СЕЧ и паркове

СОФИЯ


Около сто дървета са изсечени в хидропарк "Искър"


Около сто дървета са били изсечени в хидропарк „Искър”, който се намира в близост до последната спирка на автобус 204 в столичния квартал „Дружба”. За това сигнализира общинският съветник от ГЕРБ Атанас Черешаров в Столична община, предаде репортер на Агенция “Фокус”. На място в момента се намират граждани от Инициативния комитет на квартала, районният кмет Йордан Томов, извикана е и полиция.

Сечта е извършена от фирма „Дон 95”, която е показала документи, разрешаващи да изсече дърветата. Според Атанас Черешаров обаче разрешение от Столична община не е искано. Според новата наредба за опазване на зелените площи, за незаконно отсичане на дърво от фирма се предвижда глоба от 50 000 лева. Черешаров изчисли, че за отсечените сто дървета, глобата трябва да е в размер на пет милиона лева.

По време на общественото обсъждане на бюджета Черешаров обърна внимание, че контролът по опазването на зелените площи е силно занижен и трябва да се вземат спешни мерки.

Мартина БОЗУКОВА


Агенция “Фокус”


Сечта в хидропарк „Искър” е абсолютно незаконна, според зам.-кмета по екология


Сечта в хидропарк „Искър” е абсолютно незаконна. Това съобщи заместник-кметът по екология на София Мария Бояджийска пред журналисти в общината, предаде репортер на Агенция “Фокус”. На фирма „Дон 95” е отказвано общо шест пъти да сече дървета в парка от две години насам. За първи път частната фирма предявява претенции през 2006 година и тогава Дирекция „Зелена система” отговаря, че може да бъде направена само санитарна сеч на изсъхнали клони и дървета. От фирмата обаче не се примиряват и през миналата година правят опит да изсекат дървета. Тогава те са били спрени.

Днешната сеч е била извършена на база – издадено разрешение от Районното управление по горите в София. Мария Бояджийска обаче обясни, че теренът е в границите на регулация, поради което само Столична община може да разреши сечта. Освен това – има влязъл в сила Общ устройствен план, според който мястото е определено за парк и там не могат да се извършват други дейности, още по-малко да се строи.

Зам.-кметът каза още, че част от дърветата са в сервитута на река Искър и имат укрепващи функции за бреговете. В момента на място има екип на Столичния инспекторат и Дирекция „Зелена система”, които проверяват щетите.

За имота на „Дон 95” в хидропарк „Искър” има образувана прокурорска проверка, за резултатите от която обаче общината не е уведомена.

Мартина БОЗУКОВА



Агенция “Фокус”

Спряно е изсичането на дървета в хидропарк "Искър" до изясняване на случая

Среща между кмета на район “Искър” Йордан Томов, директора на “Зелени системи”, проектант от Агенцията по кадастъра, полицията, представители на “Горско стопанство” и Столичния инспекторат се провежда в този момент в хидропарк “Искър” заради отсечените по-рано днес дървета. Това съобщи за Агенция “Фокус” кметът Йордан Томов. “Проверяваме документите на фирмата, извършила сечта – “Дон 95”, обясни той. Тя има всички разрешителни, включително и от “Горско стопанство”, Министерство на земеделието, Държавно лесничейство, всички, от които трябва да имат разрешения, отбеляза Томов. Той добави, че има писмо на “Зелени системи”, в което е отбелязано, че те не са компетентни. “Сега викаме директора на “Зелени системи” да каже компетентен ли е или не е компетентен”, каза още кметът на район “Искър”.

Засега е спряно изсичането на дърветата до изясняване на случая. Спорът е дали сечта е извършена в терен на горски фонд или не, обясни кметът. Фирмата “Дон 95” има договор само да изсече стари дървета, друга фирма пък ще засажда нови. Въпросната гора била от 50-годишни тополи.

“Хората, които живеят наоколо, се притесняват, че няма да бъдат засадени нови дървета”, обясни Йордан Томов.

Мария ФИЛЕВА



Агенция “Фокус”

Изсечени са 23 дървета в частен имот в кв. "Дружба", показа проверка

Около 23 дървета са изсечени в частен имот в столичния квартал „Дружба” близо до спирката на автобус 204, предаде репортер на Агенция “Фокус” от място. Тук са районният кмет Йордан Томов, представители на полицията и граждани. Хората се опасяват, че след като редицата тополи бъде изсечена, течащата покрай тях река ще подкопае брега и ще стигне до намиращите се наблизо жилищни блокове. Районният кмет Йордан Томов обясни, че от страна на общината не е давано разрешение за строеж.

Изсечени са над 20 дървета, в момента работници продължават да досъбарят тези дървета, които са подсечени.

От страна на Районното управление по горите, фирмата има разрешение за сечене.

Надежда БОЧЕВА


Агенция “Фокус”

Теренът, в който бяха изсечени дървета в кв. “Дружба”, някога е бил парк с алеи

Теренът, в който бяха изсечени дървета в кв. “Дружба”, някога е бил парк с алеи, пейки и къщички, като част от къмпинг “Врана”. Това каза пред репортер на Агенция “Фокус” Гълъбина Лозанова от сдружение “Дружба-София”. В момента няма и следа от алеите, пейките и съоръженията, всичко е разрушено. Жителите на квартала искат изсичането на тополите да става на етапи и след като част от дърветата бъдат изсечени, веднага да се залесява, а не всичко да се изсече наведнъж.

Общинският съветник Атанас Черешаров коментира, че частни терени е имало и в Борисовата градина и в Южния парк, но това не означавало, че парковете трябва да бъдат изсечени. “Това тук е хидропарк. Сечта не е съгласувана с общината. Затова имаме незаконни действия”, коментира общинският съветник.

Районният кмет на “Искър” Йордан Томов съобщи, че е информирал за ситуацията кмета на Столична община Бойко Борисов.

Надежда БОЧЕВА



Агенция „Фокус”

Премахват изсъхнали дървета и храсти и засаждат нови в шест столични парка

В шест столични парка ще бъдат засадени нови дървета и храсти през пролетта и лятото, съобщиха за Агенция „Фокус” от Дирекция „Зелена система” в Столична община. Предстои и изрязване на сухи клони и оформяне корони на дървета в парковете и улични насаждения.

В парк „Владимир Заимов” ще бъдат засадени дървета и жив плет, а в Борисовата градина ще бъде възстановена изсъхнала растителност.

В Северния парк също ще бъдат премахнати изсъхнали дървета и на тяхно място ще бъдат посадени нови.

В Южен парк – ІІ част пък ще бъде изготвен и изпълнен дендрологичен проект. Ще бъде направен преглед на съществуващата растителност и на базата на това ще бъде изготвен проект за формирането на живописни кътове от растителност. В Южен парк – ІІІ част ще бъде почистена саморасловата растителност около дърветата. Освен това ще бъдат засадени декоративни иглолистни храсти.

В Докторската градина пък ще бъдат възстановени живият плет, както и изсъхналите дървета.

Мартина БОЗУКОВА



Агенция “Фокус”

Петунии, бегонии, далии и други цветя ще красят 5 276 кв. м. в София

5 276 кв. м. в София ще бъдат зацветени с над 20 вида цветя, съобщиха за Агенция „Фокус” от Дирекция „Зелена система” в Столична община. Зацветяването в общоградските зелени площи се извършва с пролетни и летни цветя – два пъти годишно. Лятното зацветяване се извършва с тагетес, петуния, салвия, далия, вербена, лобелия, бегония, портулака, перила, алисум, газания, антиринум, никотиана, колеус, флокс, импасианс, лаватера, пеларгониум и др. Пролетното зацветяване се извършва с виола, миозотис и белис. През пролетта и лятото цветя ще бъдат посадени по Ларго – 180 кв.м.; градинката при “Централна баня” – 142кв.м.; в пространството около храм-паметника „Александър Невски” – 210 кв.м.; при паметника на Васил Левски – 31 кв.м.; в градинката при Руската черква – 65кв.м.; пред Националната библиотека “Кирил и Методий” – 170 кв.м.; при паметника на Цар Освободител – 60 кв м.; в парка “Владимир Заимов” и при Баня „Подуяне” – 702 кв.м.; в Градската градина – 229 кв.м.; на площад “Света Неделя” – 46кв.м.; в градинката “Кристал” – 66кв.м.

В Борисова градина ще бъдат зацветени 120 кв.м.; в градинката “Св.Седмочисленици” – 73 кв.м., в парк “Съветска армия” – 250 кв.м.; пред НДК – 879 кв.м.; в Южен парк ІІчаст и бул.”Черни връх” – 548кв.м.; в парк “Здраве” – 640 кв.м.; в Южен парк ІІІ част – 450 кв.м.; в парк “Гео Милев” – 160кв.м. и в Северен парк – 100кв.м.

Мартина БОЗУКОВА



Агенция “Фокус”

Близо 10 млн. лева са предвидени за парковете и горите в София

9,7 млн. лева са предвидени за озеленяване и почистване на парковете в София през тази година. Това е заложено в проектобюджета на столицата за 2008 година, предаде репортер на Агенция „Фокус” . За сравнение през 2007 година при разчет от 8,6 млн. лева за озеленяване са похарчени 7,1 млн. лева. Парите са както за саденето на цветя по паркове и градини, така и за задължителната поддръжка на паркове и градини. 2 млн. лева от общата сума са специално за почистването на парковете.

През тази година ще бъдат залесени и 165 декара от горския фонд на Столичната община. Това предвижда Лесоустройственият план, за който в бюджета на столицата са предвидени 80 хил. лева. През тази година предстои изготвянето на нов Лесоустройствен план за следващите десет години. Тази година залесяването ще е предимно с иглолистни видове. През есента на 2007 година започна залесяване на 93 декара земя с нови липи, брези, кедри, бели и черни борове в районите “Горна баня”, “Кремиковци”, “Железница” и “Банкя”.

Общинското предприятие "Управление на общинското земеделие и гори" стопанисва 44 хиляди декара гори, собственост на общината. Освен общинския горски фонд на територията на Столичната община има и около 55 хиляди декара държавен горски фонд. Около 20 хиляди декара са горите, за които се водят спорове и се очаква да влязат постепенно в общинския горски фонд.

Общинското предприятие е разработило проект за създаването на разсадник за дървесни видове, които ще са за залесяване, а и ще произвежда разсад.

Тази година ще бъдат изсечени над 5 хиляди куб. метра плътна дървесина, която ще е за нуждите на околните села и за промишлен добив.

Мартина БОЗУКОВА


Агенция "Фокус"

Бояна Василева: С малки усилия всеки може да допринесе да стане по-зелено

Кампанията “Засади дърво” вървеше в две направления - в детските градини и по улиците на София. В детските градини работехме с децата в дворовете, обяснихме им как се садят дървета и колко е важно това. Иначе из столицата направихме “инвентаризация” на централната градска част, за да видим къде растат дървета. По принцип има паспортизация на всички улични дървета в София, но е от осемдесетте години. Оттогава много са умрели и ги няма, а това никъде не е отбелязано. Това каза в интервю за Агенция “Фокус” Бояна Василева, ръководител проекти във Фондация “Пясъчен часовник”. Тя обясни, че по време на кампанията “Засади дърво” са били проверени дърветата и е направено примерно засаждане по ул. “Раковски”, което показва как би трябвало да се садят дървета.

“Успоредно с това проведохме и кампанията “Предай нататък”. Идеята ни беше хората да съберат жълъди, кестени, шишарки и да си ги посадят вкъщи. Да отгледат дървото и после да си го посадят пред тях, в близката градинка, пред тях, в задния двор, зависи кой къде живее. По този начин обществото да се загрижи за това къде живее. Всеки с малки усилия може да допринесе, за да стане по-зелено, колкото и утопично да звучи”, каза още Василева.

По време на кампанията “Засади дърво” по ул. “Раковски” са били посадени 10 дървета и още толкова в детската градина.

В кампаниите са участвали главно доброволци. “Ние намираме финансиране, но то е за закупуване на самите дървета, иначе работим с доброволци. Общо взето хората не дават много пари за засаждане, но това от друга страна е добре, защото, когато си засадиш ти дърво, някак си повече се грижиш за него. Има повече лично отношение към дървото. Дойдоха хора, с които да изкопаем дупките, да засадим, да полеем. Децата ни обещаха, че ще поливат дърветата и ще се грижат за тях”, каза Бояна Василева.

Людмила СПАСОВА


Агенция “Фокус”

Бояна Василева: В София има 83 вековни дървета

В София има 83 вековни дървета, каза в интервю за Агенция “Фокус” Бояна Василева, ръководител проекти във Фондация “Пясъчен часовник”. Тя обясни, че вековни дървета има и в кв. “Княжево” и по Околовръстното шосе, но най-много те са в центъра на София. “Например, в Борисовата градина има едни Славейкови дъбове. Те са защитен обект от национално значение. Идеята ни беше да привлечем общественото внимание към вековните дървета в столицата - че има такива, да се опазват, да се възхищаваме и т.н. Там баща и син Славейкови са писали стихове, събирали са се на литературни четения и т.н. Има още чинари и други”, обясни Василева.

Тя обясни, че фондацията е показала и вярвания и обичаи на българите, свързани с вековните дървета. “Опитваме се да обясним на хората, че открай време вековните дървета са свещени. Казва се, че ако отсечеш вековно дърво, едва ли не ще си наказан от Бога и т.н.”, добави Василева.

По думите й - най-разпространени в столицата са дъбовете. “Град София попада в такава растителна област и е на ниво, на което е най-разпространен дъбът и съответно вирее най-добре.

Има една много интересна черница, тя се намира до минералните бани и там пише, че до нея е имало ханче, в което е отсядал Васил Левски.

Фондация "Пясъчен часовник" е създадена, за да популяризира идеята за "зелен град", устойчивото развитие и управление на природните ресурси чрез изкуството сред младите.

Людмила СПАСОВА



Агенция “Фокус”

Диви патици има в езерата на Южния парк

Популация от диви патици може да се види в езерата на Южния парк в столицата. Птиците и техните малки могат да се наблюдават с просто око в незамръзналите езера в парка. Проверка на Агенция “Фокус” обаче показва, че тези водоизточници са пълни боклук. Пластмасови бутилки и разхвърляни парцали се валят в блатната растителност, където са гнездата на птиците. Силно замърсено е и коритото на реката, която пресича парка. Във водите й лесно могат да се видят автомобилни гуми, пластмасови бутилки и парцали.

В парка не е установено наличието на нерегламентирани сметища, но често срещана гледка там са разхвърляните от кошчетата боклуци. Има и много разбити бетонни кошчета за смет.

Няма нерегламентирана сеч на дървета на територията на Южния парк. Често обаче си виждат купчини събрани клони.

Юлиан ХРИСТОВ


Агенция “Фокус”

БДЗП събира информация за видовете птици в Южния парк

В последните няколко години Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) подробно събира информация за орнитофауната на Южния парк в София. Това каза за Агенция “Фокус” д-р Петър Янков, директор по природозащитата в БДЗП. По думите му създадените изкуствени водоеми в парка първоначално са били без съответната блатна растителност. Тогава сред характерните обитатели на парка е бил речният дъждосвирец, който е характерен вид за коритата на реките и чакълестите брегове. По думите на д-р Янков в годините тези водоеми са обрасли с растителност, което е позволило в тях да гнездят други видове птици. „Днес там има диви патици като техният брой е трудно да се назове, но може да се каже, че има 15-20 двойки. Това са патици от вида зеленоглава патица”, каза още д-р Янков. Тази бройка се променя непрекъснато и тя зависи от метеорологичните условия като в по-сухи години броят намалява, а се увеличава в по-дъждовните периоди. Там има и така наречените зеленоноги водни кокошки, които са роднини на жеравите и са типични блатни птици. „Един от по-интересните и по-редки видове, които наблюдаваме в Южния парка, това е най-малкият представител на щъркеловите птици в Европа – малкия воден бик, която е блатна птица”, каза още той.

Според д-р Петър Янков замръзването на водоемите е естествен процес, към който птиците са адаптирани като отлитат към първия незамръзнал водоем. „Това могат да бъдат течащи водоеми, каквито са реките, но и по-големи по площ водоеми, които невинаги замръзват в средната си част. Тази година, малко изненадващо за нас, незамръзващо се оказа Панчаревското езеро и дори в БДЗП се обаждаха доста хора, които съобщаваха, че са видели лебеди”, допълни д-р Петър Янков.

За провеждането на среднозимното преброяване на водолюбивите птици, провеждано от БДЗП се събират данни от водоемите от цялата страна, в това число и в Южния парк.

Юлиан ХРИСТОВ


Агенция “Фокус”

Бави се строежът на храм в Южния парк

За поредна година строежът на храма “Св. Първомъченик Архидякон Стефан” на територията на Южния парк в столицата е замразен (на снимката). Репортерска проверка на Агенция “Фокус” показва, че обектът все още е ограден, но на него не се работи. Единственото, което се вижда, са стърчащи и ръждясали арматурни железа и изронените основи на храма. На билборда, указващ обекта, който се строи няма упоменати крайни срокове за строежа. Единствените сведения, които могат да се получат от него, са банковите сметки, на които да се правят дарения за построяването на храма. От данните не става ясно и коя е фирмата изпълнител на строежа.

В близост до строителната площадка на бъдещия православен храм има срутена постройка, която не е обезопасена. Неподдържани са и многото шадравани на територията на Южния парк.

Юлиан ХРИСТОВ



Агенция "Фокус"


Поддържана и чиста е Докторската градинка в центъра на София


Поддържана и чиста е Докторската градинка в центъра на София, показа репортерска проверка на Агенция „Фокус”. Влизайки в градинската, гражданите са посрещани от табела, която съобщава, че обектът е част от културно-историческото богатство на София. Табелата, на която е изписан телефонен номер, от който можете да получите повече информация за Докторския паметник, обаче е надраскана със спрей. В същото състояние са и повечето пейки в градинката. Навсякъде има съоръжения за деца – пързалки, люлки и катерушки, които са в изключително добри състояние. Никъде в градинската няма разхвърляни отпадъци по земята, а тревните площи са добре поддържани. Единствено от към входа на улица „Шипка” има изоставена и недостроена беседка, отново „украсена” със спрей. Една от най-големите „забележителности” в парка, е „облечена” с розово бельо от вандали статуя на момченце. Минаващите през градинската с любопитство се спираха и дори снимаха статуята.

Не такава обаче е картината в столичния Западен парк. Голяма част от него на практика е неизползваема и опасна за малки деца и възрастни хора заради преобладаващото ромско население. Паркът, в частта, която се намира от към ромския квартал „Факултета”, е заринат с отпадъци и почти не се вижда пътеката за пешеходци. Там се разнася в зловонна миризма и от гниещите отпадъци. Останала част от парка, от към Централния вход в квартал „Илинден”, през летните месеци и в по-топло време, е пълна с деца и майки с бебета, както и с възрастни хора, които са решили да се възползват от хубавото време. В зимните месеци обаче паркът пустее и също става жертва на вандалски прояви. През парка минава и част от влакова линия за Банкя, която се ползва предимно нощно време.

Паркът около стадион „Славия” в едноименния столичен квартал, не е по-различна гледка. Няма асфалтирани пътеки за пешеходците, има прекалено много отпадъци, а когато вали дъжд или сняг, всичко става на киша. Тревните площи също не са поддържани, почти няма и дървета. В средата на парка пък има малка полусрутена къща.

Мария СТАЛЯНОВА



Агенция “Фокус”


Борисовата градина - строежи и обекти


Борисовата градина се развива хаотично и по-скоро на базата на частни интереси, отколкото по някакъв генерален план. Това становище споделят повечето хора, които обичат да се разхождат в емблематичния за столицата парк, показа проверка на Агенция “Фокус”.

Подобно заключение може да се извади например, ако се проследи къде има добро осветление в парка – при възстановената наскоро естрада, района около комплекса „Спортна София”, както и пространствата около заведенията. Хората коментират, че не са добре осветени алеите в парка. Това например възпрепятства много хора да се приберат от работа, разхождайки се в Борисовата градина, дори в следобедните часове на зимата, когато се стъмва рано.

Строителните обекти в Борисовата градина също са осветени. Най-големият от тях определено е метростанцията при стадион „Юнак”. Повечето граждани отдавна са свикнали с прегражденията около строежа и вече не се впечатляват от тях. Друг интересен строителен обект, която обаче предизвиква вниманието на хората, е езерото „Ариана”. В момента там се изгражда рампа за сноуборд. Там се намира и една от ледените пързалки на открито в столицата, които действат през зимата. В момента текат и строително-ремонтни дейности около стадион „Българска армия” – в района на възобновената естрада. На обекта няма указателна табела, но може да се предположи, че става дума за заведение или магазин, както и работа по пункта за закупуване на билети. Пред обекта има огромен контейнер, пълен със строителни отпадъци.

Друг аргумент в защита на твърдението, че Борисовата градина не се развива равномерно, е състоянието на алеите. Централните алеи и асфалтовите настилки около частните обекти в парка са в добро състояние. Обикновено дори са почистени и изметени. Не може да се каже същото обаче за по-малките алеи, водещи към вътрешността на парка. Някои от тези алеи дори не могат да се различат заради натрупани есенни листа и кал. Освен това – могат да се видят занемарени беседки или пейки с масички, които са разположени във вътрешността на парка, която все още не е разработена от търговците.

Именно по тези места обаче много хора обичат да прекарват сутрешните часове през почивните дни или да се видят с приятели след работа. Това поставя и друг проблем – почистването на боклука в парка. В повечето случаи отпадъците от малките кошчета, разположени по централните алеи, се почистват редовно. Често обаче могат да се видят големи контейнери, пълни с чували с отпадъци от някое близко заведение. На много места във вътрешността на парка – около беседките например, може да се видят бутилки от бира, опаковки от чипс, кутии от цигари и други подобни отпадъци.

Паметниците в Борисовата градина също не са поддържани. Хората определят като „показателен” случая с бюст-паметника на маестро Георги Атанасов, който се намира точно до възобновената естрада. Самият бюст е откраднат, оставен е единствено постаментът с надпис „Маестро Георги Атанасовъ 1882 – 1931”. Друг куриоз пък е плоча с надпис „Тук ще бъде изграден паметник на великия българин Борис Христов” – върху плочата със спрей е изписана думата „Кога?”.

Марта МЛАДЕНОВА


Агенция “Фокус”


Подготвят парк “Оборище” за пролетта


Работници подготвят парк “Оборище” за пролетта, предаде репортер на Агенция “Фокус”. На повечето места сухите клони на дърветата са подрязани, а и някои дървета, които са създавали опасност, са отсечени. Освен това на зелените площи са прекопани и са подготвени за засаждане на цветя.

Алеите в парка обаче не са изметени от листа. На места могат да бъдат видени хартийки и фасове, но те са рядкост, тъй като заради студеното и ветровито време хората не се разхождат активно в градината. В момента кошчетата за боклук са почистени.

Въпреки поддръжката на растителността в градината, обаче остават неугледните рисунки по пейките, катерушките и дори склупторите. Почти няма съоръжение, на което да не стои надпис или рисунка със спрей. На места могат да бъдат видени изпочупени пейки, но като цяло останалите съоръжения са в добро състояние – с изключение на рисунките.

Марта МЛАДЕНОВА




ВИДИН

Радио „Фокус” - Видин

24 хиляди лева е изразходвала община Белоградчик за поддръжка на парковете

“За поддръжка на съоръженията в парковете община Белоградчик е изразходвала 24 хиляди лева. Първото впечатление на туристите е как изглежда мястото, което посещават. Затова обликът, с който Белоградчик се представя като туристически град, е от голямо значение”, предаде кореспондентът нарадио “Фокус”- Видин. Белоградчик има амбицията да стане туристически център. За постигането на тази цел обаче са необходими съвместните усилия на общинското ръководство и всички жители на града. През миналата година са изградени две детски площадки-общият им брой е девет. За оборудването на пет от тях общината е вложила 5 600 лева, а останалите са обновени, като съоръженията им са ремонтирани. 35 са новите пейки, монтирани по алеите в града и населените места в общината, на обща стойност 3 750 лева. Подпомогнати от общината, две млади семейства - Цветкови и Левтерови със собствен труд и средства изграждат детски кът за игра на бул.”Съединение”. За съжаление не липсват и вандалски прояви. Въпреки изградения капан за животни и глобите за техните стопани, по улиците на града продължават да се разхождат безстопанствени животни. Указателните табели са надраскани, а често се оказват и мишена, поради което са надупчени от сачми. Площадките с изглед към Белоградчишките скали, изградени по програма “Обществен форум”, финансирана от Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество, са в окаяно състояние. Всичко това се руши от човешка ръка, а средствата за поддръжка се събират от данъкоплатците.

Зоя НИКОЛОВА


Радио „Фокус” - Видин

Над 70 % от новозасадените дръвчета във Видин се унищожават


"Над 70 % от новозасадените дървета в парковите площи на град Видин се унищожават в първите две години след засаждането им", каза за радио "Фокус" - Видин инж. Даниела Димитрова от фирма "Озеленяване". По думите й кампанията по озеленяване струва на всички жители на града около 20 хиляди лева всяка година. Щетите от унищожаването на дръвчетата възлизат на 18 хиляди лева, което налага следващата година отново на тези места да се засаждат дръвчета. Общината има сключен договор за охрана на парковите площи, но като цяло много малка част от новозасадените дръвчета успяват да бъдат опазени. Залесяването се извършва предимно с посадъчен материал от страната. Внос има само за някои екзотични видове растения, за които се изисква едногодишен период на адаптация. В момента се извършва резитба на короните на дърветата и се отсичат опасните дървета."Това, което се сади днес, трябва да остане и през следващите 25 години, а ако не се съхранява ще ощетим собствените си деца", категорична бе Даниела Димитрова.

Милен ДИМИТРОВ




СЛИВЕН

Радио “Фокус” - Сливен

В отлично състояние са двата парка на Сливен


Два са парковете в Сливен. И двата се намират върху терени, отдадени на концесия, предаде репортер на радио "Фокус"- Сливен. Задължение на концесионерите е да поддържат тревните площи, дървесните насаждения и съоръженията в добро състояние. Единият от градските паркове е на територията на комплекс „Юнак” и е прилежаща площ към стадион „Хаджи Димитър”. Паркът се поддържа в отлично състояние. Ежегодно се провеждат благоустройствени мероприятия, като част от цялостната концепция за обновяване на парк „Юнак” . През 2007 година на територията на парка бе поставено ново алейно осветление и обновено оборудването в детския кът. Строително – благоустройствените мероприятия продължават. През тази година се очаква Общинският съвет да одобри подробния устройствен план на парка. Едва тогава ще може да започне строежът на храма „Света Петка”. Кметът Йордан Лечков предвижда и изграждане на мултифункционален селищен център, който ще обедини клуб на пенсионера, клуб за младежите и ще бъде подходящо място за отдих на всички жители на града. В началото на века Градската градина бе отдадена на концесия на местен бизнесмен. Оттогава състоянието на парка се подобри значително. Съгласно сключения договор с общината, концесионерът възстанови цялостния облик на парка. Бяха подновени пейките, изградиха се нови кътове за отдих. Бе построен открит басейн и редица заведения. Бе направен и специален парк за игра на децата с модерни съоръжения. Детският парк е отделен от останалата част на Градската градина и уличната мрежа с ограда, което гарантира безопасността на децата и осигуряван спокойствие на техните родители.

Людмила ЙОРГОВА



БЛАГОЕВГРАД

Радио “Фокус” - Пирин


В парка в Гоце Делчев има редки растителни видове

Добро е състоянието на парка в Гоце Делчев, особено по отношение на растителните видове, смята специалистът по озеленяване и градска архитектура инж. Тодор Стефанов, предаде кореспондентът на радио “Фокус” – Пирин. “В момента се обсъжда бюджета на общината за тази година и от него зависи какви средства ще бъдат заделени за озеленявани и подобни дейности. Когато се приеме бюджета вече ще сме наясно с какви пари ще разполагаме и съответно къде и какво залесяване ще извършим”, каза Тодор Стефанов, който е и общински съветник. Според него обаче масово залесяване в парка в Гоце Делчев не е необходимо, по-скоро може да се засеят на отделни места само единични екземпляри. “Проблемът в парка не са растителните видове – тяхното състояние е добро. Там трябва да се изградят водоизточници, да се осигурят условия да се коси по-активно и да се полива, за да се развиват добре растенията и най-вече цветята, които сеем всяка година”, каза още инж. Тодор Стефанов. Градският парк в Гоце Делчев се простира на площ от 69 декара и е едно от най-предпочитаните места за разходки и почивка не само на жителите на града, но и на гостите. Той е изключително богат на растителни видове, като сред тях има и няколко, които са доста редки екземпляри. “Сред редките видове са Гинко билоба, Криптомерия японика, Маклура, китайски мехурник, конколорка и други. Някои от тези видове са ендемични, много стари. Някои вече не се развъждат, а други са толкова редки, че почти не се срещат в страната”, каза още инж.Тодор Стефанов.


Даниела КРАНТЕВА




Радио „Фокус” - Пирин


Над 200 екзотични и дървесни видове красят парка в Сандански

Гордостта на санданчани е паркът със своите повече от 200 екзотични и дървесни видове растителност. Паркът е разположен в северната част на града и се простира на територия от 475 декара, каза пред кореспондента на радио “Фокус” – Пирин Валентин Пензов, началник ”Озеленяване” при общинска администрация - Сандански.

По негови данни строителството на парка води началото си от 1916 година под ръководството на генерал Георги Тодоров, освободителя на Пиринския край от турско робство. Първите фиданки от бял и черен бор се засаждат от войниците на Втора българска армия, командвана от генерала, а екзотичните видове идват от Италия през 1919-1920 г. Това са кедър, софора и други. С излъчването си те действат унищожително на комарите, които са били бедствие за този регион, уточни Пензов. За дооформяне на парка се използват и местните чинари, акации, елша и брест. Всичко това се конструира под наблюдението на адютанта ген. Иванов, роден в Ямбол, следвал земеделско училище в Прага. Тогава се прави и първата планировка на създадената зелена градина. Първият бюджет за поддържане на парка идва през 1928-1929 година. Пензов изтъкна още, че до 1944 година за парка се грижи бащата на почетния гражданин Никола Дамянов-Александър. За 10 години от 1948 г. ръководител на “Озеленяването” в града е Никола Митрев, след което ръководната длъжност заема Борис Митов, почетен член на Съюза на архитектите в България, който оформя настоящия вид на парка. Към момента за зеленото богатство на Сандански се грижат 36 души при норматив от 63-ма, а в близкото минало 112 работници са се грижили за парка. Санданчани сега коментират, че през последните години апетити на бизнесмени се насочват към строителство в тази зона, което според местните хора е недопустимо.


Красимира ТЮЛЕНОВА



Продължава да се сече край ”Врана”

08 февруари 2008 / News.dir.bg


Подписан е констативен протокол за неправомерното изсичане на 67 дървета в къмпинг "Врана", част от бъдещия хидропарк "Искър".


Това съобщи БТА, като се позова на Валентин Радев, представител на гражданско сдружение "Дружба София". Засега незаконната сеч е спряна. Констативният протокол е подписан от районния кмет Йордан Томов, от директора на дирекция "Зелена система" към Столична община Любен Божков, от представители на гражданското сдружение и от собственика на имота - фирма "ДОН-95", която е извършила и отсичането на дърветата. Имотът се намира в столичния квартал "Дружба" 2, близо до спирката на автобус №204. Той е в регулация и най-вероятно фирмата, която го е купила, иска да инвестира в строителство, каза по-рано днес общинският съветник от ГЕРБ Атанас Черешаров.


Същата фирма се опита в почивните дни около 24 май м.г. да изсече гората, но беше спряна навреме, припомни Черешаров.


Оказа се, че "ДОН-95" има разрешително за санитарна сеч от Горското стопанство, но тъй като имотът е в Горския фонд на Столична община единствено с нейно разрешение може да се секат дървета, обясни днес зам.-кметът Мария Бояджийска. Валентин Радев обяви, че гражданите на "Дружба" ще направят всичко възможно, за да запазят гората в тази местност.

Поголовна сеч на дървета край къмпинг Врана


08 февруари 2008 / News.dir.bg


Поголовна сеч на дървета при къмпинг "Врана" в края на столичния квартал "Дружба 2" вдигна на крак районeн кмет и полиция.


Около сто дървета са били изсечени при къмпига, намиращ се в зоната на бъщия хидропарк "Искър", в близост до последната спирка на автобус 204 в столичния квартал „Дружба”. За това сигнализира общинският съветник от ГЕРБ Атанас Черешаров в Столична община, предаде “Фокус”. На мястото на сечта отиде районният кмет Йордан Томов, извикана бе и полиция. Оказа се, че "ДОН-95" има разрешително за санитарна сеч от Горското стопанство, но тъй като имотът е в Горския фонд на Столична община единствено с нейно разрешение може да се секат дървета, обясни днес зам.-кметът Мария Бояджийска. Разрешение обаче от Столичната община няма. Така че сечта е абсолютно незаконна и фирмата трябва да понесе предвидените в закона санкции, заяви зам.-кметът по екология. По думите й гората е била част от бъдещия хидропарк "Искър" и изсечените дървета са имали укрепващи функции за брега на реката, предаде БТА.


Засега незаконната сеч е спряна. По-късно бе подписан констативен протокол за неправомерното изсичане на 67 дървета в къмпинг "Врана", част от бъдещия хидропарк "Искър", съобщи БТА, като се позова на Валентин Радев, представител на гражданско сдружение "Дружба София".


Имотът е в регулация и най-вероятно фирмата, която го е купила, иска да инвестира в строителство, коментира Черешаров. Същата фирма се опита през миналата година да изсече гората по време на почивните дни около 24 май, но беше спряна навреме, посочи той. Според него, "ДОН-95" има инвестиционни интереси, защото мястото е в регулация и е много близо до инфраструктурата на "Дружба". През 2006 г. фирма "ДОН-95" е поискала да извърши санитарна сеч на територията на къмпинг "Врана", но й е било отказано, коментира случая зам.-кметът Мария Бояджийска.


Според новата наредба за опазване на зелените площи, за незаконно отсичане на дърво от фирма, се предвижда глоба от 50 000 лева. При отсечените 67 дърва санкцията би надхвърлила 3 млн. лв.

По време на общественото обсъждане на бюджета на Столичната община Черешаров обърна внимание, че контролът по опазването на зелените площи е силно занижен и трябва да се вземат спешни мерки.


********************************************************************************


Държавни институции пуснали незаконна сеч на парк в София

Красен Николов

8 Февруари 2008


Министерството на земеделието, Районното управление на горите – София и Държавното лесничейство към Агенция по горите са разрешили изсичане на дървета в рамките на хидропарк “Искър“ на територията на Столична община, стана ясно в петък . Те са издали разрешителни за тази дейност на фирма “Дон 95“, въпреки, че паркът се намира в сервитута на общината и разрешение може да бъде издадено единствено от Дирекция “Зелена система“ в СО.


Теренът на сечта се намира в близост до спирката на автобус 204 в столичния квартал “Дружба“. Все още има различна информация за броя на отсечените дървета. По думите на общинския съветник от ГЕРБ Атанас Черешаров до сега са изсечени около 100 дървета, а теренът, по всяка вероятност, се подготвя за строеж. Според кмета на района Йордан Томов (ГЕРБ) махнати са общо 23 дървета в частен имот.


“Сечта в хидропарк „Искър” е абсолютно незаконна. На фирма „Дон 95” е отказвано общо шест пъти да сече дървета в парка от две години насам. Tеренът е в границите на регулация, поради което само Столична община може да разреши сечта. Освен това – има влязъл в сила Общ устройствен план, според който мястото е определено за парк и там не могат да се извършват други дейности, още по-малко да се строи“, заяви зам.-кметът по екологията Мария Бояджийска.


По думите й от “Дон 95“ за първи път са поискали разрешение за отсичане на дървета през 2006 година. Досега дирекция „Зелена система” е отговаряла единствено, че може да бъде направена само санитарна сеч на изсъхнали клони и дървета. “От фирмата обаче не се примирили и през 2007 година са направили опит да изсекат дървета. Тогава са били спрени“, разказа Бояджийска.


Унищожаването на едра растителност от петък е било извършено с разрешението на всички държавни институции, които имат отношение към въпроса. Причината за това е, че въпреки ясната компетентност на дирекция “Зелена система“ при поредното постъпило искане до службата, нейният директор е обяснил пред “Дон 95“, че не е компетентен по тези въпроси.


“Повикали сме директора на “Зелени системи“ да ни каже дали е компетентен или не. Проверихме документите на фирмата, извършила сечта и тя има всички разрешителни, включително и от “Горско стопанство”, Министерство на земеделието, Държавно лесничейство. От всички, от които трябва да имат разрешения“, заяви районният кмет Томов.


По този казус вече има образувана прокурорска проверка, но общината все още не знае за нейните резултати. Въпреки че на мястото на сечта се бяха струпали граждани от квартала, както и служители на Столичния инспекторат, работници продължаваха да досъбарят дървета. Гората е била от 50-годишни тополи. Жителите на “Дружба“ се притесняват, че след като са отсечени дърветата по брега на реката, тя ще подкопае бреговете и ще започне да наводнява блоковете.

********************************************************************************


http://www.zagrada.bg/show.php?storyid=456685


Съветник вика полиция заради незаконна сеч в "Дружба"


Сто дървета са в парка "Искър", който се намира близо до последната спирка на автобус 204 в столичния квартал "Дружба". За това сигнализира общинският съветник от ГЕРБ Атанас Черешаров. На място в момента се намират граждани от инициативния комитет на квартала, районният кмет Йордан Томов, полиция.


Дървета е изсекла фирма "Дон 95", която е показала документи, разрешаващи сечта. Черешаров обаче твърди, че разрешение от общината не е искано. Според новата наредба за опазване на зелените площи, за незаконно отсичане на дърво от фирма се предвижда глоба от 50 000 лева. Черешаров изчисли, че за отсечените сто дървета, глобата трябва да е 5 милиона лева.


Столичното горско управление разрешило да се изсича паркът в "Дружба"


Столичното горско управление е разрешило на фирма да сече дървета в парка "Искър", но то няма право на това, защото паркът е в града. Както "За града" съобщи, фирмата "Дон 95" вече е изсекла около 100 дървета, преди на мястото да отидат граждани, общинари и полиция.


Сечта в парк "Искър" в столичния квартал "Дружба" е абсолютно незаконна, заяви зам.-кметът по екология на София Мария Бояджийска. На фирма "Дон 95" е отказвано шест пъти да сече дървета в парка. За днешната сеч е било издадено разрешение от Районното управление по горите в София. Бояджийска обаче твърди, че теренът е в границите на регулация, поради което само столичната община може да разреши сечта.


Освен това има влязъл в сила общ устройствен план на София, според който мястото е определено за парк - там не могат да се извършват други дейности, още по-малко да се строи. Част от дърветата са в сервитута на река Искър и имат укрепващи функции за бреговете.


"Дон 95" има имот в хидропарка "Искър" и прокуратурата проверява как се е сдобила с него. Общината не е уведомена има ли резултати от проверката.


********************************************************************************


Незаконна сеч посред бял ден в София


Десетки дървета бяха незаконно изсечени посред бял ден в София на територията на къмпинг Врана. От фирмата, извършила сечта, обясняват, че теренът е частен и имат разрешително от Държавното лесничейство. От общината обаче са категорични, че само те могат да позволят изсичане на дърветата и че не са давали такова разрешение. Заради нарушенията фирмата може да бъде глобена с над 3 милиона лева.

Имало едно време един парк. Тази приказка ще разказват на децата си жителите на квартал "Дружба". Сутринта ги стреснали резачки и грохот от падащи дървета. Набързо 67 здрави тополи били повалени на земята.


"За мен това е вандалщина, това са дървета, могат да ни казват, че са изгнили, но ние сме идвали пролетта и лятото тук, беше красота. Това е масова сеч, това е погром. За тях значи природата е нищо, за тях само парите имат значение, животът нашият няма значение", смятат живеещите наблизо.


Единственият парк в района се оказал частен терен, след като имотът бил върнат на собствениците. По случая има и прокурорска проверка. След като не успяха да ни заобиколят с джипа си, от фирмата извършила сечта, твърдяха, че имат разрешение.


Димитър Петков – пълномощник на имота:

Не искат в нашия имот да има законни положения.

Въпрос на БНТ:

От кого е издадено разрешителното?

Димитър Петков:

От Държавно лесничейство-София, управление по горите, което е със срок на действие 09.01.2008 до 31.10.2008.


От общината обаче обясниха, че те, а не лесничейството, трябва да разрешават изсичане, защото теренът е в регулация, а не в горския фонд.


Мария Бояджийска – заместник-кмет на София по екологията: "Трябва да бъде издадено разрешително от Дирекция "Зелена система" – такова не е издавано.

Въпрос на БНТ:

Този документ, който те имат от държавното лесничейство има ли някаква тежест?

Мария Бояджийска:

Според мен не.


Разрешено било само прочистването на изсъхналите тополи. Дърветата са имали и укрепваща функция на брега на река Искър, който ерозира.


Валентин Радев – Сдружение "Дружба"-София: "Ние не живеем на луната, ние сме на 50, може би 100 метра от реката. И се наводняват мазета и се вдига нивото на водата".

За незаконната сеч фирмата може да бъде глобена с до 50 000 лева за всяко дърво. Това обаче, не значи нищо за живеещите наоколо, свидетели на тъжния край на тази приказка.


********************************************************************************


Министерството на Кабил разреши гола сеч във “Врана”


Наскоро научих за извършването на гола сеч в крайградската зона на София, където и без това горите не са в изобилие. За кой ли път отново са замесени министерството на Кабил и Столична община. Става дума за изсичане на тополова гора във "Врана" върху терени собственост на фирма "Дон 95". Формалното основание е, че дърветата са стари и представляват опасност. От МЗГ твърдят, че разрешителното е надлежно оформено според закона.

Подчинените на министър Нихат Кабил и общинарите, които твърдят, че всичко било законно би следвало да знаят, че от 2001 г. въпросната гора попада в регулация, т.е в урбанизирана територия и съгласно чл. 2 ал. 3 на Закона за горите се изключва от горския фонд. По тази причина Националното управление на горите не може да издава разрешение за сеч. В случая единствената законова форма за извършване на санитарна сеч на болните и наранени дървета (а не на 100% гола сеч на гората) е провеждане на независима експертиза и издаване на разрешение от Дирекция "Зелена система" на Столична община.

Колкото до възрастта на дърветата, на същата възраст са и тополите от другата страна на реката - запазената част от къмпинг "Врана" - но там същата фирма, която е собственик и на този терен, не сече. Защо? Ами защото на голо поле никой няма да отиде на къмпинг. А сега там отсядат предимно чужденци, които плащат добре. Та излиза, че от фирма "Дон 95" са силно загрижени за живота и здравето на безплатно разхождащите се в парка жители на ж.к. Дружба от едната страна на реката и за да не ги удари падаща топола от фирмата някак (как ли?) са се снабдили с разрешение за 100% гола сеч. В същото време собствениците нехаят за риска от падащи тополи на същата възраст върху караваните на почиващите в къмпинг "Врана" туристи, от които естествено получават заплащане за престоя.

За такива случаи шопите са измислили израза "Мижи да те лажем", ама фирмата, дето иска да сече е на северняци (за служителите на министър Кабил не е ясно откъде са) та явно не знаят, че шоп се не "лаже" лесно.

Складовете и търговските обекти настъпват в района със страшна сила! Иначе мястото е прекрасно за парк, но общината това изглежда съвсем не я интересува. А нашенските донове, явно се мислят за Дон Корлеоне.

И накрая ми идва една асоциация, на пръв поглед без връзка. Сетих се за малко куцата рима Симеон - трион. Спомене ли се величеството на мен ми се привиждат резачки, камиони с трупи и стърчащите пънове на унищожени гори. А той май живееше във Врана...


Ивайло Николов, София,

жител на кв. "Дружба"


********************************************************************************

Безобразията в София продължават.

Тези хора - жалки палячовци, желаещи да забогатеят на всяка цена, наистина престъпиха всички граници!

Никога в България, та дори и по време на Турското робство не имало такова беззаконие, каквото има сега. Корупцияата и престъпленията вече нямат мярка, с която да се измерят. Това вече са няакакви космически мащаби!

А случилото се в Дружба, вече не ме изненадва, то е следствие на всичко останало, което става в тази кочина.

Не бих искал да наричам това "държава", защото би било обидно за другите, които с право носят това понятие.

Държава (разговорно страна) е политическа общност, заемаща дадена територия, имаща организирано правителство и притежаваща вътрешен и външен суверенитет. Тя е основен институт на политическата система на обществото. Възниква в резултат на общественото разделение на труда, появата на частната собственост и на класите. Чрез система от държавни и контролни органи държавата осъществява управлението на обществото и обществените отношения. Основните функции на държавата са вътрешни (в пределите на нейната територия и по отношение на нейните граждани) и външни (свързани с междудържавните отношения). Социологът Макс Вебер дефинира понятието държава като „човешка общност, която на една определена територия претендира успешно да притежава монопола върху легитимното физическо насилие"

В нормалните държави има закони, права, ред. Има органи, съблюдаващи спазването им и такива, които се грижат за нормалното съществуване на гражданите в тази страна.

А това тук е Кочина.

С тлъсти Шопари, желаещи да превърнат всяко парче земя в огромна кална локва, в която да се търкалят.

Систематично, срещу  българите се извършва геноцид.

Унищожава се образованието и културата, това започва през 1989 година, успоредно с това се срива икономиката, с т.нар. приватизация, след което е срината енергетиката ни. След АЕЦ се затваря Кремиковци. СПОРТ в България не се развива. Вие спомняте ли си коя година последно е построена спортна площадка, зала, игрище?

ЕКОЛОГИЯ?

Природата на България е безпощадно унищожена с поголовна сеч!

Реки, езера и морско крайбрежие са толкова замърсени, че надали ще се възстановят скоро.

Геноцидът (от гръцки:γενο - род, племе и латински:caedo - убивам) е международно престъпление, при което се предприемат действия с цел да се унищожат частично или напълно представителите на дадена националност, етническа, расова или религиозна група посредством:

  • убийство на членовете на тази група;
  • причиняване на тежки повреди на здравословното им състояние;
  • насилствено възпрепятстване на тяхното възпроизвеждане;
  • насилствено изселване;
  • причиняването на каквито и да е тежки условия за живот, с цел унищожаването на тази група.
В историята на човечеството могат да се намерят немалко случаи на геноцид, като се започне от древните времена и се стигне до наши дни. Той е характерно явление при изтребителните войни и опустошителните нашествия, при завоевателните походи, вътрешните етнически и религиозни сблъсъци, при периода на колонизацията и образуването на колониалните империи на европейските държави, при ожесточените борби за преразпределение на на света, по време на двете световни войни и последвалите колониалните войни след края на Втората световна война 1939-1945

Геноцидът е признат за международно престъпление. Според някои тълкувания отговорността за извършен геноцид се преписва не на държавата, а на властта.

Самото признание за извършен геноцид на международно равнище често е проблематично. В много случаи властта, която инкриминира акта на геноцид, не желае да го признае; обратното се случва в редки случаи, и то когато извършването на геноцида се признава от вече новите приемниците на властта. В нередки случаи геноцида се признава само от някои трети държави.

Събудете се, ако можете!

Всеки, който не е с промит от простотия и чалга мозък. Трябва да се спасим или ще се превърнем и ние в Прасета...