Към животните с любов


От раждането до изяждането

Яйца от щастливи кокошки,от селски кокошки.Мляко и сирене от щастливи крави,пържоли и луканки от щастливи прасета и телета.Кой не е виждал тези надписи в големите хипермаркети.
А знаете ли,че кокошката,много,много отдавна се е разхождала свободно и е снасяла от 1 до 3 яйца на седмица,но това е било преди хората да разберат,че тя и яйцата й стават за ядене.Не знам по какъв начин е накарана да снася поне по яйце на ден, а в птицефермите поне по две.Не знам какво става с тях след като се износят,но подозирам,че едва ли ги изпращат в заслужен отдих.Така както кравите които намалят млеко даването след време ,едва ли отиват в домове за крави-ветеранки,но имам подозрения,че съдбата им хич не е розова .
Едва ли някое теле или прасе иска да се превърне в сочна пържола или апетитна луканка. Без малко щях да забравя морските и водни обитатели,съдейки по цените в магазините,може би те наистина са били свободни преди да стигнат до рафтовете им.Разбира се без да броим” добрия чичо тон”,на който му е излязло име че е най вкусната риба за ядене-пък после върви доказвай,че не ставаш за ядене.Досега не съм чувал някое животно да е умряло от щастие,като си представи някой розовобуз чичко или лелка си го хапват с удоволствие във вид на шунка,бекон или пържола.
Не предлагам и не знам алтернатива,дори не приканвам към вегетарианство,но защо ли ми намирисва на лицемерие това”щастливи животни” като го чуя.
Може би е измислено за нас хората,да се успокояваме-ето ние го изядохме,ама то живя щастливо през краткият си живот или както казваше кумицата Берта
“Да е жива и здрава тази кокошчица,ама добре похапнахме от нея”.
А може би животните са щастливи да ни станат храна ,ако се отглеждат по този нецивилизован начин. и кончината им се вижда като край на мъките им.
 Без малко щях да забравя за милостиватаи ни християнска религия,която повелява ,че когато се роди светец или бог трябва да се простят с живота си,я прасета,я пуйки или някое друг добитък.