Нещо като опит да се очертяат приоритетите в образованието на новото правителство...

Бъдещият министър г-жа Фандъкова е опитала да маркира приоритети в интервю пред в. Дневник. Аз ги намирам малко повече отколкото могат да бъдат изпълнени в рамките на един мандат, поне половината от който ще мине под знака на криза и бюджетни рестрикции. Вие какво мислите?

За да е честно, казвам кои са двете най-важни (за приоритетно правене) неща според мен:

1) закона за училищното  образование - цял, вклучващ всички форми и степени и много точно и разбираемо определящ кое ниво на управление какво има изключителната компетентност да прави. нужно време 1,5 години. заедно с коректното обществено обсъждане.

2) оптимизацията на учебното съдържание - извършването на несвършените (вече 2) 4 годишни прегледа, установянане на неработещите части, почистване, проверка за съвместимост с възрастовите особености на децата и определяне поне на минимума в ДОИ, за да могат учителите да си служат именно с ДОИ при определянето дали минимума е покрит от техните ученици. На следващ етап - може и оптимум и максимум да се дефинират. От определянето на минимума зависи и това да повярваме на системата за външно оценяване и скалата за оценките по нея да се стабилизира. нужно време 2,5 години, заедно с коректното събиране на информацията от учителите, анализа й и извършването на промените при достаъчно широко участие на учителите.

Ако се правят паралелно на 3-ата година на мандата системата, ще постигне недостигано никога в последните 12 години спокойствие и яснота. Което ще освободи много министерски сили за науката и ВО :-))))