Поредната жертва на българската псевдо-демокрация

************************************************************************************************************
Родопите стават строителна площадка

Рая Атанасова, вестник Класа

200 хил. дка извадени от "Натура 2000" заради 3 проекта!

Над 200 хил. дка от Западните и Средните Родопи са заплашени с изключване от екомрежата „Натура 2000“, каза Христо Николов от „Зелени Балкани“, член на Съвета по биологично разнообразие. Според него целта е да се даде зелена улица за 3 нови проекта - за малко градче, туристически комплекс и още един, който се пази в тайна.

Едната територия е северно от масив Мусалица и язовир „Доспат“ и достига до яз. „Широка поляна“. Другата обхваща местността Хайдушки поляни и хижа „Преспа“, като стига до селата Давидково и Баните. Орязване на големи територии ще има още в Сакар и в Дервишкото възвишение.

„Това е едно от най-големите престъпления срещу българската природа и уникален ландшафт не само в страната, но и в Европа“, коментира Христо Николов. В същото време тези територии ще бъдат мащабно орязани и въпреки че не са единствените, те са с огромно значение. В Западните и Средните Родопи защитени видове са мечката, вълкът по европейското законодателство, черният бор, алпийската розалия, черната мряна, но и уникални горски масиви и ливади. Пазят в тайна фирмите.

Въпреки че още няма окончателно решение, вече се работи по 3 нови проекта в зоните, които ще отпаднат от „Натура 2000“. За разлика от проекта „Перелик“ обаче инвеститорите им се пазят в тайна. Единият ще е за малко ваканционно градче източно от Рожен в местността Хайдушки поляни. Предвижда се 40 % плътност на застрояване, а 2/3 от местността все още може да бъдат включени в „Натура 2000“. На изток от тази местност в по-ранен стадий е проект за комплекс около хижа „Преспа“.

Има и трети проект - около обсерваторията в Рожен, но подготовката му е на много ранен етап.Общината подкрепя инвеститорите. Общините, сред които най-активна е Смолянската, подкрепят инвестиционните проекти и продават общински земи на близки до тях групировки, предимно от ДПС, каза още Николов.

„Никой не е казал, че „Натура“ забранява строителството. Тя обещава строга оценка за въздействието на околната среда и когато има оценка, се дава старт“, каза пред в. „Класа“ Дора Янкова, кмет на община Смолян. Тя допълни, че Общинският съвет е взел решение за ниско строителство, а до местността Хайдушки поляни има само частни вили на бившето „Горубсо“, Чинковите вили и др.

„Общината прави регулацията там и изгражда инфраструктурата. Аз не мога да не се съобразявам с интересите на моите съграждани“, допълни тя. Вратичката за отпадане от екомрежата.Националното управление по горите (НУГ) още през ноември 2006 г. предложи прецизирането на 29 зони по двете директиви - за местообитанията и птиците. На 13 септември Националният съвет по биологично разнообразие ще гласува предложенията на
НУГ. Становището на управлението е, че 7 от зоните могат да влязат в „Натура“, 19 да бъдат намалени, защото излишно били вкарани толкова големи територии, а три трябва да отпаднат. Те обясняват твърденията си с това, че екипите, правили списъците, записали гори, които не е трябвало. Зоните, които пък правителството отложи, още не са прецизирани, но се очаква до седмица те бъдат внесени в Националния съвет.

Основният мотив на Националното управление по горите е, че с влизането на тези зони в екомрежата ще бъдат ограничени сечите, каза Христо Николов. Според него „Натура 2000“ не ограничава дърводобива, но изключително засилва контрола. Ако тези територии - частни гори и земи, не влязат в екомрежата, около 30-40 хил. души ще бъдат лишени от компенсации. Тези плащания могат да надминат стотици хиляди евро, поясняват експертите. Много местни хора вече протестират, че без обществено обсъждане техните земи ще бъдат изключени от европейската екологична мрежа. Според експертите излагането на икономически мотиви е в разрез със закона за биологично разнообразие и европейското
законодателство.

В същото време екоминистерството е позволило на НУГ да прецизира зоните, въпреки че нямат достатъчно научен потенциал, поясни Николов. Инвестиции.Европейската конвенция за ландшафта не допуска строителство в територии с високо ландшафтно значение,
каквито са Родопите. В момента има проект за 8 млн. евро на програмата за развитие на ООН (ПРООН) за опазване на природата в Родопите.

Но с орязването на зоните по „Натура 2000“ много проекти за зелени инвестиции ще отпаднат. Говори се, че една от най-големите в света финансови организации очаква пълния ни списък със зони от мрежата, за да инвестира около 500 млн. евро. Експертите засега премълчават коя е тя.

************************************************************************************************************

Според мен вече на всички е ясно какво става. Тотално и пълно унищожение на българската природа. Българското черноморие и българските планини са заляти с бетон. Една добре организирана кампания. За мен това е поредното доказателство до каква степен българската мафия се е срастнала с управлението на тази държава. Те са просто едно цяло. Може би това е така още от преди 1989 година.

Но каквато и да е истината резултата е на лице. Огромно количество инвестиции, с неизвестен произход, вложени в изграждането на бетонни комплекси, където да се перат, други - мръсни пари.

От митнически далаверки, проституция и дрога. От крадени коли, хазарт и  какво ли още не.
Закони има. Да. И какво от това.

От 1989 година ни залъгват, че ще живеем по - добре. По - спокойно. По - сигурно. Ще можем да развиваме собствен бизнес, не че ще сме богати, но няма да сме бедни. Ще сме граждани на една свободна демократична и европейска държава.

Вместо това какво получихме?

Станахме свидетели на едно безподобно разграбване на всичко държавно. Покрай държавното отиде и частното, нали? Сега сме по - бедни от когато и да било. Бедни сме, не само защото ограбиха парите ни. Те ограбиха и надеждите ни за един по - добър живот.
Съсипаха икономиката, унищожиха производството, унищожиха туризма, всеки един до скоро печеливш за страната отрасал. Унищожава се най - голямото ни до скоро богатство. Образованието, културата и природата ни.

Неща,  които само до преди няколко години бяха нашата гордост!

Само за няколко години, в резултат на дървената мафия, зад която със сигурност стоят и хора от властта, бяха унищожени хиляди дка гори. Това продължава и сега. Нима някой смята, че тези пожари са случайни?

Сечищата и незаконното строителство, палежите са на път да изтият и последната зеленина от картата на България. В същото време България е на път да загуби и още нещо. Българската Академия на Науките - БАН.

БАН, който от зората на така наречения демократичен преход е последна дупка на кавала. БАН, който продължава да съществува само благодарение на невероятното усилие на блестящите учени, които все още работят там. Никой ли не се замисля как се прави наука с жалките субсидии и голи обещания отпускани от всяко следващо правителство?

Сега са хвърлили око на земята, с  която разполага Академията и се чудят как да я докопат по - скоро, за да изникне поредния МОЛ или  бизнес център или каквото и да е там... Същото вероятно го очаква и СУ... вече започнаха с градината в Балчик.

Без природа, без образовани и интелигентни хора, какво ли я очаква тази държава?
Отново - роби?