Критичните моменти в живота

Кратко споделяне на скорошни лични драми. Без особена цел.

Последният месец беше изключително гаден и изпълнен с неприятни моменти за мен. Както казват злото никога не идва само и така и стана. Дойдоха всички беди заедно. Слято. Непрекъснато. И нямаше как да не ме впечатли как започнаха да се натрупват и качествено взаимоизменят. Точно като в някой черен филм. Само дето там героите отрязват главите на злодеите или им причиняват някое впечатляващо осакатяване, всичко избухва и филмът свършва. В реалния живот за щастие или нещастие, нещата не свършват точно така.

Принципно гледам да не държа проблемите в главата си. Решавам как ще реагирам и ги изтласквам от главата си.  За съжаление, в случая нямаше как да стане, защото около мен имаше хора, които страдат доста по-непрекъснато от мен и нямаше как да се "покрия". Резултатът е доста впечатляващ. Имам чувството, че гадостта е попила в мен и сякаш не тя е в мен, а аз съм в нея. Доста е депресиращо. И странно, защото принципно съм толкова жизнерадостна, а пък сега светлината едвам пробива. И все едно се престувам, че се смея. Все едно го правя на сила. А не е така. Обичам да се смея. Просто не се получава съвсем както трябва. Уж съм същата, а не съм съвсем.

Забавно е да бъдеш някой който не си, но само за извратеното ми чувство за хумор. Тялото ми не го приема толкова добре и само усложнява нещата.

Интересна е причината за всичките ми неволи. Да, те са доста разнообразни, но общо взето може да се екстраполира общият им произход. Ирационалността. Всяка малка или голяма гадост се свежда до откровена глупост и непоследователност в нечии действия. Е, като изключим случката с кодово име Брюксел, която вече споменах на друго място, която се дължеше на чиста и неподправена злоба. 

Мисля, че хората подценяват смисълът на думата рационалност. Както знаем, времето не е нищо друго освен причинно-следствена връзка. Не е никак абсолютно и няма някакъв фундаментален смисъл освен за изпитващия го. За нас, като субекти, то значи подреждане.

Та времето не е абсолютно, но за нас като индивиди и за обществото като цяло подреждането е невероятно важно. Всяко нещо трябва да си има причина и следствие, всеки сензорен сигнал в мозъка, трябва да има отговор. На елементарните той и сам може да отговори, но на по-сложните просто не може. И когато ние, в хода на живота си систематично не подреждаме нещата, те се объркват. Мозъкът се обърква. Животът се обърква. Всичко става хаотично. И докато хаос не е лоша дума сама по себе си, тя не е точно желана като определение за нечий живот. И е още по-нежелана, за хората, на които ще им се наложи да внесат ред в него.

Белеф каза, че всичко не било физика. Напротив, ВСИЧКО Е ФИЗИКА. Всяко твое действие си има последствия и дори и да се преструваш, че не е така и че си свободен и че не ти пука, все някога те ще те достигнат. Ооо, не говоря за някаква справедливост-такова нещо няма. Говоря за ненужните страдания, които някой ще трябва да изпита заради нечии глупави действия. Страдания, които лесно могат да се избегнат, ако всяко действие минава през качествения контрол на разума. Ако всяко нещо беше продукт на обмисляне и признаване на истината, а не от разни мъгляви напъни на подсъзнанието, които не искаме да приемем, но нямаме против да натресем на околните. Мислите че е сложно? Не, не е. Вярно, не е и съвсем лесно, но си заслужава. Защото в простота се крие щастието.

Едва ли мога да изразя яда си към глупостта. Вярно, всички сме глупави понякога, но да си глупав във важни моменти и за важни неща е...Мда.

Всъщност май няма какво да кажа повече. Просто искам да призова всеки който си е направил труда да прочете това да се замисля малко по-обстойно, когато прави нещо. Да си подрежда живота внимателно и с желание. И с търпение. Да не оставя на някой друг да му го подрежда, щото тогава се влиза в черните филми. Филми, в които думите са най-малкият проблем.