Бай Гъцо Мърдавицата и въргозуняка*

 

                                                          Родна реч омайна,сладка

                  По    образци на  селски белетристи**

 

Бай Гъцо Мърдавицата,излезе на сундурмата на новата си двуетажна къща,прозина се до разгъчване(затуй му викаха и Гъцо),па ръшна с нога бозалявото келявo псе на име Мърльо.Псето се кътландиса,бафна 2-3 пъти сънливо по стопанина си,пребаца с подгъзурен куйрук разлятата си помия по двора па се шмугна у дребака между кочината и мръсовината

 -Къде пак бря?-кукна от горната одая стрина Пъца,вдовицата дето шъташе на бай Гъца и по някой път му подслаждаше и животеца.

  -Млък ма навро!-гъгна връз нея бай Гъцо и без да й обръща повече внимание се затътряви към обора да навиди болното от краста турмаче.

……..Удари го гъста фанара о тбиволски  пръждавици,смесена с воня на уруглица и пикня.Бай Гъцо се спря,швиркна с уста и краставото турмаче,избреца радостно, а скюсканата  от болестта  чутура на хайванчето  се завря в гърделя на бай Гъцо и почна да му се лади като малко сополанче.

  -Пъш де!-взе да жъмка главата на турмачето бай Гъцо.

….Докато турмачето и човекът се лабацаха един друг,откъм темнявата пърлица на обора изведнъж се счу тупурдия,после оттам изскочи като бесният,страшен църен дзвер и се хвишна право на гърба на бай Гъца.

  -Леле,въргозуняк извреца бай Гъцо и и се юрна към манаря,но дзверът го ръмкаше по гъзиняка и озгор.Сърцето на бай Гъцо прекина,прекина иднаж-дваж,па се бишна нагор,заседна в гръцмуля и ни насам, ни натам.

  И кой знаеше как щеше да да завърши тая дунанма,,ако бай Гъцо не беше щрегар човек и даянеше на ръмкане.Докато дзверът крежаваше с нокти връз него,той изведнъж си спомни ,че е атеист и като такъв не бива да верва  в разни светии,гяволи и въргозуняци.Тази мисъл му дадекриле,той се сбабуни на  две,запрошна дзвера от гърба си,обърна се и видя,че тойнаистина не е въргозуняк,а църната мачка на комшията  чичоДърмо Крижавия,коятао се беше омърляла прездене и си бе намерила котило в темнявата пърлица.

  - Да ти и ….намерата ,гадина неприклопена!-изглафа през зъби бай Гъцо,па като фана за дръжляка една гьостерица,па като зачепрасти,ни въргозуняк остана,ни турмак,ни обор…

   Така атеистът бай Гъцо Мърдавицата  се пребори  със суеверието.

                                                                        Петър Незнакомов

*въргозуняк - караконджул

** или как не трябва да се прекалява