Носенето на маски: митове и факти




Носенето на маски: митове и факти

Носенето на маска за защита срещу коронавируса стана част от ежедневието ни. Въпреки че носенето на маска е едно от най-важните неща, които можете да направим, за да предотврам заразяване, все още има много недоразумения относно:

- Колко безопасни и ефективни са маските;
- Как да ги използваме правилно;
- Кога и къде трябва да ги носим.

Затова днес реших да събера на едно място топ факти и митовете зад различните видове "коронавирусни маски", и да публикувам в Bglog.net.

Мит I: Маските от плат предпазват


Факт: Маските за лице от плат са ефективни. Те създават бариера между устата и носа ви и тези около вас. Това затруднява капчиците, разпространяващи коронавирус чрез кашлица, кихане и говорене, да достигнат до други хора.

Маските от плат предпазват от несъзнателно разпространение на болестта сред другите, но някои проучвания показват, че те могат да ви помогнат да се предпазите от големи капчици и да служат като косвено напомняне да не докосвате лицето си.

Проблемът с маските от плат тях е нивото на защита, което предоставят, защото макар и способни да филтрират големите капичци, с малките случаят въобще не е такъв. А патогенният аерозолът на Коронавирусът е малък.

Факт е също, че платне нимаски не се използват в болници и че не предпазват като eдна медицинскa маска FFP2, примерно (източник: CDC). 


Мит II: Всички маски са по-ефективни от маските от плат

Факт: Различните видове маски служат за различни цели, но маските от плат понякога са по-добрият избор за широката публика, особено в страни от третия свят, където няма наличност на медицински маски. Носейки платнена маска, обикновеният човек, който не работи в медицинска среда с пациенти с COVID-19, спестява от наличността на медицински маски респиратори за медицинските работници.


Мит III: Маските могат да причинят натрупване на въглероден диоксид (CO2).


Факт: Сигурно сте срещали тази теория, особено в социалните мрежи: въглеродният диоксид при издишване се задържа под маската и може да ви разболее. Това не е вярно. Правилно монтираните маски предлагат достатъчен въздушен поток, като същевременно покриват носа и устата. Това прави натрупването на въглероден диоксид невъзможно.

Въпреки това хората с проблеми с дишането, деца под 2-годишна възраст и тези, които не могат да премахнат маската без чужда помощ, не трябва изобщо да я носят.


Мит IV: Начинът, по който носите маска, не е важен.

Факт: Носенето на маска правилно е ключът към ефективното й предотвратяване на разпространението на коронавируса. Маската трябва да покриват следните изисквания, за да бъдат ефективни:

- Да покриват носа и устата
- Да прилепват плътно и удобно до страните на лицето
- Да бъдат обезопасени с връзки или закачалки зад ушите
- Да са съставени от няколко отделни слоя
- Да позволяват неограничено дишане


Мит V: Трябва да носите маска само ако сте вече болни


Факт: Според проучвания голям процент от болните с коронавирус са безсимптомни, но заразни. Което означава, че не кихат и не кашлят, но все пак са заразни за околните. Възможно е носим болестта и несъзнателно да я разпространяваме на другите хора, включително на хора в рискувата група, които са с придружаващи заболявания и са най-уязвими. Асимптоматичните носители могат да увеличат разпространението на болестта, ако не вземат подходящи предпазни мерки, включително носене на маска, често миене на ръцете и социално дистанциране.

Мит VI: Ако сте вкъщи, не е нужно да носите маска.

Факт: В повечето случаи това е вярно. Ако обаче се чувствате зле, имате леки симптоми и живеете с други хора, важно е да носите маска, за да ги защитите.

Не напускайте дома си. Опитайте се да се изолирате от здрави хора, с които живеете. Не забравяйте да носите маска, ако напуснете стаята, в която сте се карантинирали, или ако те влязат в стаята, в която сте под карантина.

Мит VII: Ако сте изкарали вече коронавируса, нямате нужда от маска.


Факт: Ако сте изкарали коронавируса или тестът за антитела е бил положителен, може да си помислите, че вече не е нужно да носите маска. За съжаление обаче вече знаем, че антителата не са вечни и намаляват всеки месец.  Това означава, че бихте могли да прихванете вируса отново и да я разпространите на други.

Мит VIII: Не е нужно да носите маска на открити места, като паркове.

 

Факт: Да си навън обикновено се счита за по-безопасно, отколкото да си вътре. Когато се разхождате или участвате в други дейности на открито сами или с хора, с които живеете, не е необходима маска.

Когато обаче ви е трудно да поддържате поне два метра разстояние от хора, е важно е да си сложите маската. Не е нужно да сте с комплект предпазни маски FFP2 под ръка, когато напускате дома си, но определено трябва да носите една в себе си, ако искате да опазите себе си и околните.