2 милиарда за тръби?

България печели купища пари по проекти. Така поне алармират всички вестници и сутрешни блокове по ТВ. Спечели ли сме били 2 милиарда за екология. Това много ме зарадва до момента, в който Джевдет Чакъров не каза за какво смята да  ги похарчи. Вие може би си мислите, че тези пари са за възстановяване на зелените площи, паркове, за подпомагане на изстрадалото ни горско стопанство. Българските лесничеи са с ниски заплати, стара техника и малък бюджет. Както и с все по - малко работещи хора там. Труда им е тежък, условията ужасни, работата им е да опазват българските гори от бракониери, болести и т.н.

Национални паркове каквито са Витоша, Рила и т.н. се нуждаят от поддръжка. Обаче?

Обаче отново се намесват други интереси, които отново не са в полза на българската природа. Тези пари ще отидат за построяване на пътища и канализации... Пълен абсурд! Къде е сега екопатриотизъма на министъра? Според мен е отишъл в джоба му. Предлагам на министъра със спечелените пари да построи канализацията на проекта "Супер Боровец". Така всичко ще си дойде на място.

От пресата:

Вестник "Сега"

Екопатриотизъм с мирис на пари

С действията на министър Чакъров по казусите "Челопеч" и "Попинци" България отблъсква чуждите инвеститори

Албена Борисова

Как България успя да надскочи няколко етапа в демократичното си развитие и да се сдобие с министър на екологията, който е по-зелен от всички зелени движения в страната? Този въпрос логично възникна през последните няколко месеца, през които министър Джевдет Чакъров категорично отказва да даде разрешение на една чужда компания да разшири добива си на злато. Както и да помогне на друга да се справи с недоверието на местното население към дейността й.

Объркването настъпи, след като от март т. г. Чакъров категорично не желае да се съобрази с Висшия експертен екологичен съвет към неговото ведомство. Съветът одобри проекта на канадската компания "Дънди прешъс металс" да разшири добива на злато в Челопеч и да построи фабрика до рудника. Но Чакъров така и не издаде заповед, с която процедурата да бъде финализирана.

По същото време се оплака и друга канадска компания - "Мартерн", която вече трета година не може да реализира предвидените си инвестиции в проучването на терена в Попинци заради протести на местните хора. И тук екоминистерството е дало разрешение за работа, но категорично отказва да го защити публично.

Дългият период на неведение, в който всички се питаха какъв е аргументът на министъра да подкрепи природозащитниците, завърши едва сега. Оказа се, че

мотивът на Чакъров наистина е в зелено,но е заимстван не от цвета на природата, а на американската валута.

"Проблемът в Попинци, както и подобни на него казуси за добив на подземни богатства, особено благородни метали, е колкото екологичен, толкова и икономически и изисква държавнически подход при вземане на решение", обясни наскоро Чакъров. Според него трябва да се направи преглед на подземните богатства, за да се види как са защитени националните интереси чрез подписаните договори за концесия на находищата. "Не мисля, че от тези концесионни договори държавата не трябва да печели. Когато става дума за подземните богатства на България, ние трябва да сме безкрайно прецизни, отговорни и патриотично настроени", смята министърът.

На пръв поглед всеки ще си каже - и благородно, и патриотично. Особено на фона на появилите се изчисления, че от запасите в находището край Челопеч - 434 900 т мед, 119.4 т злато и 290.8 т сребро, може да се реализира около 5.8 млрд. долара печалба. В същото време преди две години държавата в лицето на предходното правителство сама е намалила наполовина концесионното възнаграждение, което "Дънди прешъс" й плаща, с условието то да не пада под 600 000 долара годишно. От самата компания твърдят, че от 1999 до 2004 г. са внесли в държавния бюджет общо 10 млн.лв., но сметката е преди промяната на концесията. Засега остават неясни мотивите на кабинета на Симеон Сакскобургготски да промени определената на частните вноска в хазната.

Само че патриотичната теза на Джевдет Чакъров, че държавата най-накрая трябва да защити интересите си и да предоговори условията в концесиите за добив на подземни богатства, поражда няколко въпроса: 

Първият - работа ли е на екоминистъра да се занимава с икономическата целесъобразност на концесионните договори? Тук отговорът е лесен - не, това е задължение на колегата му Румен Овчаров. Което Овчаров всъщност изпълни - на питане на Джевдет Чакъров дали разширението на добива в Челопеч е икономически целесъобразно, след месец умуване Министерството на икономиката даде положителен отговор.

Вторият въпрос е - възможно ли е държавата едностранно да промени вече договорените условия с чуждия инвеститор? Принципният отговор тук е - не би трябвало. Защото предвидимата бизнес среда и поддържането на еднакви правила по време на цялата "игра" е задължително условие за успех в битката за привличане на повече инвестиции. За да се даде конкретен отговор в случая, трябва да се познават параметрите на концесионния договор - има ли възможност за промяна, при какви условия, какви неустойки ще се плащат при евентуалното му разваляне.

От екоминистерството преди ден се разбра, че желанието на Джевдет Чакъров в казуса "Челопеч" е държавата да увеличи размера на концесионното възнаграждение, което получава. Лансираната версия, че тя трябва да се включи в добива на злато, е невъзможна. От икономическото министерство вече обясниха, че няма пазарен механизъм, чрез който правителството да си върне участието в дружеството, което разработва рудника в Челопеч и което бе приватизирано още през 1999 г. Единственият вариант това да стане е, ако се реализира лансираната от "Атака" идея за ренационализация, срещу която подскочи дори ДПС.

Концесионният договор с "Челопеч майнинг" предвижда клаузите в него да могат да се преразглеждат при взаимно съгласие. Досега обаче фирмата не е получила нито една официална покана за разговор с министър Чакъров или друг представител на правителството, за да започнат преговори. В същото време Чакъров информира за проблема премиера Станишев, президента Първанов и председателя на парламента Пирински. Щял да го внесе и в съвета на тристранната коалиция.

В разразилата се напоследък активна дейност на екоминистъра липсва единствената логична стъпка - заедно с колегата си Овчаров да започнат преговори с канадския инвеститор. Вместо това пет месеца фирмата бе държана в неведение, а българското общество безмълвно преглъщаше заплахите на "Дънди прешъс металс" да пренасочи планираните 175 млн.лв. инвестиции към друга страна в региона или страната ни да бъде дадена на международен съд.

Не е ясно и колко ще струва на държавата, тоест на българския данъкоплатец, ако концесията бъде прекратена едностранно, щом като е толкова очебийно неизгодна, както твърди Чакъров. И дали на мястото на "Дънди" ще се търси нов коректен инвеститор (ако вече не е намерен такъв), или държавата сама ще си добива златото и медта, щом е толкова печелившо.

Излиза, че патриотичната поза на екоминистър Чакъров се нуждае от доста доуточнения, за да бъде приета еднозначно. Петте месеца мълчание и мотаене на чуждия инвеститор обаче въздействат съвсем еднозначно на всеки, решил да прави бизнес в страната ни. И то не в интерес на България.

***************************************************************************

Вестник "Капитал"

Петте най-големи гафа на Джевдет Чакъров

1. Опаковките

Хиляди дружества, които членуват в организациите за оползотворяване на отпадъци от опаковки, все още не знаят дали платената от тях продуктова такса за 2006 г. ще им бъде призната за разход. Досега Джевдет Чакъров не е издал заповед, с която да одобри или да отхвърли отчетите на организациите, рециклиращи отпадъците. Определеният по закон срок за това беше 10 март. Ако министърът реши, че някоя от петте организации не е изпълнила целите си за миналата година, всичките й членове ще трябва да внесат в екоминистерството продуктова такса за опаковките, които са пуснали на пазара през 2006 г. Миналата година по същото време екоминистърът призна отчета само на една от организациите за рециклиране и нареди на над три хиляди компании да заплатят "глоба" от общо 120 млн. лева (въпреки че те не бяха виновни). Тогава бизнесът заведе хиляди дела срещу решението и Чакъров отстъпи под натиска.

2. Електроуредите

Чакъров поиска от вносителите и производителите на електрически уреди да изградят мрежа за събирането и рециклирането им за непосилния срок от четири месеца. След като наредбата за електроуредите влезе в сила, се оказа, че Чакъров е подготвил нова изненада за бизнеса. Въпреки че има над пет желаещи организации за рециклиране на техника, само една ("Екобултех") получи лиценз. Това изправи фирмите от бранша пред нелека дилема - да плащат такса на монополиста или да плащат скъпата държавна такса. В резултат черната и бялата техника поскъпнаха с между 2% и 10% за различните продукти. Екоминистърът не спази обещанието си да издаде лиценз и на другите организации.

3. "Натура 2000"

Малко по малко правителството намали над половината от районите, които първоначално бяха пос­тавени под защитата на "Натура 2000", и общото покритие на екомрежата сега е едва 15%. Така голяма част от земеделците, които можеха да получат по-големи субсидии за земите си, защото са част от екологичната мрежа, бяха ощетени. Основната отговорност за бъркотията носи Чакъров. Той закъсня с организирането на обществено обсъждане на екомрежата, а това бе използвано от общините. Те поискаха отлагане на голяма част от зоните, които трябваше да влязат в "Натура" до октомври. Така повечето общини получиха време и вече започнаха да търсят законови дупки, за да изключат от екомрежата всички терени, за които има интерес от страна на инвеститори. Министър Чакъров все още не е издал заповед да се защитават превантивно зоните, които могат да влязат в "Натура". България ще трябва да плаща и глоби в размер на десетки милиони евро заради неспазените срокове и намаленото покритие на екомрежата.

4. Парниковите газове

Джевдет Чакъров успя да отклони огромен финансов ресурс от ръцете на индустрията към собственото си министерство, след като планът за разпределение на квоти за парникови газове на България за периода 2008 - 2012 г., подготвен от екоминистерството, оряза голяма част от квотите за бизнеса. Преди това екоминистърът пропусна и сроковете, в които трябваше да представи съответния план за 2007 г. В него квотите на почти всички предприятия също се оказаха по-малки от необходимото. Това означава, че тази година повечето заводи ще трябва да купуват квоти, за да работят на пълна мощност. Дори това не е възможно заради забавения от Чакъров план, който не е одобрен от еврокомисията. Оказа се, че екоминистърът е орязал лимита на индустрията, за да запази квоти за над 20 млн. тона въглероден двуокис годишно, които подопечното му министерство може да продава на специализираните борси.

5. Златодобивът

Министър Джевдет Чакъров поиска своеобразна национализация на златодобива. През лятото на миналата година чрез медиите той настоя за държавно участие в концесионните договори и увеличаване на концесионните възнаграждения - със задна дата по вече сключени договори. Заради "странното" му поведение компании от минния бранш сезираха Европейската комисия за блокираните им проекти в България. Имаше и питане на депутати от Европейския парламент към министъра по въпроса. Той оправдава бездействието си с протести на жителите на засегнатите места.

Министър Чакъров е на път да осуети и най-голямата чужда инвестиция в златодобивната индустрия - тази на канадската "Дънди прешъс металс". Компанията иска да увеличи добива от мината в Челопеч и да изгради инсталация за преработка на ценния метал в България. Отделно "Дънди" планира златодобив от находище край Крумовград. Чакъров прегази всякакви законни срокове, за да разреши или отхвърли проектите. Канадската компания заведе дела във Върховния административен съд и вече спечели едното.

***************************************************************************

"Капитал"

"Много бизнесмени наричат екоминистъра осмото чудо на света. Не защото е добър, а защото още е министър... "

Доктор Джекил и министър Чакъров

Когато през август 2005 г. стана ясно, че бившият председател на комисията по околна среда и води в 39-ото народно събрание Джевдет Ибрям Чакъров ще бъде новият министър по околната среда на България, бизнесът беше по-скоро изпълнен с оптимизъм.

На пръв поглед той изглежда човек с разумно мислене и балансиран подход, макар и малко консервативен. Като председател на комисията по околна среда в предишния парламент си бе спечелил репутацията на депутат, който не отказва категорично нито едно предложение и винаги търси диалог за разрешаването на проблема. "Той беше отзивчив, винаги любезен и работлив. Всички разчитахме на него да промени нещата." Това казва със съжаление в гласа представител на индустрията, пожелал анонимност. Със своята вечна усмивка и благ тон Чакъров изглеждаше по-скоро анализатор и експерт по околна среда, отколкото политик. Затова и не беше странно, че при номинацията му за министър той получи единодушното одобрение и на бизнеса, и на коалиционните партньори.

Заветният му подпис

Над година и половина след като зае министерското кресло обаче, Чакъров е с нова репутация - на най-омразния за всички фирми член на кабинета. За това кратко време той успя да причини десетки безсънни нощи на хиляди мениджъри. С авторитарното си поведение създаде безброй екологични скандали. За голяма част от тях България вероятно ще бъде глобена от Европейския съюз. Черни точки в биографията на екоминистъра вече са драмите с рециклирането на отпадъци от опаковки и електроуреди, скандалът "Натура 2000", квотите за парникови газове на индустрията, безумието със забавянето на проекти в добивния сектор (виж втория текст). И това е само върхът на айсберга на българския екологичен ад, който Джевдет ага, както го наричат вече редица представители на бизнеса, създаде.

Според вътрешни източници от Министерството на околната среда и водите на бюрото му лежат стотици преписки на фирми, които очакват екоразрешения, за да продължат дейността си. Заветният му подпис обаче липсва въпреки непрекъснатите обещания от негова страна, че проблеми няма и всичко ще е готово в скоро време. Големи инвестиционни проекти са замразени, милиони евро са безвъзвратно изгубени заради отблъскване на потенциални инвеститори. Бързо и без особена конкуренция Министерството на околната среда и водите превзе върха на класацията за най-голяма "резачка" за бизнеса. Все повече мениджъри виждат в поведението на министъра корупционен натиск. Изпълнителният вицепрезидент на "Дънди прешъс металс" каза неотдавна по повод взаимоотношенията на неговата компания с екоминистерството, че случващото се с тях е "корупция на политическия процес". Представител на компания от енергийния сектор окачествява случващото се като "проблем между трите партии от управляващата коалиция".

Според очакванията на редица експерти в скоро време срещу България ще бъдат заведени стотици дела в Европейския съд заради неизпълнение на ангажиментите на екоминистерството. Експерти казват, че екологията се е превърнала в най-проблематичната област на България и е задминала дори правосъдието и корупцията. По думите на приближени до Чакъров хора той работи усилено единствено по проблеми, в които "държавата има икономически интереси и чрез различни регулации може да се пренасочат пари към МОСВ".

"Не разбрахме ли, че този не става за министър"

Такива са коментарите за Джевдет Чакъров по всевъзможни интернет форуми. Как обаче добрият доктор от град Лъки се превърна в злия кошмар за бизнеса, наречен министър Чакъров? Отговорът на този въпрос може би се крие най-вече в начина, по който той достигна този висок пост - с огромна амбиция и безрезервна лоялност към лидера. Роден е на 8 август 1960 г. в Асеновград, а 26 години по-късно става хирург в родопското градче Лъки. Голямата му амбиция го довежда две години по-късно в Пловдив, където той е главен асистент по обща хирургия в Медицинския университет.

Това обаче се оказва недостатъчно за амбициозния младеж и той започва да гради своята политическа кариера. На 35 години Джевдет Чакъров е вече член на Централния съвет на ДПС и на Централното оперативно бюро на партията. Поговорката да си на точното място по точното време важи с пълна сила за Чакъров в онзи момент. Тъкмо тогава започва вълната за подмладяване на ДПС с цел да се разбие имиджа й на затворена етническа организация, която защитава интересите единствено на слабо образованите производители на тютюн. Хора като Чакъров са жизненоважни за ДПС в онзи момент - високообразовани, интелигентни, но и безрезервно верни на лидера. Именно на тези негови качества редица наблюдатели отдават шеметната политическа кариера на Чакъров. Факт е, че от 2005 г. той вече е вицепрезидент и член на Бюрото на Либералния интернационал - избор, който не може да мине без личната благословия на лидера Доган. Както е факт също, че при съставянето на кабинета през 2005 г. Ахмед Доган направи някои отстъпки от предложенията за министерските столове, но кандидатурата на Чакъров никога не беше отворена за дискусии с коалиционните партньори. Днес бившият хирург Джевдет Ибрям Чакъров контролира министерство, второ по размер на отпуснати средства от европейските структурни фондове - очаква се през следващите седем години България да получи за екология 1.3 млрд. евро.

Ведомството практически вече не работи. След като пое поста, Чакъров започна чистка и замени редица експерти от най-важ­ните дирекции на министерството с хора, приближени до него или ДПС. Министърът забрани и всякакъв контакт с медиите на своите подчинени, ако не са одобрени лично от него. Така бе спусната "завеса" над случващото се в екоминистерството и се затлачи работата по десетки проекти поради липса на квалифицирани кадри.

Прекален светец...

Трудно е един човек сам да сътвори толкова проб­леми за бизнеса и икономиката на една страна и да остане на власт. Освен ако не изпълнява политиката на управляващите партии, макар и не точно тази, която е официално обявена. Фактът, че след толкова подписки, протести и заявления срещу екоминистъра на хора от почти всички сфери на живота той още се ползва с пълната подкрепа на тройната коалиция, говори убедително за това. Допитване на "Капитал" до ръководствата на БСП, НДСВ и ДПС за това каква е оценката им за работата на Джевдет Чакъров като министър на околната среда и водите показа, че в никоя от партиите "не са правили задълбочени анализи на работата на министрите", но все пак "дават изключително висока оценка за дейността му". От опозицията обаче не се скъпят с обвинения към екоминистъра - "оценката ни за него е много ниска", казва депутатът от ДСБ и бивш зам.-министър на екологията Нено Димов. Според други представители на опозицията Чакъров е известен с това, че "защитава единствено интересите на коалицията, като ги маскира като "национални".

Бизнесът и екологичните организации отдавна са дали червен картон на министъра на околната среда и водите. "Когато стигнеш дъното, по-надолу от това не можеш да падаш", казва мениджър на фирма, занимаваща се с екологични проекти. "Приоритетите на Чакъров са: на първо място - интересите на ДПС, на второ - на държавата, на трето - на фирмите и най-вече тези от обръча на Доган, и чак на четвърто - екологията", допълва той.

Всъщност дейността на "подведомствените" на Доган министри най-ярко се илюстрира от прословутите думи на лидера на ДПС за обръча от фирми. През 2005 г., преди парламентарните избори, на жълтото диванче в шоуто на Слави Доган между другото обясни, че през последните 15 години половината бизнесмени над средното равнище в страната работят или "с моето съдействие, или поне с моята усмивка". Две години по-късно живото потвърждение на тези думи е ситуацията в министерството на екологията - очевидно който не е получил и не иска да получи прословутата усмивка на Доган, плаща скъпо.

Постепенно Чакъров се превърна в пример как прекалената лоялност на един министър към партията води до катастрофални последици за държавата. Няма съмнение, че с поведението си той е на път да се превърне в най-скъпата екстра, която това правителство си позволява. Това обаче не го оневинява за десетките скандали и проб­леми, които създаде. Германските генерали след Втората световна война също са били осъдени, въпреки че са се опитали да се оправдаят с твърдението "ние само следвахме заповеди". Затова и ако скоро се обмислят промени в кабинета, както твърдят много политически анализатори, името на Чакъров трябва да е на челното място в списъка на премиера Сергей Станишев.

***************************************************************************

Кой е той:

Джевдет Ибрям Чакъров

Дата на раждане: 8 август 1960 г.

Място на раждане: гр. Асеновград

Семейно положение: женен, с две деца

Образование: висше

Медицински университет, гр. Пловдив

2001 г.  Специализация "Здравен мениджмънт"

1996 г.  Специализация ендоскопска и ендокринна хирургия

1991 г.  Придобита специалност "Обща хирургия"

1980 г. - 1986 г.  Специалност "Медицина"

Политическа дейност:

   * юни 2005 г. - август 2005 г. - 40-то Народно Събрание на Република България

         o Избран за депутат от 2-ри МИР - Бургас

         o Член на Парламентарната Група на Движението за права и свободи (ДПС)

         o Член на Временната Комисия по околната среда и водите

   * юни 2001 г. - юни 2005 г. - 39-то Народно Събрание на Република България

         o Избран за депутат от 8-ми МИР - Добрич

         o Член на ПГ на ДПС

         o Председател на Комисията по околната среда и водите

         o Член на Комисията по здравеопазване

         o Член на Интерпарламентарната делегация в ЗЕС

   * от май 2005 г. - Вицепрезидент и член на Бюрото на Либералния интернационал

   * от 2001 г. - Отговорен за международните връзки на ДПС с Либералния интернационал и Европейската либерално-демократична партия в ЦОБ на ДПС

   * от 1996 г. - Член на Централния съвет на ДПС; Член на Централното Оперативно Бюро (ЦОБ) на ДПС

Професионална дейност:

август 2005 г.  Министър на околната среда и водите

1988 г. - 2001 г.  Медицински Университет, гр. Пловдив

   * Главен асистент по обща хирургия

   * Автор на научни изследвания и публикации в областта на хирургията и микробиологията

1986 г. - 1988 г.  Болница - гр. Лъки

   * Хирург

Чужди езици: английски, руски