С 40 $ до С.Петербург и Скандинавия-част1



 

 

 

25 юли 1985 г.


5ч. и 30 мин.Аерогарата във Варна,цялата група за екскурзията ни се е събрала,само водачката липсва,а самолетът ни излита в шест.

Десет минути преди излитането ни тя се явява благополучно на летището.След митническата проверка излитаме и в 11часът местно време се приземяваме в С.Петербург.

Тук  вече идва голямата изненада,оказва се че парите са останали в София и ще дойдат с останалата част от групата чак вечерта,добре че имах малко рубли от по-рано и реших с две дами да разгледаме каквото можем от града,наричан още северна Венеция.

Разходихме се по Невски проспект,видяхме зимният дворец,където сега е Ермитажа,после се повозихме на корабче по Нева река.След това отидохме с влак до Петродворец,където фонтаните и интериорът на стаите бяха много красиви.

  С.Петербург е известен с 308 –те си моста с обща дължина16 км.,които свързват десетките острови и канали.С думи не може да се опише цялата магия,когато се разхождаш в един от най-красивите градове на Европа.

Историческият център на Питер е дворцовият площад с Александрийската колона,в далечината ти привличат погледа златните игли на Адмиралтейството,Петропавловската катедрала и Исакиевският събор.

 Посетихме и Пискарьовското гробище,където са погребани всички жертви на блокадата,човек остава безмълвен пред пожълтелите листи от дневника на Таня Савчева.Показаха ни и х-л”Астория”от чийто балкон Хитлер се е канил да държи реч при падането на С.Петербург.

На другият ден в 11часът си сваляме багажът от хотела за да се качим на корабът с който ще отплуваме за Копенхаген.След митническите формалности,прекрачваме прага на м/к Балтика.В каютата сме 4-ма мъже,разбира се,ако може да се нарече така разстоянието  2/3 метра.

В 14 часа вдигаме котва и излизаме от Финландският залив в открито море.Два дена  наоколо е само вода и времето ни е погълнато да разучаваме кораба,защото все още ни е трудно да разберем откъде трябва да минем за каютите или ресторантът/интересно,че за барът нямахме такива проблеми/

  На следващият ден пристигаме в Копенхаген,на кея ни чакаше туристически автобус за обиколка на града с екскурзовод на английски,но се оказва че водачката ни знае френски и други езици с изключение езика на Шекспир.Спираме пред символът на градът-русалката от приказката на Андерсен,тук ни разказват такава версия на нея,та нищо чудно,ако Андерсен беше жив да се чуди дали той е писал приказката.

 

.

Показаха ни и фонтанът, на който е изобразена легендата за възникването на Копенхаген.

Легендата гласи,че богинята на морето казала на майката на основателя на града,че ще й даде толкова земя,колкото изоре тя за една нощ от морето.Тогава тя превърнала синовете си във волове и изорали земята върху която е построен Копенхаген.

Оказа се ,че тук образованието и здравеопазването са безплатни,даже в университетите се влиза без изпит.

 След обяд ни оставят свободни,кой,както може де се оправя в непознатият град.

  И ето ти нова изненада,двете дами,които бях взел с мен в Петербург ми дават да разбера,че не съм желан в тяхната компания.Нейсе,както би казал бай Ганьо.