принцеса Мононоке (Mononoke Hime) е японски анимационен филм създаден от Хаяао Миязаки, в Япония през 1997 година, окончателното му завършване, така да се http://www.nigels.com/images/misc/mononoke.jpg
каже, рожденната му дата е 12 юли. Този филм за кратко време печели сърцата на публиката от всички възрасти и националности. Това е най – касовия филм в Япония до 1999. И една от най – гледаните манга анимаций в Европа за последното десетилетие.
Този филм, е в първите 5, от мойта топ класация на най – добрите филми за всички времена.
Невероятно красивата анимация, великолепни природни картини и прецизно подбраната музика, въздействат по един наистина възхитителен начин. Някои моменти са с толкова силен емоционален заряд, че просто секват дъха ми и дълго след това връщат мислите ми върху видянато, отново и отново.
Историята.
Всичко започва с появата на един демон, в гората, близо до малко селище. Жителите на това селище са избрали аскетичния, но в хармония с природата начин на живот и е загатнато, че са от благородно потекло. Принц Ашитака убива демона, но преди това е ранен и белязан от проклятието му. За да се спаси той трябва да разгадае загатката около произхода на демона и тайнственото метално топче, намерено в тялото му.
Пътешествието му го отвежда до миньорското селище – крепост на лейди Йебоши. Място където се води вечната битка между човек и природа. Прогреса може ли да е в хармония със заобикалящата ни среда? До какво може да доведе човешката амбиция? Има ли тук място любовта? Тези и много други въпроси се паставят по един особен типично японски маниер.
Дали обаче те имат отговор?
Гледайте филма и ще разберете.
http://i43.photobucket.com/albums/e387/jennykiba/princess-mononoke-0797Gm.jpg