Туризъм - държавен приоритет? Да - да.

А казват, че туризма е приоритет в България. Както образованието, например. Дали това е така, обаче? Аз мисля, че не.

Не е от скоро новината, че нашето морско крайбрежие е прекомерно застроено. За никого не е тайна, че продължава да се строи – въпреки забраната, поставена от министерство по туризма. Мръсотията, шума и простотията по строителните площадки радват очите на родни и чуждестранни туристи.

Към атракциите от чалга, лошо обслужване, скъпа и с лошо качество храна, този туристически сезон предлага нови – още по – интересни:


Двата варненски плажа – Офицерския и Южния са с влошени микробиологични показатели на водата, които не съответстват на задължителните норми за качеството на водите за къпане.

Това показват първите проби на морската вода, взети през април, преди началото на пиковия сезон, съобщи Веселина Божилова, главен инспектор в РИОКОЗ-Варна, цитирана от БГНЕС.
Въпреки че няма видими следи, може да се говори за фекално замърсяване на Офицерския плаж, каза д-р Божилова. Тя допълни, че резултатите не са драстични като предното лято, но са необичайни за това време на годината. От РИОКОЗ-Варна веднага са изпратили уведомителни писма до община Варна, Областна управа и Басейнова дирекция. На този етап не се налага да бъдат взети мерки за забрана на къпането на двата плажа, коментираха от здравната инспекция.
Евентуалните причини за замърсяването са фекалиите, които изтичат от Шокърския канал в Морската градина, както и пробита канализация от многобройните строежи в близост до плажната ивица.
Необходими са спешни мерки, за да не се провали сезона, коментират експерти. За разлика от варненския плаж, пробите от морската вода на юг от “Аспарухово” до Бяла са много добри, съобщи още д-р Божилова.
РИОКОЗ-Варна извършва мониторинг на морската вода два пъти месечно в 23 пункта от плажа на "Панорама" до Бяла. Стойностите на показателите, които се измерват според Наредбата за качеството на водите за къпане, попадат в препоръчителни и задължителни граници, като задължителните са по-либерални. Дори и да са извън задължителните норми, ако се окаже, че няма здравен риск, къпането не се ограничава. По време на активния летен сезон ще се взимат по четири проби на местата, които са били проблемни през миналата година, съобщи още д-р Божилова. „

Днес.дир.бг


Баня с фекалии. За нещастие, някои казват – не била много полезна. Болести имало. Проблемите от подобно естество започват още миналата година когато в Созопол имаше проблем с канализацията и отпадните води. Както и с боклука разбира се, но това е допълнителен бонус.

В същност това е характерно за почти всички наши курорти. В резултат на прекомерното и лошо планирано строителство – питейната вода не е добра за пиене, а мръсните води на практика се изливат по улиците и на плажовете.


Плажове с фекални замърсявания

29 юни 2007 / News.dir.bg

Четири варненски плажа могат да бъдат затворени заради фекални замърсявания. Това са плажовете: под Минералния басейн в Св. св. Константин и Елена, “Централен” и “Офицерски” във Варна , и “Панорама” в Златни пясъци.

Заплахата от затваряне ще се изпълни, ако те не подобрят показателите си за “фекални колиформи”. Същите плажове плюс тези на “Романтика”, Аспарухово - център и под хотел “Сейнт Елиас” в курорта "Св. св. Константин и Елена4 имат високи показатели и за “фекални стрептококи”. Това съобщи старши инспекторът от РИОКОЗ- Варна Радка Траянова по повод приключването на проекта “Въвличане на обществеността в съвместното управление на водите за къпане”. Според новата европейска директива за управление на водите за къпане, която влиза в сила на 24 март 2008 г., ще отпадне мониторингът на химичните показатели и водите за къпане ще се оценяват по наличието на бактериите - чревни ентерококи и Ешерехия коли. Двата вида бактерии съответстват на показателите “фекални колиформи” и “фекални стрептококи”. Новите изисквания ще наложат класификация на водите за къпане, според която тяхното състояние ще се категоризира като “лошо”, “задоволително”, ”добро” и “отлично”. В момента състоянието на водите в изброените плажове се класифицира като “лошо”. Показателите за “фекални стрептококи” все още са само препоръчителни и за момента от тяхното наличие не се налага затварянето на плажните зони поне до влизането в сила на новата директива, подчерта Траянова. Нормите за “фекални колиформи” обаче са задължителни. Първата класификация на водите на родните плажове трябва да се направи не по-късно от 2011 г. или в края на четвъртия сезон за къпане след влизане в сила на Директивата. В края на 2015 г. България трябва да обяви пред Европейския съюз че всичките й води за къпане са поне “задоволителни”. В случай, че това не стане на плажовете с води класифицирани като “лоши” се въвежда постоянна забрана за къпане, каза още инспекторът от РИОКОЗ. „


Искам някой да ми обясни какво точно желаят туристите посещаващи българското черноморие?

Дали е това? Влизайки във водата да видиш как около теб плуват остатъците от нечия вечеря, фекалии и прочие отпадни продукти и бягайки към брега, от този ужас, да си нарежеш краката, стъпвайки върху стъкла и строителни отпадъци... И всичко това става на фона на денонощна чалга, пиянски скандали, побоища, отвратителна кухня и ако това не те убие то със сигурно за теб ще се погрижи дрогирана мутра със скъп автомобил, каращ с около 200 км/ч.

Според мен никой нормален човек не би платил точно за такова преживяване.


Не знам за вас, но за мен това не е нормално. Радвам се, че това лято няма да почивам в България.


Затвориха цял плаж с море от фекалии

23 август 2007 / News.dir.bg


Със заповед на областния управител Петър Кандиларов от днес е затворен Южният плаж във Варна. Причината е, че морската вода е изключително мръсна.


В момента морето на Южния плаж е близо осем пъти по-мръсно от допустимото, посочи Кандиларов. По думите му там ще бъдат сложени предупредителни табели. Плажът може да бъде отворен, ако и когато показателите на водата се нормализират. В противен случай има вероятност той да остане затворен и през сезон 2008, предаде БТА.
Основната причина за замърсяването на морската вода при плажа е, че пречиствателната система е много стара и е предвидена за много по-малко население, коментира Кандиларов. Освен това има доста строежи, които са заустени в деретата, а не в канализацията. По думите на областния управител само в града броят на подобни строежи е около 20. Друга основна причина за замърсяването е забавянето на изграждането на пречиствателна станция на спирка “Акациите”, обясни Кандиларов, цитиран от БГНЕС. Вече шести месец документите стоят в министерството и не се прави нищо, оплака се областният. Следващият подобен проблем, който очаквам да се появи, е за курортен комплекс "Златни пясъци", каза още той.
За забраната вече е уведомен и концесионерът на плажа “Лазурен бряг 91”. Eксперти на Областна администрация спешно изготвят програма за преодоляването на проблема. Тя ще бъде дадена за изпълнение на община Варна в партньорство с РИОКОЗ и екоинспекцията в града. Освен това ще бъдат извършени проверки на всички заведения в района на Южния плаж, за да се разбере къде изхвърлят мръсните си води.“


Мръсотията по морето мъчи всички

18 юли 2007 / News.dir.bg


Мръсотията по плажа и продължаващото строителство в Поморие гони туристите, алармират от Асоциацията на туроператорите.


Асоциацията е подала жалба в Общинския съвет в Поморие, в която твърди, че въпреки кметската заповед строителството продължава, плажът не е почистен, пълно е с комари и буболечки. Туроператорите трябвало да пренасочват туристи към други дестинации заради оплаквания и плащали неустойки за рекламациите на туристите. Вече имало и случаи на ухапвания от кърлежи, алармират още браншовиците. Председателят на Общинския съвет в Поморие Стоян Стоянов потвърди, че описаното в жалбата отговаря на истината, предаде "Фокус". Ако положението не се промени, от Асоциацията на туроператорите обмислят вариант да не предлагат за следващия сезон Поморие като дестинация за почивка.
Преди 3 дни БНТ предаде, че крайбрежната ивица под почивната база “Журналист” на Златни пясъци тъне в кал поради укрепителни работи на жилищна сграда. те се извършват от 70-тонова дренажна машина, багер и камион. Според строителния предприемач морската вода не била кална от насипа, а от бурята преди няколко дни. Вчера пък от туроператори и хотелиери се оплака министър Гайдарски. Той заяви, че те нарочно не насочвали чужди туристи към безплатните медицински пунктове по морето, а ги пращали в скъпи частни кабинети.“