За военните бази

Току що чух, че Русия и Сърбия са се споразумяли Русия да си построи военна база около Ниш. Вчера (или нещо като вчера) пък съобщиха, че САЩ планирали да си построят нови бази в Румъния и България. И си спомних как преди няколко дена, човек който много уважавам ми каза, че това си била тактика от много отдавна целяща разфокусиране на врага.

И не мога да не се запитам. Какъв е зорът ни да има чужди бази в България? И защо например базите са или руски или американски. Защо например нямаме френски бази. Или пък чешки бази. Или японски. Отговорът вероятно е доста прост, вероятно единствената  причина е, че никой освен Турция (и САЩ и Русия) не искат такива бази у нас. Но не е ли някакси обидно спрямо сувереността на страната, на територията й да има постоянни военни бази на друга страна.

И така, понеже търся винаги логиката, от какъв зор се строят нови? Да кажем, че заради членството ни в НАТО сме длъжни да позволим 1-2. Но повече...И не ви ли притеснява това шахматно строене на бази на Балканите? Някак си не ми е комфортно. 

А да, честито ни изхвърляне от Южен Поток. Знам че не е факт, но става все по-реално за съжаление. И понеже чух как Мартин злото джудже обясняваше как на България не и трябва Южен поток,а само Набуко и как нямало пари и за двата проекта (то все едно ще си ги вади от джоба тия пари, а няма да се финансира от "собствениците" на тръбата, които са някакъв консорциум), та затова трябвало да чакаме Набуко, ми освен да се чукнем за Набуко, не знам какво ни остава. На принципа полят изпит, взет изпит. Щото май само скоро само чудо ще ни направи участници в някой голям енергиен проект. Чудо или бедствие. Но понеже съм оптимистка се надявам бедствието да го пропуснем. Че иначе язък за родата.